Σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛΛΥ, ΜέΡΑ25) υποστηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και «διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος». Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, η σύσταση εξεταστικών επιτροπών είναι πλέον εφικτή και από μειοψηφία του Κοινοβουλίου, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 120 βουλευτές –και όχι η πλειοψηφία των 151 που ίσχυε.
Η παραίτηση του Καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προκάλεσε ντόμινο πολιτικών εξελίξεων και στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ταυτίσει τις τακτικές του Κουρτς με τα όσα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Αυστρία του Κουρτς είναι μία “μικρή Ελλάδα του Μητσοτάκη” και του πλέγματος διαφθοράς που έχει δημιουργήσει γύρω του. Για περίπου 1 εκατ. ευρώ διώκεται και παραιτείται από καγκελάριος ο Κουρτς. Περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ κρατικού χρήματος έχουν ήδη δοθεί από τον κ. Μητσοτάκη στα ελληνικά ΜΜΕ, και εδώ δεν τρέχει τίποτα», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ άφησε αιχμές για την «εκκωφαντική σιωπή» που επικρατεί στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη.
Θετικά απέναντι στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να περάσει στην πολιτική αντεπίθεση αποδέχθηκε την πρόταση αλλά ζητά διεύρυνση της έρευνας της επιτροπής από το 2015. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, εάν θα καταθέσει νέα πρόταση ή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τροποποιήσει τη δική του, εντάσσοντας και την περίοδο 2015-2019. «Το διαδικαστικό δεν θα είναι πρόβλημα. Θα βρούμε τον βέλτιστο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να περιφρουρήσουμε και τη σοβαρότητα της διαδικασίας. Είναι σαφές ότι αν υπήρξε μια περίοδος στην οποία επιδιώχθηκε η χειραγώγηση των ΜΜΕ και αν υπήρχαν δημοσκοπήσεις που βρισκόντουσαν σε πλήρη διάσταση με την πραγματικότητα και με την πεποίθηση των πολιτών, αυτές ήταν κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμένη Πέμπτη.
Πέρα από τις «λίστες Πέτσα» και τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ «περί τα 42 εκατομμύρια ευρώ», η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει ψηλά και το ζήτημα χρηματοδότησης ενός εκατομμυρίου της Enterprise Greece «με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού, υλοποίηση στρατηγικής και διαχείρισης των σχέσεων της Ελλάδας με διεθνή μέσα». Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ σχολίασε: «να δούμε ποιος τα πήρε και αν έγινε αυτή η καμπάνια».
Επιπλέον, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει και τη δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll, κατηγορώντας τον ιδιόκτητη της εταιρείας πως συνεχίζει να διεξάγει πολιτικές έρευνες για τα ΜΜΕ, ενώ αναλαμβάνει και απευθείας αναθέσεις του Δημοσίου –μέσω άλλης εταιρείας– ύψους 270.000 ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να διερευνήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία να το επιτρέψει.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο αναπληρωτής γραμματέας του τομέα Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Κρυωνίδης κατήγγειλε στο τηλεοπτικό κανάλι Kontra (08/10/21) πως η Opinion Poll τον κάλεσε τηλεφωνικά για να συμμετάσχει σε δημοσκόπηση για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ με «ερωτήματα προβοκατόρικα». Για παρεμβάσεις στα εσωκομματικά του κόμματος έκανε λόγο ο Α. Κρυωνίδης και ανέφερε ότι στο ερώτημα πρόθεσης ψήφου για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, η εταιρεία δεν είχε συμπεριλάβει τη Φώφη Γεννηματά στις πιθανές απαντήσεις. Η καταγγελία και η τηλεφωνική δημοσκόπηση έγιναν πριν την απόφαση αποχώρησης της Φ. Γεννηματά από τις εσωκομματικές εκλογές.
Την Τετάρτη 13/10/21, η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευσε ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή για τη δημοσκοπική εταιρεία Interview και τον Άδωνη Γεωργιάδη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε απευθείας ανάθεση στην εταιρεία για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την πανδημία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στις πολιτικές δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας για τη δημοφιλία των υπουργών, ο Α. Γεωργιάδης βρίσκεται πάντα στις τρεις πρώτες θέσεις, σε αντίθεση με έρευνες άλλων εταιρειών που τον εμφανίζουν συνήθως στους πιο αντιδημοφιλείς υπουργούς. Ο υπουργός απάντησε στην εφημερίδα και υποστήριξε πως η απευθείας ανάθεση έγινε καθώς επρόκειτο για «επείγουσα έρευνα», η συγκεκριμένη εταιρεία επιλέχθηκε επειδή είναι «εγνωσμένης αξίας και αξιοπιστίας», η οικονομική της προσφορά ήταν «χαμηλή» και το ποσό των 19.000 ευρώ «λογικό». Ο δημοσιογράφος Δ. Τερζής σχολίασε την απάντηση του υπουργού: «Ο κ. υπουργός παραδέχεται ότι προχώρησε σε απευθείας ανάθεση, λέγοντας ότι η “οικονομική της προσφορά ήταν χαμηλή”. Από πού προκύπτει αυτό, από τη στιγμή που δεν έγινε διαγωνισμός για να διαπιστωθεί αν δεν υπήρχε άλλη, χαμηλότερη προσφορά;»
Το δημοσίευμα της εφημερίδας και την αντίδραση του υπουργού σχολίασε και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: «Ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να υποβαθμίσει το δημοσίευμα λέγοντας ότι τον έπιασε γέλιο. Δεν ξέρουμε όμως αν θα γελάει ο κ. Γεωργιάδης και όταν αρχίσουν οι διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής».