Στις 6 Νοεμβρίου, η πρωτοβουλία κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Τήνο “Save Tinos” ενώνει τις δυνάμεις της, κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος που είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, με άλλες συλλογικότητες στην Ελλάδα που είτε αντιστέκονται στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων, είτε αγωνίζονται για άλλα περιβαλλοντικά θέματα όπως να μην καταλήξει το νερό να είναι σε χέρια ιδιωτών, κάτι που συνέβη με τη ΔΕΗ.

Η μαζική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί δεν συνδέεται με τις τοπικές μας ανάγκες. Η ονομαστική παραγωγή όλων των ανεμογεννητριών που είναι πιθανόν να εγκατασταθούν στο νησί, είναι πολλαπλάσια του ρεύματος που καταναλώνουμε. Παράλληλα, η ευρύτερη περιοχή αποτελεί ένα σπάνιο σε ομορφιά και βιοποικιλότητα κομμάτι της ελληνικής φύσης και όπως είναι αναμενόμενο, από παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας, θα αλλοιωθεί σημαντικά. Οι επενδύσεις τέτοιου τύπου θα ωφελήσουν μόνο τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών αδιαφορώντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος και εν προκειμένου για το νησί της Τήνου και τα υπόλοιπα μέρη που έχουν σκοπό να τοποθετήσουν τέτοιου είδους πάρκα. Όσα ζήσαμε το τελευταίο καλοκαίρι με τους καύσωνες και τις άγριες πυρκαγιές, καθώς και τις τελευταίες εβδομάδες με τις πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτελούν σοβαρό πλήγμα για την κοινωνία και την οικονομία και μπορεί να παγιωθούν ως η νέα κανονικότητα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι από τους μεγαλύτερους εμπρηστές του κλίματος. Είναι υπεύθυνη για τα εκατομμύρια στρέμματα που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι και την επέλαση των κερδοσκόπων που ετοιμάζονται να «επενδύσουν» πάνω στα αποκαΐδια, καθώς και για το γεγονός ότι τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα καθυστερούν προκλητικά και ο κόσμος κινδυνεύει από τις πλημμύρες. Η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος σε βάρος των πολιτών και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη είναι τακτική που υιοθετεί η σημερινή κυβέρνηση δείχνοντας τα νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά της. Δεν την ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά το κέρδος σε βάρος του κλίματος, σε βάρος των πολιτών, σε βάρος της ίδιας μας της ζωής. Τα κέρδη τους είναι πάνω από κάθε οικολογική συνείδηση, τα κέρδη τους είναι πάνω από τον άνθρωπο. Στο βωμό του χρήματος θα κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν ολόκληρες περιοχές, για να τοποθετήσουν αιολικά πάρκα, για να πουλήσουν «πράσινη ανάπτυξη» και να μας κάνουν τη μεγάλη μπαταρία της Ευρώπης.

Στην Τήνο γνωρίσαμε καλά τι σημαίνει επιβολή «πράσινης ενέργειας», μετά τον αναίτιο ξυλοδαρμό πολιτών που αντιστέκονταν ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων δύο φορές, μία τον Μάιο του 2020 και η τελευταία τον Σεπτέμβριο του 2021.

Κάθε νησί έχει το δικό του πλούτο, έτσι κι η Τήνος συγκεντρώνει ιστορικό, περιβαλλοντικό, καλλιτεχνικό και ανθρώπινο πλούτο. Γιατί θα πρέπει η εικόνα του νησιού μας με αυτή τη φυσική ομορφιά να καταστραφεί με τα βιομηχανικά πάρκα;

 

Η Τήνος Κατά των Ανεμογεννητριών Save Tinos

 

 

 

 

Πεζοπορία στην Παλιοβούνα

 

Εδώ και πολλά χρόνια η Βοιωτία βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματιών της ενέργειας. Αυτή τη φορά η βιομηχανία βάλθηκε να κατασπαράξει την άγρια ομορφιά της Παλιοβούνας, της ψηλότερης κορυφής του Ελικώνα, που φτάνει μέχρι τα 1.747 μέτρα, με την εγκατάσταση έξι ανεμογεννητριών ισχύος 3,9 MW η καθεμία (με ύψος πυλώνα 84 μέτρα και διάμετρο φτερωτής 131 μέτρα). Η εγκατάσταση αυτή θα σημάνει την πλήρη «παράδοση» του μεγαλύτερου ορεινού όγκου της Βοιωτίας στις ορέξεις των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας.

Όλοι όσοι έχουμε περπατήσει στα μονοπάτια του Ελικώνα, αλλά και αυτοί που δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να το κάνουν, θα βροντοφωνάξουμε: Κάτω τα ξερά σας από την Παλιοβούνα.

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στις 10 π.μ. θα συγκεντρωθούμε στο οροπέδιο της Αρβανίτσας και από εκεί θα μεταβούμε με αυτοκίνητα στη θέση “Σταυρός” (υψόμετρο 1.550 μέτρα), απ’ όπου και θα ξεκινήσει η πεζοπορία.

 

Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό «παροξυσμό»

Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet