Για «ειλικρίνεια που φτάνει τον πολιτικό κυνισμό» κατηγόρησε προχθές, Τετάρτη, μιλώντας σε γνωστό ραδιοσταθμό,  ο αντιπρόεδρος της Βουλής –και εκ των παλαιοτέρων της παλαιάς νεοδημοκρατικής φρουράς– Νικήτας Κακλαμάνης, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης είχε αποκλείσει κατηγορηματικά τη λήψη μέτρων στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών επικαλούμενος τον κίνδυνο διόγκωσης των ελλειμμάτων.

Ήταν η δεύτερη φορά. Δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, ο Ν. Κακλαμάνης είχε δηλώσει ότι δεν αντιλαμβάνεται την αντίθεση του Θ. Σκυλακάκη στο αίτημα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, επικαλούμενος και πάλι τον ίδιο κίνδυνο.

Οι λόγοι της κριτικής Κακλαμάνη είναι περισσότεροι του ενός. Είναι το βαρύ κλίμα που πολλοί νεοδημοκράτες  βουλευτές διαπιστώνουν να διαμορφώνεται στις εκλογικές τους περιφέρειες λόγω της ακρίβειας. Είναι η ενόχληση πολλών βουλευτών της ΝΔ για τον παραγκωνισμό τους και την αξιοποίηση από το «επιτελικό κράτος» στελεχών προερχόμενων, όπως ο κ. Σκυλακάκης, από το «ακραίο Κέντρο». Είναι τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν αυξανόμενη  απαισιοδοξία και δυσαρέσκεια των πολιτών για την οικονομική τους κατάσταση.

Ο Ν. Κακλαμάνης αντιλαμβάνεται τη σημασία του επιχειρήματος περί ελλειμμάτων στην αξιολογική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αντιλαμβάνεται όμως, επίσης, ότι η ακρίβεια που πλήττει το λαϊκό εισόδημα εξελίσσεται ταχύτατα στην πιο επείγουσα απειλή για την κυβέρνηση. Και ανησυχεί. Ήταν παραπάνω από σαφής λέγοντας ότι τείνει να δημιουργηθεί κλίμα πολιτικής δυσαρέσκειας ανάλογο και εκείνο που προκλήθηκε από τη θέσπιση του ΕΝΦΙΑ από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Γνωρίζει ότι το κλίμα ήδη από την πρώτη επαφή των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών  δεν ήταν ό,τι καλύτερο για την κυβέρνηση και τα σχέδιά της για τη χορήγηση ειδικού (προεκλογικού…) επιδόματος τα Χριστούγεννα σε υγειονομικούς, ευπαθείς ομάδες και ευάλωτα νοικοκυριά.

Παρά την ενεργειακή κρίση και το κύμα των ανατιμήσεων που πλήττει καίρια την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούσαν  να… μεταγγίσουν στους δανειστές την αισιοδοξία τους για ανάπτυξη το 2021 της τάξεως του 6,5%-6,6%, ακόμα και του 7% του ΑΕΠ, ικανή να καλύψει το έλλειμμα από τις έκτακτες παροχές που σχεδίαζαν.

Ατύχησαν. Μέχρι το τέλος  των διαπραγματεύσεων, την Πέμπτη, οι δανειστές ήταν ανυποχώρητοι στη δραστική συμπίεση των ελλειμμάτων. Και ο κ. Σκυλακάκης έκανε αναγκαστική προσγείωση στην πραγματικότητα των αδιάψευστων αριθμών: Όταν την ίδια μέρα του τέθηκε από τον Alpha Fm το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα δώσει έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, αποχαιρέτησε την πολυθρύλητη ανάπτυξη του 7% λέγοντας: «Έχουμε ανάκαμψη, όχι ανάπτυξη. Θα επανέλθουμε στο ΑΕΠ του 2019 το 2022. Αυτό κάνει μεγάλη διαφορά. Είμαστε σε χειρότερη θέση σε σχέση με πριν την πανδημία».

Αναμένεται με ενδιαφέρον πόση άραγε «ειλικρίνεια στα όρια του πολιτικού κυνισμού» θα επιδείξει ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης (που υπόσχεται ριζική λύση των εκκρεμών συντάξεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, με ρυθμό 30.000 συντάξεις το μήνα…) εάν ερωτηθεί πού στηρίζει αυτή του την αισιοδοξία, τη στιγμή που, ενώ  στο προσχέδιο του κοινωνικού προϋπολογισμού προβλέπεται πλεόνασμα (τις οίδε πώς…) 442 εκατ. ευρώ, μόνο οι οφειλές για τις 155.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις του τρέχοντος έτους υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν οι  125.000 εκκρεμείς επικουρικές, τα 60.000 εφάπαξ, και το «κρυφό έλλειμμα» των 120.000 απονομών της «παράλληλης σύνταξης», που διογκώνεται άλυτο από χρόνια.

Αλλά οι δανειστές δεν είναι ανυποχώρητοι μόνο στο προαπαιτούμενο της επίλυσης των εκκρεμών συντάξεων χωρίς να διογκωθούν τα ελλείμματα. Το ίδιο ισχύει με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Όπου, παρά τις διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου  για ταχύρρυθμες εξοφλήσεις ώστε τα χρέη αυτά να μην ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή, σε απόλυτους αριθμούς, τα 350 εκατ. ευρώ, οι οφειλές έφτασαν, λόγω και της πανδημίας, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τα 2,3 δισ. ευρώ, εντείνοντας, πέραν όλων των άλλων, το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.

Όμως δεν είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αυτό που απασχολεί τους θεσμούς, ούτε οι δικαιούχοι που περιμένουν δύο και τρία χρόνια να συνταξιοδοτηθούν. Ο μνημονιακός ζήλος τους, που περιέπεσε σε χειμέρια νάρκη το 2020 λόγω πανδημίας, αφυπνίζεται καθώς η ζώνη του ευρώ μπαίνει στην ευθεία που οδηγεί στο πέρας της αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας το Δεκέμβριο του 2022. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για την ευρωζωνική οικονομία μετά την πανδημία.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κήρυξε και επίσημα την έναρξη του διαλόγου  για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Το σχετικό έγγραφο παρουσίασαν οι δύο αρμόδιοι Επίτροποι, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ένθερμος υποστηρικτής της αμιγούς επιστροφής στον κανόνα του περιορισμού των ελλειμμάτων στο 3% και του χρέος στο 60% του ΑΕΠ, και επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, υποστηρικτής ελαστικότερων προσεγγίσεων. Στάθηκαν και οι δύο, με διαφορά έμφασης, στα υψηλά επίπεδα χρέους στα οποία οδήγησε η δημοσιονομική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και στην ανάγκη για ένα «αποτελεσματικό δημοσιονομικό πλαίσιο».  

Είχαν ήδη τοποθετηθεί γραπτώς υπέρ της συνέχισης «συνεπούς και διαφανούς επιβολής των κανόνων» οι οκτώ «φειδωλοί» του βορρά -- Αυστρία, Δανία, Λετονία, Σλοβακία, Τσεχία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία. Αν το νέο κυβερνητικό μίγμα στη Γερμανία κινηθεί αναλόγως τότε θα επαληθευθούν οι απαισιόδοξοι. Και μαζί τους ο Ν. Κακλαμάνης. Ο οποίος, στη συνέντευξη του εκείνη, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι «όσο ζούμε  σε μια Ευρώπη όπου υπάρχει [σ.σ. ακόμα…] δημοσιονομική χαλάρωση» καλό είναι να αξιοποιήσουμε τη ρήτρα διαφυγής, δηλαδή το πάγωμα του Συμφώνου Σταθερότητας, «μη δούμε τον νέο υπουργό Οικονομικών στη Γερμανία και μετά θα λέμε Σόιμπλε και θα κλαίμε…».

Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet