«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά, παρουσιάζουν χαρακτηριστικά επανάληψης. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, ιδίως οι ακραίες βροχοπτώσεις φαίνεται ότι θα είναι ολοένα και πιο συχνές, με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό να γίνει κύρια ανησυχία της πολιτείας και της κοινωνίας η αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου, βρίσκοντας τρόπους προετοιμασίας και μεγαλύτερης ανθεκτικότητας μπροστά στα ακραία φαινόμενα κακοκαιρίας», επισημαίνει στην «Εποχή», ο Μιχάλης Διακάκης, διδάκτορας Γεωλογίας και ερευνητής στο ΕΚΠΑ.

 

Όσον αφορά τις πυρόπληκτες περιοχές της Β. Εύβοιας που πλήγησαν από την κακοκαιρία την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήμασταν τελείως απροετοίμαστοι, καθώς είχαν ξεκινήσει κάποια αντιπλημμυρικά έργα, αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αν είχε υπάρξει μεγαλύτερη ταχύτητα για την ολοκλήρωσή τους, μέσω προτεραιοποίησης κάποιων βασικών έργων. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτά τα φαινόμενα δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε ολοκληρωτικά και να εξαλείψουμε τις επιπτώσεις τους, αλλά μπορούμε να τις μειώσουμε, εκπαιδεύοντας τον κόσμο και κάνοντας κάποια έργα, ανάλογα με την περιοχή και την περίπτωση», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας πως από εδώ και πέρα κάθε έργο θα πρέπει να μελετάται βάσει του δεδομένου της κλιματικής αλλαγής. «Εφόσον έχουμε ως δεδομένο ότι τα καιρικά φαινόμενα θ’ αυξάνουν σε ένταση, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την ανθεκτικότητα των έργων, το πλάτος των οχετών, των αγωγών και όλα τα κομμάτια που έχουν να κάνουν με την υδραυλική ενός έργου και την αποστράγγιση του νερού και φυσικά να δίνουμε όσο περισσότερο χώρο γίνεται, ώστε το νερό να πηγαίνει απρόσκοπτα από την λεκάνη της απορροής προς τη θάλασσα».

Εδώ τίθεται και το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο, καθώς κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί σε πυκνοδομημένους αστικούς ιστούς, όπως είναι η Αθήνα για παράδειγμα: «Το πόσο έχει τσιμεντωθεί μια πόλη παίζει αρνητικό ρόλο στο κλάσμα αποστράγγισης του νερού στο υπέδαφος. Όσο περισσότερο νερό έχει πρόσβαση στο υπέδαφος και μπορεί να απορροφηθεί από αυτό, τόσο το καλύτερο όσον αφορά το φαινόμενο των πλημμυρών. Οπότε κάθε μεγάλη αστική περιοχή είναι επιβαρυμένη, όπως καταλαβαίνετε. Όσο μπορούμε να επεκτείνουμε τους χώρους πρασίνου και τις διαπερατές επιφάνειες που το νερό θα πέφτει στο χώμα, τόσο καλύτερα. Αλλά σε πολύ ακραία φαινόμενα δεν παίζει όσο ρόλο πιστεύαμε τα προηγούμενα χρόνια. Το πιο σημαντικό είναι να βρει το νερό τον χώρο να πάει προς τη θάλασσα χωρίς να περάσει από ανθρώπινες υποδομές και κατοικημένες περιοχές, για να μην κινδυνέψουν άνθρωποι. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε για ό,τι καλύτερο μπορούμε».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet