Επίλεκτες δυνάμεις του Λιμενικού φορώντας μάσκες κάνουν τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, αποκάλυψε διεθνής δημοσιογραφική έρευνα, για τα pushbacks που γίνονται από την Αυστρία έως την Ελλάδα. Η δε αρμόδια Επίτροπος δήλωσε ότι περιμένει να συμμορφωθεί η Αθήνα με τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας την ανάγκη να ερευνηθούν τα δημοσιεύματα.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος σε διεθνές φόρουμ για τη δημοκρατία, δήλωσε ότι είναι αμετανόητος (unapologetic) όσον αφορά την προστασία συνόρων.
Ο δε υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε με αυτή την αφορμή ότι «Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή προσήλωση μας στο να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Όσον αφορά δε το διαρκές αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και ελέγχου της εφαρμογής της νομοθεσίας ασύλου στα σύνορα της ΕΕ και δη της Ελλάδας, ο ίδιος υπουργός δήλωσε ότι «δεν θεωρεί ότι η χώρα μας έχει λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε τέτοιου έκτακτου μηχανισμού και ότι στα δημοκρατικά πολιτεύματα αυτό …  γίνεται από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Αναμένοντας όμως τη Δικαιοσύνη να διαβάσει ή να ακούσει τις καταγγελίες που βοούν, γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες κατηγοριών που φθάνουν ακόμη και στο «μας πέταξαν στη θάλασσα» ή για πρόσφυγες που έφθασαν στα Αντικύθηρα ή στη Μεσσηνία, για να διασωθούν στη συνέχεια πλησίον των τουρκικών ακτών, αφού έχουν εγκαταλειφθεί σε life rafts (οι πορτοκαλί, πνευστές σωστικές σχεδίες). Όλα fake news κατά τους αρμόδιους υπουργούς, παρότι έλληνες λιμενικοί είναι αυτοί που εμφαίνονται σε βίντεο να πυροβολούν στο νερό, να αφαιρούν μηχανές από βάρκες ή να ασχημονούν στο φως της ημέρας κατά προσφύγων.

Όποιος δε εθελοντής ή μέλος ή εργαζόμενος οργάνωσης ή απλός πολίτης επιχειρήσει να βοηθήσει τους πρόσφυγες στη στεριά, προσάγεται στο αστυνομικό τμήμα και ενίοτε εξευτελίζεται σε άτυπες ή τυπικές προανακρίσεις, ακόμη και για εγκλήματα όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που προωθεί στο εσωτερικό της χώρας παράνομους μετανάστες ή διευκολύνει την είσοδο ή την παράνομη διαμονή αυτών, απειλούμενος ακόμη και με μακρόχρονες καθείρξεις, για τις οποίες στη συνέχεια καμία επίσημη κατηγορία δεν απαγγέλλεται (Τι απέγιναν άραγε οι περσινές δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης περί εξάρθρωσης οργανωμένου κυκλώματος από 33 μέλη από 4 ΜΚΟ ή οι φετινές του γενικού αστυνομικού διευθυντή Βορείου Αιγαίου περί σχηματισμού κακουργηματικής δικογραφίας για 10 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων 4 μέλη ΜΚΟ;). Η δε διάσωση στη θάλασσα πρόσφατα ποινικοποιήθηκε, καθώς πρέπει να λαμβάνει χώρα υπό τις οδηγίες του Ελληνικού Λιμενικού (ορθόν, αλλά πρέπει να διερωτηθούμε ποιος βάζει τους πρόσφυγες στις πορτοκαλί σχεδίες;).

Κάποια δε θύματα επαναπροωθήσεων, που κατορθώνουν να εισέλθουν σε επόμενη απόπειρα στην Ελλάδα, βρίσκουν τον εαυτό τους κατηγορούμενο ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που παράνομα διακινεί τους ίδιους και τους συνεπιβαίνοντες στη βάρκα στην Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα είναι κρίμα και ντροπή για την Ελλάδα να αποσείει τις ευθύνες προστασίας των προσφύγων, ή όσων κατορθώνουν εντέλει να περάσουν τα σύνορά μας έως ότου κρίνουμε για την τύχη τους, σύμφωνα με το νόμο, παρά τη γενναία χρηματοδότηση της ΕΕ και τη δημιουργία τεράστιων δαπανηρών κέντρων που μέλλουν μάλλον να γίνουν φυλακές, όπως αυτού στη Σάμο. Είναι κρίμα επίσης και ντροπή για την Ελλάδα να απομακρύνεται από τις θεμελιώδεις αξίες ενός σύγχρονου κράτους δικαίου και να συμπράττει με το μπλοκ των 12 πλέον αντιμεταναστευτικών χωρών της ΕΕ (από τη Δανία και την Αυστρία του Κουρτς, έως την Κροατία, την Πολωνία και την Ουγγαρία του Ορμπαν) ζητώντας κατ’ ουσία να δημιουργηθεί ένα καθεστώς εξαίρεσης από την εφαρμογή της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, όπως έπραξε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης. Η αντιμετώπισή μας στον ξένο είναι κριτήριο αντιμετώπισης του ίδιου μας του εαυτού. Αν δε η αντιμετώπιση στους ξένους είναι αυτή που επιφυλάσσεται σήμερα στα σύνορα της ΕΕ, τότε θα πρέπει να αμφιβάλλουμε για την ίδια μας τη δημοκρατία.

Βασίλης Παπαδόπουλος Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet