Σποραδικές φήμες, των οποίων πηγή είναι προφανώς οι ίδιοι οι καταπατητές του δάσους της Βαλανιδορράχης, αναφέρονται σε «επενδυτές» που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το δάσος με κάποια εκατομμύρια και να το «αξιοποιήσουν», προδίδοντας το πραγματικό κίνητρο που κρύβεται πίσω από τις μεθοδεύσεις τους. Το εύκολο χρήμα. Την ίδια ώρα που οι καταπατητές αποφεύγουν να εμφανιστούν στο προσκήνιο, ο «νομικός τους παραστάτης» επιδίδεται σε απειλές και μηνύσεις εναντίον των κατοίκων και μελών της Επιτροπής Αγώνα Φαναρίου, που αγωνίζονται για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του δάσους.

Η Ελευθερία Ευθυμίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, εξηγεί στην «Εποχή»: «Μέχρι σήμερα, όλοι εμείς που ζούμε στην περιοχή απολαμβάνουμε το δάσος και τις παραλίες του, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι δημόσιο. Από αιώνες βόσκουμε εκεί τα πρόβατά μας. Εκεί, στη φύση, κάναμε τα πρώτα μας παιχνίδια, τις βόλτες μας. Στην παραλία Αλωνάκι, που εδώ και χρόνια έχει αναδειχτεί σε μια από τις δημοφιλέστερες της Πρέβεζας, κάναμε τις διακοπές μας και μάθαμε να κολυμπάμε. Εμείς είμαστε που προστατεύουμε το δάσος. Δεν ξέρει κανείς μας τα πρόσωπα των καταπατητών. Πού ήταν τόσες δεκαετίες; Δεν πτοούμαστε ούτε από απειλές, ούτε από μεθοδεύσεις. Θα τα φέρουμε όλα στο φως. Η πολιτεία, σε όλες της τις εκφάνσεις, να πράξει επιτέλους το καθήκον της. Το δάσος θα παραμείνει δημόσιο, όπως ήταν ανέκαθεν».

Το ζήτημα έχει φτάσει πλέον και στη Βουλή. Στις 31 Αυγούστου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή, μαζί με τους βουλευτές της Ηπείρου Μάριο Κάτση, Κώστα Μπάρκα και Μερόπη Τζούφη, ζητούν από την κυβέρνηση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία που έχει προσκομίσει η Επιτροπή Αγώνα Φαναρίου.

Απούσης και σιωπούσης της περιφέρειας Ηπείρου, ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», σε δήλωσή του στην «Εποχή», τονίζει μεταξύ άλλων: «Υποστηρίζουμε τον αγώνα των συμπατριωτών μας και στεκόμαστε δίπλα τους, χωρίς αστερίσκους, για να κερδίσουμε τη δικαστική μάχη υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του δάσους Βαλανιδορράχης. Τα βασικά ερωτήματα που θέτουμε και στα οποία θα κληθεί να απαντήσει η περιφερειακή αρχή, είναι: Εάν και σε ποιες ενέργειες προέβη ή προτίθεται να προβεί η περιφέρεια Ηπείρου; Ποια η θέση της περιφέρειας για το ζήτημα; Θα ζητήσει εξηγήσεις από το ΝΣΚ και το υπουργείο Οικονομικών; Θα αναθέσει στο νομικό της σύμβουλο τη διερεύνηση της υπόθεσης, ιδίως προς την κατεύθυνση της αναψηλάφησης της δίκης ή της αγωγής αποζημίωσης λόγω απάτης δικαστηρίου αναφορικά με την πράξη τίτλου, η οποία αποζημίωση θα συνίσταται στην επανάκτηση από το Δημόσιο του δάσους Βαλανιδορράχης; Εάν ασκηθούν από το Δημόσιο τα παραπάνω ένδικα μέσα, θα ασκήσει παρέμβαση υπέρ του η περιφέρεια;

Τέλος, ο δήμαρχος Πάργας, Νίκος Ζαχαριάς, σε δήλωσή του στην «Εποχή», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Κατόπιν διαλογικής συζήτησης των φορέων σε συνεδρίαση του ΔΣ, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση άσκησης ενδίκων μέσων από το Δημόσιο στην υπόθεση αυτή, ο δήμος θα ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου, προασπίζοντας με αυτόν τον τρόπο το γενικό, δημόσιο συμφέρον». Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι κάτοικοι της περιοχής περίμεναν μια πιο ξεκάθαρη και αποφασιστική στάση από τον κ. Ζαχαριά, καθώς το δάσος ανήκει χωρικά στον σημερινό δήμο Πάργας. «Μπορούσε εκείνος, θεσμικά, να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες απέναντι στους καταπατητές και όχι οι ίδιοι οι δημότες μόνοι τους», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet