Στον χορό των καταστροφικών συνεπειών που έφερε ο «Μπάλλος» και το έλλειμμα προληπτικών δράσεων από τις αρμόδιες αρχές, χορεύει ακόμη η Κέρκυρα, περίπου 10 ημέρες μετά την επέλαση της κακοκαιρίας. Η θεομηνία που χτύπησε το νησί των Φαιάκων, αν και αναμενόμενη, προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα ιδιαίτερα στη μέση και νότια Κέρκυρα. Κάτοικοι και επιχειρηματίες διεκδικούν την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, αφού ο χειμώνας είναι μπροστά, ενώ ζητούν από την πολιτεία να θωρακίσει αντιπλημμυρικά το νησί.
«Η κορωνίδα του τουρισμού της χώρας μας», όπως πολλοί την χαρακτηρίζουν, βρέθηκε ανυπεράσπιστη μπροστά στην κακοκαιρία που έπληξε το νησί και στην αναλγησία των αρχών για καθαρισμό φρεατίων και ρεμάτων, αλλά και για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Οι εικόνες πρωτόγνωρες… Το ποτάμι της τουριστικής Μεσσογής πλημμυρισμένο, υπερχειλισμένο και οι κάτοικοι ανεβασμένοι στις στέγες για να σωθούν. Τουριστικές επιχειρήσεις –καταλύματα, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, καταστήματα εστίασης και ο εξοπλισμός τους– στα επίσης τουριστικά Μωραΐτικα και στον Άγιο Γόρδιο, παρασυρμένα στον δρόμο ή πνιγμένα στις λάσπες. Οι γέφυρες του Ποταμού και της Άφρας, σχεδόν κατεστραμμένες, εμποδίζουν τους κατοίκους να μεταβούν στα χωριά τους. Μαθητές από πολλά σχολεία, όπως στο νηπιαγωγείο της Στρογγυλής, του Βιρού, χρειάστηκε να περιμένουν για ώρες μέχρι οι γονείς τους να καταφέρουν ακόμη και με μπουλντόζες να τα παραλάβουν, ενώ 40 μαθητές του μουσικού σχολείου και του ΕΠΑΛ Κέρκυρας φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία της πόλης, καθώς ήταν αδύνατη η μεταφορά τους προς τα σπίτια τους. Το οδικό δίκτυο που ενώνει τη μέση με τη νότια Κέρκυρα με καθιζήσεις και κατολισθήσεις. Ιδιωτικές περιουσίες, σπίτια που με κόπο χτίστηκαν, στο χωριό Κάτω Γαρούνας και αλλού, πλακωμένα από βράχια και χώμα. Η μοναδικής ομορφιάς Βενετσιάνικη Κρήνη στην περιοχή Κομπίτσι καλυμμένη με τόνους από χώματα και πέτρες. Το τείχος στον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο, στο κέντρο της πόλης, διαλυμένο. Ενώ τα σημεία που συνήθως πλημμυρίζουν λόγω προβληματικών υποδομών, όπως είναι η Σπηλιά, η παραλιακή της Γαρίτσας και ο δρόμος μπροστά από το αεροδρόμιο, έγιναν επικίνδυνα για πεζούς και οχήματα.
Φταίει… «ο κακός (μας) ο καιρός»
Αυτή την εικόνα παρουσίαζε η Κέρκυρα, λίγη ώρα μετά το πέρασμα της έντονης κακοκαιρίας «Μπάλλος», αποδεικνύοντας αφενός τη γερασμένη υποδομή του νησιού, αφετέρου το έλλειμμα στην αντιπλημμυρική θωράκιση του. Απαντώντας σε αγανακτισμένες δηλώσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων που επλήγησαν από τον «Μπάλλο», οι αρμόδιοι έκαναν λόγο για «πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα» και «συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», ξεχνώντας ότι, ακριβώς, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που είναι εδώ, τέτοια φαινόμενα θα είναι συχνά. Γι’ αυτό ακριβώς οφείλουν να οχυρώνουν και να ενισχύουν τις αντιπλημμυρικές υποδομές και να προστατεύουν πόλεις και πολίτες.
Κυβερνητικό κλιμάκιο και αντιπροσωπείες κομμάτων
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, που πραγματοποίησε ταξίδι–αστραπή, διάρκειας 4 ωρών, και περιόδευσε σε πληγείσες περιοχές εξέφρασε την …απορία του για την κακή κατάσταση που βρίσκονται οι υποδομές, ενώ δεσμεύτηκε ότι «θα επουλωθούν άμεσα οι πληγές στο σώμα του νησιού» και θα αποζημιωθούν οι πληγέντες. Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι θα δοθεί άμεσα προκαταβολή 20% για τις ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις , ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί το πλαίσιο για απώλεια οικοσκευής και στήριξη των νοικοκυριών και θα διατεθεί έκτακτη χρηματοδότηση στους ΟΤΑ.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δια του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο, Νίκου Παππά, που, επικεφαλής αντιπροσωπείας, επισκέφτηκε τη μέση και τη νότια Κέρκυρα, χαρακτήρισε ως «προκλητικά ανύπαρκτες» τις προληπτικές ενέργειες των αρμοδίων και κάλεσε την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα να προχωρήσει με διαδικασίες έκτακτων αναγκών στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και να χρηματοδοτήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές και στις ιδιωτικές περιουσίες. «Δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία από τους υπευθύνους και καμία ανοχή από την τοπική κοινωνία αν επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα», δήλωσε ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκαν επίσης, ασκώντας κριτική, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25.
Αγανάκτηση και επαγρύπνηση
Οι τεράστιες καταστροφές προκάλεσαν την αγανάκτηση, αλλά και αφύπνισαν κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, στις περισσότερες από τις οποίες, η τουριστική περίοδος δεν είχε ακόμη τελειώσει. Οι πληγέντες απαιτούν άμεσα την έμπρακτη στήριξη όσων έχουν υποστεί καταστροφές, την αποκατάσταση το αμεσότερο δυνατόν του οδικού δικτύου και των δημόσιων υποδομών, αλλά και… πρόβλεψη, σχεδιασμό και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, που θα θωρακίσουν το νησί από έντονα καιρικά φαινόμενα. Αναμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που δόθηκαν από την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση και, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η Επιτροπή Πολιτών Ποταμού: «Επαγρυπνούμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις».