Θωμάς Ταμβάκος «Δημήτρης Δραγατάκης (22/1/1914-18/12/2001)

Επίσημη Δισκογραφία (1965-2021) και Αρχειακές Ηχογραφήσεις (1963-2021)  Συμβολή στα 20 Χρόνια από την Εκδημία του»

 

Οποιοσδήποτε σοβαρός μελετητής θα το παραδεχθεί σχεδόν αμέσως πως το παρόν πόνημα του συγγραφέα-ερευνητή Θωμά Ταμβάκου ανάγεται σε ένα πρότυπο εξειδικευμένης προσέγγισης στην επίσημη δισκογραφία και στις αρχειακές ηχογραφήσεις του έργου του Δημήτρη Δραγατάκη. Διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον εγχείρημα ως προς τον τρόπο τεκμηρίωσης εργογραφικού και δισκογραφικού υλικού της κλασικής μας δημιουργίας. Βεβαία ο συγγραφέας έχει ήδη εκπονήσει με αξιοθαύμαστη ενδελεχή έρευνα δύο βιβλία της ίδιας σειράς: το «Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας (17.11.1861-25.3.1917) / Επίσημη Δισκογραφία (1904-2016) / Συμβολή στα 100 Χρόνια από την Εκδημία του» και το «Νίκος Σκαλκώτας (8/3/1904-19/9/1949) / Επίσημη Δισκογραφία (1929-2019) / Συμβολή στα 70 Χρόνια από την Εκδημία του». Στο παρόν νέο βιβλίο του, ο Θωμάς Ταμβάκος τοποθετεί τον Δημήτρη Δραγατάκη, έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες μουσουργούς του 20ού αιώνα σε βάθρο που ξεχωρίζει. Μέσα από τις 164 σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται με απόλυτη τεκμηρίωση η συμβολή του στον σύγχρονο μουσικό μας αλλά και η προσωπικότητά του. Ως προς αυτό συμβάλλουν και οι πρόλογοι: από τον εκδότη Αθανάσιο Τρικούπη (αναπληρωτής καθηγητής Τ.Μ.Σ. / Π.Ι., συνθέτης, μουσικολόγος), την κόρη και τον γιο του συνθέτη (Βάλια Δραγατάκη Κορωνίδη, Λεωνίδας Δραγατάκης), τον Ιάκωβο Κονιτόπουλο (συνθέτης, μαέστρος και εκπαιδευτικός, πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη») και την Μαγδαληνή Καλοπανά (μουσικολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Συστηματικός Βιο-Βιβλιογραφικός Κατάλογος Έργων Δημήτρη Δραγατάκη», που τυπώθηκε το 2019 από τις εκδόσεις Φίλιππος Νάκας – μελέτη που αποτέλεσε βασικό βιβλιογραφικό οδηγό της εργασίας του Θωμά Ταμβάκου). Στην «Εισαγωγή» του ο συγγραφέας μεταδίδει τα συναισθήματα του μέσα από τις πολύτιμες στιγμές της προσωπικής του γνωριμίας με τον Δημήτρη Δραγατάκη. Ακολουθεί για να ένα λεπτομερές βιογραφικό σημείωμα του μουσουργού.

Στην κύρια ύλη της δισκογραφικής εργασίας που αφορά τους δίσκους βινυλίου, τις κασέτες και τις εκδόσεις σε CD, CD-R, DVD-R, σε συγκινεί η αναφορά στο πρώτο ιστορικό δισκάκι με τη σουίτα μπαλέτου του Δημήτρη Δραγατάκη «Οδυσσέας και Ναυσικά», στην Philips, από το 1965 και τελευταία (15η καταγραφή) στο LP «Δραγατάκης / Dragatakis» σε ετικέτα Concert Athens, από το 1987, με τα έργα «Συμφωνία αρ. 1» και «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα». Συνολικά καταγράφονται 13 δίσκοι βινυλίου και 2 κασέτες στο διάστημα 1965-1987 και 27 CD ή CD-R και 1 DVD-R. Το πρώτο CD του συνθέτη είναι της Lyra «Greek Classical Composers» το 1991, ενώ το τελευταίο είναι της Irida Classical: «Dimitris Dragatakis. The String Quartets» (2019).

Στις αρετές του βιβλίου είναι τα «Ευρετήρια» όπως το «Ευρετήριο δισκογραφημένων έργων», «Ευρετήριο ερμηνευτών δισκογραφημένων έργων», «Ευρετήριο άλλων ονομάτων με συμμετοχή ή αναφορά στη δισκογραφία Δραγατάκη (κειμενογράφοι, συνθέτες, μουσικοί, ποιητές, παραγωγοί, ηχολήπτες, ζωγράφοι κ.λπ.)» και «Ευρετήριο δισκογραφικών εταιρειών, φορέων, συλλόγων, εντύπων μέσων με συμμετοχή στη δισκογραφία Δραγατάκη». Και οπωσδήποτε η αναφορά στις «Πηγές» (αρχειακές, βιβλιογραφία, άρθρα-μελέτες, εγκυκλοπαίδειες-λεξικά-περιοδικά-εφημερίδες, ιστότοποι-ιστολόγια). Ο Θωμάς Ταμβάκος ως επίμονος ερευνητής δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην «Ανεπίσημη Δισκογραφία» που αφορά αρχειακές ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις των έργων του Δημήτρη Δραγατάκη (άλλες δισκογραφημένες και άλλες όχι) αλλά και στις μεταγραφές ή διασκευές έργων από άλλους. Αξίζει να αναφερθώ στις 960 επεξηγηματικές σημειώσεις, που είναι τυπωμένες στο κάτω μέρος κάθε σελίδας.

Το βιβλίο κοσμούν ασπρόμαυρες φωτογραφίες δεκάδων ντοκουμέντων που αφορούν στον Δημήτρη Δραγατάκη. Ένα βιβλίο που καταγράφει και στοιχειοθετεί με απόλυτη λεπτομέρεια και εκτίμηση το έργο Δημήτρη Δραγατάκη, αλλά και αποδεικνύει τεκμηριωμένα το σημαντικό έργο του μεγάλου μουσουργού. Ένα σπουδαίο βιβλίο που μας κάνει υπερήφανους για τη μουσική και τους δημιουργούς της χώρας μας και είναι απαραίτητο σε κάθε σπουδαστή/ φοιτητή μουσικών σπουδών αλλά και στους συλλέκτες και φίλους της κλασικής μουσικής Διατίθεται -σε περιορισμένα αντίτυπα- και από το Μουσικό Κατάστημα Φίλιππος Νάκας (στην οδό Ναυαρίνου 13 στο κέντρο της Αθήνας).

Καλή σας ανάγνωση.

 

Σημείωση:

Ο Θωμάς Ταμβάκος είναι μουσικογράφος-ερευνητής και μουσικοκριτικός, δημιουργός/κάτοχος του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (από το 1980), με υλικό καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για 4.000 Έλληνες και ελληνικής καταγωγής μουσουργούς λόγιας (σοβαρής) μουσικής, από τον 9ο αιώνα και εντεύθεν.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet