Η αιφνίδια επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της Φώφης Γεννηματά ήταν η σπίθα που πυροδότησε εξελίξεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, ενώ έθεσε σε εγρήγορση το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου.

Μετά από την εκδήλωση της εύλογης συμπάθειας στην πρόεδρο από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και το μούδιασμα που προκάλεσε η παραίτησή της από την εκ νέου διεκδίκηση της ηγεσίας, κινητοποιήθηκαν τα ανακλαστικά όλων των στελεχών του κόμματος. Η Φώφη Γεννηματά αποτέλεσε ένα σημείο ισορροπίας που έδωσε διέξοδο στο υπαρξιακό πρόβλημα του κόμματος. Η στρατηγική της ενότητας και της αυτονομίας αποδείχτηκε ικανό εργαλείο για τη συγκράτηση και την ελαφρά άνοδο των εκλογικών ποσοστών, γεγονός που κατέστησε το ΚΙΝΑΛ τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στις εκλογές του 2019. Οι εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών αναλυτών έδιναν το σαφές προβάδισμα στη σημερινή πρόεδρο του κόμματος στις ήδη δρομολογημένες διαδικασίες του Δεκεμβρίου.

Στις διαδικασίες αυτές είχαν παγιωθεί και οι υποψηφιότητες των Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδου και Χάρη Καστανίδη, με τον τελευταίο να έχει προσδώσει χαρακτηριστικά σοβαρότητας και σαφούς προοδευτικού προσανατολισμού στις διεργασίες αυτές.

Το πολιτικό κενό, ίσως και στρατηγικό, που αφήνει η Φ. Γεννηματά με την παραίτησή της, απελευθέρωσε εκ νέου προσωπικές στρατηγικές, ταυτόχρονα φυσικά με τον προβληματισμό για την επόμενη μέρα του κόμματος. Ήδη, ενόψει του γεγονότος ότι η υποβολή υποψηφιοτήτων έληγε την Παρασκευή το βράδυ, επανήλθε στο προσκήνιο της διεκδίκησης της ηγεσίας ο Παύλος Γερουλάνος, προσβλέποντας και πάλι στη δεξαμενή των υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου και της παρουσίας του στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, ο «συνεπής» κοινοβουλευτικά τα τελευταία χρόνια Βασίλης Κεγκέρογλου είδε την ευκαιρία να «πατήσει» στο γεννηματικό μπλοκ, καταθέτοντας και αυτός υποψηφιότητα. Ωστόσο, έγκυρες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη –έμπειρες ως προς τους εσωκομματικούς συσχετισμούς– εκφράζουν αμφιβολία για το εάν αυτές οι υποψηφιότητες θα συγκεντρώσουν εναλλακτικά, είτε το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, είτε τις 5.000 υπογραφές μελών και φίλων, που απαιτούνται για να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής προέδρου. Κάποιοι, μάλιστα, εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι υποψηφιότητές τους αποτελούν τακτική κίνηση, προκειμένου να ευνοηθούν άλλοι υποψήφιοι.

Μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι πάντως, γινόταν προσπάθεια να πεισθεί ο Γιώργος Παπανδρέου να είναι και εκείνος υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, όμως ο ίδιος εκτιμούσε ότι πρέπει να είναι εκτός. Επιπλέον, δήλωνε ότι δεν ευνοεί καμία υποψηφιότητα, επιμένοντας ότι προέχει η ενότητα και η προοπτική του κόμματος. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να σηκώσει, κοινοβουλευτικά, το βάρος της εκπροσώπησης του κόμματος, ενόψει κρίσιμων θεμάτων που θα συζητηθούν στη Βουλή, έως ότου εκλεγεί η νέα ηγεσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Φώφη Γεννηματά από τον Ευαγγελισμό, η οποία –σύμφωνα με στενούς συνεργάτες της– παραμένει στη γραμμή ότι εγγυάται το κύρος των εσωκομματικών εκλογών και ότι δεν έχει δώσει σε κανέναν ούτε «χρίσμα», ούτε την εξουσιοδότηση να μιλούν εξ ονόματός της. Έτσι κι αλλιώς, το γεννηματικό μπλοκ εμφανίζεται διασπασμένο μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Την Παρασκευή το πρωί, ο κατά πολλούς μακροβιότερος και πιο επιτυχημένος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, ανακοίνωσε επίσημα και αυτός την υποψηφιότητά του για την προεδρία, ως έκτος και πιθανότατα τελευταίος –μέχρι την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές– υποψήφιος. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά, στην οποία εξέφρασε τις προθέσεις του, ενώ, παράλληλα, παραιτήθηκε από τη θέση του στη Χαριλάου Τρικούπη. Στην ανακοίνωσή του τονίζει: «Τα όνειρα μας είναι πιο ισχυρά από τις αναμνήσεις μας. Ειδικά της δικής μου γενιάς. Αλλά και τα δυο μαζί, ως ένα ισχυρό μείγμα, μας δένουν, μας μαθαίνουν και μας εξελίσσουν. Το ραντεβού με την ιστορία συνεχίζεται και αναμένεται πιο ανατρεπτικό παρά ποτέ. Για να γίνει αυτό, όμως, πράξη πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας. Ό,τι μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένο και κατοχυρωμένο, αλλάζει. Πρέπει να φύγουμε μπροστά και αυτό θα κάνουμε. Το μέλλον του κινήματός μας πρέπει να είναι ένα μέλλον συμπεριληπτικό, ενωτικό, εξωστρεφές και νικηφόρο». Στελέχη προσκείμενα στον Παύλο Χρηστίδη δηλώνουν ότι: «Προερχόμενος από τη νεότερη γενιά του Κινήματος και αντλώντας από την καλή σχέση του με όλα τα κομματικά στελέχη, και ιδιαίτερα τον Κώστα Λαλιώτη, θα επιχειρήσει να επανατοποθετήσει το κόμμα στην καθαρόαιμη κεντροαριστερά, με σαφές προοδευτικό πρόσημο και θέσεις που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet