Φωτογραφία: Βαγγέλης Πουλής

 

 

 

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Διονυσίου Σολωμού, η «Γυναίκα της Ζάκυθος», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε διαδικτυακή προβολή on demand τον Μάιο του 2021 [epohi.gr/article/39888/parthenoph-mpoyzoyrh-h-tehnh-den-mporei-na-allaxei-ton-kosmo-mporei-na-allaxei-emas] σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, ολοκληρώνει τις παραστάσεις του στο Μπάγκειον την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021.

 

Κείμενο αιρετικό και αλληγορικό, η Γυναίκα της Ζάκυθος τοποθετείται στο κέντρο μιας βίαιης πραγματικότητας που συνδιαλέγεται με το παρελθόν και το μέλλον της Ιστορίας. Αυτό το σύμπαν της σύγχρονης κόλασης αποτυπώνεται σκηνικά σ’ ένα ηχητικό και εικαστικό περιβάλλον σαν ένα σύγχρονο χορικό. Τρεις γυναίκες –η Άντζελα Μπρούσκου, η Παρθενόπη  Μπουζούρη και η Δανάη Κατσαμένη– έγκλειστες σ’ ένα ασφυκτικό πατριαρχικό περιβάλλον αφηγούνται τoν πυρακτωμένο λόγο του Διονύσιου Σολωμού στον απόηχο της πτώσης του Μεσολογγίου.

Ποια είναι ωστόσο η γεωγραφία των εικόνων που συνθέτουν το προσωπείο της γυναίκας δαίμονα μέσα στους αιώνες και στοιχειώνουν το σώμα της Γυναίκας;  «Τα βασανιστήρια και οι αποκλεισμοί του σώματος της Γυναίκας ανά τους  αιώνες κυρίως μέσα από τη θρησκεία και κοινωνικά συστήματα  που βασίζονται στην πατριαρχία», επισημαίνει στην Εποχή η σκηνοθέτρια Άντζελα Μπρούσκου.

Η Γυναίκα της Ζάκυθος μεταφέρεται στη σύγχρονη Ελλάδα, όπου «χάνει τη γλώσσα της». Οι συγκυρίες που την οδηγούν σε αυτή την κατάσταση αποτελούν «έναν μεγάλο τόμο της Ιστορίας που χάνεται με την αποσιώπηση της», όπως αναφέρει και η σκηνοθέτρια. Όσον αφορά τη γλώσσα της Ελλάδας του 2021, η σκηνοθέτρια τη χαρακτηρίζει «παραληρηματική και ακραίως φασιστική» και τονίζει ότι ένας λαός δύναται να επανακτήσει τη χαμένη του γλώσσα «αν απαλλαγεί από τις νευρώσεις του».

Φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Τι σημαίνει επανάσταση για την Άντζελα Μπρούσκου; «Η πιο ερωτική πράξη σε συλλογικό επίπεδο απέναντι σε καθεστώς καταπίεσης».

Ράνια Παπαδοπούλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet