Μία ακόμα αμυντική συμφωνία υπεγράφη, με πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες. Αυτή τη φορά είναι με τις ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση «αυτή η συμφωνία, όπως και η προηγούμενη με την Γαλλία δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε». Την ίδια, σχεδόν, στιγμή ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως  «η νέα συμφωνία αντανακλά την κοινή ισχυρή θέληση των δύο κυβερνήσεων για την αμοιβαία περιφρούρηση και προστασία της ασφάλειας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους έναντι οιασδηποτε απειλής». Πρόκειται για μια πενταετή συμφωνία που παραχωρεί στις αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις τη δυνατότητα να εφορμούν από διάφορες τοποθεσίες (στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, ναύσταθμος Κρήτης στη Σούδα, πεδίο βολής Λιτοχώρου Πιερίας και στρατόπεδο «Γεωργούλα» στο Βόλο), αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντική αμερικάνικη παρουσία στα ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης και προβλέπεται ρητά η επέκταση των αμερικάνικων ενόπλων δυνάμεων σε άλλες εγκαταστάσεις σε νέες (απροσδιόριστες) περιοχές. Η συμφωνία αναμένεται να έρθει προς κύρωση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «στο εξής οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη».

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έτσι αναβαθμίζεται η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, η οποία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναδεικνύεται σε «περιφερειακό ηγέτη» με ευρύτερο ρόλο από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μεγαλοπιάνεται η χώρα δηλαδή, κατά τις κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, και αφήνεται στις ΗΠΑ η ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά. Από το υπουργείο Εξωτερικών αυτό το σκέλος της συμφωνίας (η δυνατότητα στρατιωτικοποίησης των νησιών) ερμηνεύεται ως «επιβεβαίωση από πλευράς των ΗΠΑ de facto της άσκησης πλήρους κυριαρχίας  της Ελλοάδας στα νησιά της και βεβαίως τη δυνατότητα στρατιωτικοποίησής τους». Όπως σχολίασε ο Νίκος Βούτσης, στο KONTRA «είναι επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει η χώρα μας το αμυντικό δόγμα που ακολουθούσε δεκαετίες στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης πολιτικής όλων των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης (…) Η χώρα μας με ένα νέο μεγαλοϊδεατισμό εντελώς αναντίστοιχο της σοβαρής κατάστασης που βρίσκεται και των πραγματικών κινδύνων που υπάρχουν από την κυβέρνηση της Τουρκίας αντί να διασφαλίσει προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε ειρηνικές διευθετήσεις μέσω της Χάγης και να αξιοποιήσει την Ε.Ε. μπαίνει σε περιπέτειες με τα «ανοίγματα μετώπων» στο Σαχέλ, τη Σαουδική Αραβία και την Κριμαία.» 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία σχολιάστηκε ως «εκχώρηση επ’ αόριστον στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ελληνικό έδαφος», η οποία βάζει «την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα». Όπως σημειώνεται: «Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στον σεβασμό της κυριαρχίας μας. Δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της "Ελλάδας- προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου", αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία.»

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet