«Μην αφήνετε την κοινωνία μας να γίνει ένα μέρος που κάποιος θα σκοτώνει τόσο βασανιστικά έναν άνθρωπο και μετά να ξεφεύγει με τέτοιες δικαιολογίες», τόνισε, μεταξύ άλλων, στη μαρτυρία της στη δίκη η Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του Ζακ.

Και –μαζί με την απόδοση δικαιοσύνης για τον άδικο χαμό του Ζακ/Ζακί από το άγριο λιντσάρισμα των δύο επιχειρηματιών και των αστυνομικών– αυτό ακριβώς είναι το επίδικο της δίκης, που ξεκίνησε την Τετάρτη, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, τρία χρόνια μετά από το γεγονός. Τι είδους κοινωνία επιθυμούμε και αν η αξία της ζωής ισχύει για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως ή, μπροστά στον φόβο για την περιουσία, όπως είναι ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων, ή για τον Άλλον, το «διαφορετικό», όπως μπορεί να αποδειχτεί από τη δικαστική διαδικασία, είναι θεμιτό να κάνουμε εκπτώσεις στο υπέρτατο αγαθό.

Γι’ αυτό και πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η δυνατότητα δημοσιότητας της δίκης. Πρώτον για την πληροφόρηση και την αποκατάσταση του διασυρμού που υπέστη το θύμα από την αρχική δημοσιότητα του τραγικού περιστατικού από πλείστα μεγάλα μίντια και, δεύτερον, γιατί δεν αποτελεί απλά ένα έγκλημα, αλλά ένα κοινωνικό ζήτημα που αφορά όλους μας. Προς το παρόν, η έδρα απέρριψε το αίτημα για μεταφορά της δίκης σε μεγαλύτερη αίθουσα, προκειμένου να είναι δυνατή η παρουσία περισσότερων δημοσιογράφων (από έναν έγιναν τελικά δεκτοί 4), καθώς και επιπλέον κοινωνικών φορέων και πολιτών, που επιθυμούν να την παρακολουθήσουν. Αντίστοιχα, απερρίφθη και το αίτημα για παρουσία φωτορεπόρτερ, (για το οποίο αντίρρηση είχε φέρει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων), παρότι υπάρχει σχετική διάταξη που το επιτρέπει, αλλά και είναι απαραίτητο, όπως είχε κριθεί και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, «για τον ιστορικό του μέλλοντος και την κοινωνία», όπως σημείωσαν οι φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος και Τατιάνα Μπόλαρη.

Αίτημα, επίσης, κατατέθηκε από την πολιτική αγωγή, σύμφωνα με επιθυμία της οικογένειας του Ζακ, για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από θανατηφόρα σωματική βλάβη σε ανθρωποκτονία με δόλο για όλους τους κατηγορούμενους, ή τουλάχιστον για τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, που έκαναν την πρώτη επίθεση, και βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη για τους τέσσερις αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν τον Ζακ όσο ήταν αναίσθητος, προκειμένου να τον «συλλάβουν». Όπως εξήγησε η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, απευθυνόμενη στους ενόρκους: «ο ενδεχόμενος δόλος είναι ο εξής: δεν θέλω και δεν επιδιώκω, όμως με την πράξη μου προβλέπω τον θάνατο και παρ' όλα αυτά συνεχίζω, γιατί αποδέχομαι το επερχόμενο αποτέλεσμα (…) όταν χτυπάς συντονισμένα έναν άνθρωπο μαζί, δεν μπορεί να μην αποδέχεσαι ότι ο άνθρωπος αυτός μπορεί να πεθάνει».

Η έδρα δεν απάντησε σχετικά και ξεκίνησε την εξέταση των μαρτύρων, με τον πατέρα, τον αδερφό και τη μητέρα του Ζακ να σκιαγραφούν τον χαρακτήρα του έτσι όπως τον γνώριζαν οι ίδιοι, αλλά και όσοι τον ήξεραν έστω και λίγο μέσα από τον ακτιβισμό του. Ένας «πολύχρωμος, όμορφος άνθρωπος», όπως σημείωσε ο αδερφός του, Νίκος Κωστόπουλος, που «δεν το είχε με τη βία», όπως έλεγε και ο ίδιος πάντα, που προσπαθούσε μέσα από τον ακτιβισμό και την καλλιτεχνική του δραστηριότητα να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Ένας άνθρωπος που δεν εξυπηρετεί, δηλαδή, το αφήγημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, που επιθυμεί να τον παρουσιάσει σαν έναν βίαιο ληστή, χρήστη ουσιών, τον οποίο σκότωσαν οι επιχειρηματίες και οι αστυνομικοί βρισκόμενοι σε άμυνα. Παρότι την Τετάρτη ήταν η πρώτη δικάσιμος και η διαδικασία δεν προχώρησε πολύ στην εξέταση της ουσίας του κατηγορητηρίου, η πρόθεση αυτή της υπεράσπισης ήδη έγινε φανερή. Ο συνήγορος του κοσμηματοπώλη, αναφερόμενος στον Ζακ, μίλησε για «δράστη» αντί για θύμα ή θανόντα, σαν να δικαζόταν αυτός. Ενώ το σύνολο της υπεράσπισης υπέβαλε την οικογένειά του σε απρεπείς ερωτήσεις (ουσιαστικά αν ήταν σεσημασμένος, άρρωστος, χρήστης, άπορος κτλ), προκαλώντας μάλιστα την έντονη συναισθηματική φόρτιση του αδελφού του στο βήμα, με αποτέλεσμα να παρέμβει η έδρα και να ζητήσει από τον μάρτυρα να μην συνεχίσει την κατάθεσή του.

Ερωτήσεις που οι απαντήσεις τους είναι ήδη γνωστές από τα στοιχεία της δικογραφίας, καθώς οι τοξικολογικές του θύματος ήταν καθαρές, ο ίδιος δεν είχε οικονομικό ζήτημα, αφού λάμβανε βοήθεια και από την οικογένειά του, δεν είχε συλληφθεί ποτέ στο παρελθόν και ο θάνατος επήλθε από το έντονο σοκ του οργανισμού μετά τις 23 κακώσεις που του είχαν προκαλέσει οι κατηγορούμενοι.

Όχι, βέβαια, πως θα αποτελούσε δικαιολογία η βία που δέχτηκε ακόμα και στην περίπτωση που είχε μπει όντως για να κλέψει ή ήταν πράγματι χρήστης ναρκωτικών ουσιών. «Μακάρι να ήταν ληστής, να ήταν κατηγορούμενος εδώ σαν ληστής και να ήταν ζωντανός. Πολλές φορές πηγαίνω στο μνήμα του και λέω “μακάρι να ήταν ληστής”», κατέθεσε αποστομωτικά ο πατέρας του, Ευθύμης Κωστόπουλος.

Σημειώνεται πως πρωτοβουλία συμπαράστασης στην οικογένεια του Ζακ έχει οργανώσει η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με πολλούς καλλιτέχνες (Νταλάρας, Κραουνάκης, Μπιμπίλας, Θεοδωρόπουλος, Καρατζόγλου, Καρκάς, Ρασούλη, Ξενάκη, Μπούσαλης, Φίλης), προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και να συγκεντρώσουν χρήματα για τα έξοδα του δικαστικού αγώνα (https://gogetfunding.com/justice-for-zak, ο λογαριασμός συνδέεται ευθέως με την οικογένεια Κωστόπουλου).

Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 9 Νοεμβρίου. Όπως και στη δικάσιμο της Τετάρτης, σημαντικό είναι να βρεθεί και πάλι κόσμος έξω από τα δικαστήρια, προκειμένου να δείξει τη στήριξή του στην οικογένεια του Ζακ, αλλά και πως πια δεν στρέφει το βλέμμα αλλού μπροστά σε τέτοια εγκλήματα.

Τζέλα Αλιπράντη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet