Πολλά βήματα μπροστά έχει πραγματοποιήσει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα από το πρώτο μέχρι το δεύτερο συνέδριό της. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, πραγματοποιείται, από την Πέμπτη 21 μέχρι την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, το δεύτερο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Η έναρξή του έγινε στο Ωδείο Αθηνών, με τον χαιρετισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και την ομιλία του γραμματέα του κεντρικού συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρη Αλεξίου. Στο επίκεντρο των ομιλιών βρέθηκε η εξαθλίωση που βιώνει η νέα γενιά σήμερα, με την πολιτική της ΝΔ να πυροδοτεί αυτή την κατάσταση. Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Αλεξίου κατέδειξε το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αποκρυσταλλώνεται στην επίθεση που υφίσταται η νεολαία, με μαθητές, φοιτητές, εργαζομένους να βιώνουν τον αυταρχισμό που έχει γίνει νέα κανονικότητα.

Με αφορμή τον χαιρετισμό του στην έναρξη του δεύτερου συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεδίπλωσε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα γενιά, βασισμένο σε ουσιαστικές προτάσεις που καλύπτουν τις ανάγκες των νέων ανθρώπων. Οι προτάσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας βασίζονται στην αύξηση του κατώτατου μισθού, το επίδομα ενοικίου για τα νέα ζευγάρια και τις ριζοσπαστικές τομές στην εκπαίδευση. Όπως έχει δηλώσει ξανά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργήσει το άδικο μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που άφησε χιλιάδες υποψηφίους εκτός δημοσίων πανεπιστημίων, στερώντας τους την ευκαιρία για πρόσβαση στην ποιοτική και δωρεάν εκπαίδευση.

Η ασφυκτική πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι και οι νέες σήμερα τους οδηγεί στη μετανάστευση, προκειμένου να μπορέσουν να εργαστούν με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Το γεγονός αυτό έθιξε και ο γραμματέας του κεντρικού συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την ανάγκη για αγώνα, ώστε να καταπολεμηθεί το λεγόμενο brain drain. Ωστόσο, ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους νέους και τις νέες είναι η και ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα, αλλά και το μέλλον τους.

«Να μην τους αφήσουμε να διαλύσουν τις ζωές μας», ήταν το πρόταγμα του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του. Δίνοντας έμφαση στη δυστοπική πραγματικότητα, κάλεσε όλους τους νέους και τις νέες σε διάλογο, προκειμένου να διαμορφώσουν μαζί το πολιτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Η ατζέντα που αναδεικνύεται από τη συνεδριακή διαδικασία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι πλούσια σε θέματα όπως ο αντιφασισμός, η κλιματική κρίση, τα εργασιακά δικαιώματα, η ποιοτική δημόσια εκπαίδευση. Στον αντίποδα του αυταρχισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι νέοι προτάσσουν τους συλλογικούς αγώνες κόντρα στη νεοφιλελεύθερη λογική του ατομικού δρόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από μια γεμάτη και επιτυχημένη πορεία στο «τιμόνι» της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωτήρης Αλεξίου αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του γραμματέα, αφήνοντας πίσω του μια οργάνωση μαζικοποιημένη, ανανεωμένη και με ηχηρό αποτύπωμα σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος γραμματέας παρέλαβε τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ το 2017.

Βασικοί στόχοι του επόμενου διαστήματος είναι η διεύρυνση των κοινωνικών συμμαχιών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορέσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό να αναδείξει τις αιχμές της. Πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αποφασισμένη να εδραιώσει την παρουσία της σε μια σειρά από κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους, καθώς έτσι θα μπορέσει να αφουγκραστεί και να αγωνιστεί για τα αιτήματα των νέων ανθρώπων.

Μαρία Γεωργακοπούλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet