Στο φυσικό του χώρο επιστρέφει φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετά από τη διαδικτυακή του περιπλάνηση εξαιτίας της πανδημίας. Και ως φυσικός χώρος, ως το σπίτι ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ, νοείται μόνον η κινηματογραφική αίθουσα.

Έτσι η 62η διοργάνωση, η οποία θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 14 Νοεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του φεστιβάλ Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Φρίντα Λιάππα, Τόνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, όμως, θα αξιοποιηθεί και η εμπειρία η οποία αποκτήθηκε με την πανδημία και έτσι 144 ταινίες θα προβληθούν και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας online.filmfestival.gr.

Για 11 ολόκληρες μέρες «η Θεσσαλονίκη θα γίνει κινηματογραφική πρωταγωνίστρια», όπως είπε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ελίζ Ζαλαντό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της περασμένης Δευτέρας. Μια συνέντευξη η οποία δόθηκε ταυτόχρονα μέσω απευθείας σύνδεσης, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του καλλιτεχνικού διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη και της υπεύθυνης της Αγοράς, Γιάννας Σαρρή στην πρωτεύουσα και της γενική διευθύντριας, Ελίζ Ζαλαντό και του υπεύθυνου προγράμματος, Γιώργου Κρασσακόπουλου στη Θεσσαλονίκη.

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 170 ταινίες μεγάλου και 31 ταινίες μικρού μήκους.

 

Το διεθνές πρόγραμμα

 

Για πρώτη φορά από φέτος θα έχουμε τρία διαγωνιστικά διεθνή τμήματα. Στο επίκεντρο βέβαια θα βρίσκεται και φέτος το Διεθνές Διαγωνιστικό, το οποίο αποτελεί τον κορμό της εκδήλωσης γύρω από το οποίο ξεδιπλώνεται όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα.

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος», δηλαδή τον Χρυσό Αλέξανδρο, θα διεκδικήσουν 14 ταινίες, ανάμεσα τις οποίες και τρεις ελληνικές, που είναι η «Αγέλη προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου, η «Αγία Έμυ» της Αρασέλης Λαιμού και η «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου. Στο τμήμα αυτό δίδονται επίσης το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος) και το Ειδικό Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Χάλκινος Αλέξανδρος).

Διαγωνιστικό είναι και το τμήμα Γνωρίστε τους Γείτονες, με 12 ταινίες οι οποίες θα διεκδικήσουν τον Χρυσό και τον Αργυρό Αλέξανδρο. Οι ελληνικές ταινίες οι οποίες συμμετέχουν σε αυτό το τμήμα είναι το «.dog» της Γιάννας Αμερικάνου, το «18» του Βασίλη Δούβλη, και «Ο άνθρωπος με τις απαντήσεις» του Στέλιου Καμμίτση.

Τέλος στο τμήμα >>Film Forward, το οποίος από φέτος γίνεται διαγωνιστικό, τους δύο Αλέξανδρους (Χρυσό και Αργυρό), θα διεκδικήσουν 11 ταινίες από τις οποίες και οι ελληνικές, τα «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση, «Orfeas 2021», που υπογράφει η καλλιτεχνική ομάδα Φυτα και «The Timekeepers of Eternity» του Αριστοτέλη Μαραγκού.

Βέβαια το Διεθνές Πρόγραμμα περιλαμβάνει και το τμήμα των Ανοιχτών Οριζόντων, στο οποίο προβάλλονται ταινίες επιλεγμένες από τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο παγκοσμίως. Στο τμήμα αυτό εντάσσεται και οι ενότητα Ανοιχτοί Ορίζοντες-Another Take.

Κι ακόμη το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, με ταινίες από τις γειτονικές χώρες. Στο πλαίσιο του τμήματος αυτού εντάσσεται και ένα αφιέρωμα στη σκηνοθέτιδα Μπίνκα Ζελιάσκοβα (1923-2011) την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτιδα στην ιστορία του βουλγαρικού σινεμά, με επτά ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και δύο ντοκιμαντέρ σε ένα διάστημα 31 χρόνων.

Το διεθνές πρόγραμμα συμπληρώνεται από τις Ειδικές Προβολές, τη ζώνη Round Midnight και το τμήμα NextGen.

 

Ελληνικές ταινίες

 

Το ελληνικό σινεμά αποτελεί την καρδιά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς είναι το τμήμα εκείνο το οποίο ενδιαφέρει πρωτίστως τους έλληνες κινηματογραφιστές αλλά και το τμήμα γύρω από το οποίο δημιουργήθηκε ο μεγάλος αυτός κινηματογραφικός θεσμός.

Τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής που ανέλαβε το έργο της προεπιλογής των ταινιών του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου ήταν οι: Τζώρτζης Γρηγοράκης (σκηνοθέτης), Χριστίνα Μουμούρη (διευθύντρια φωτογραφίας) και Μαρία Μαρκουλή (δημοσιογράφος).

Φέτος θα προβληθούν 35 μεγάλου και 15 μικρού μήκους ταινίες από τις οποίες οι 20 σε πανελλήνια πρεμιέρα. Οι ταινίες αυτές, εκτός από τις εννέα προαναφερθείσες στα τρία διαγωνιστικά τμήματα, είναι: «Εκείνη τα ήξερε όλα» του Τάκη Παπαναστασίου, «Καλάβρυτα 1943» του Νικόλα Δημητρόπουλου, «Λούγκερ» του Κώστα Χαραλάμπους, «MUSA» του Νίκου Νικολόπουλου, «Patchwork» του Πέτρου Χαραλάμπους, «REM, ταχείες κινήσεις οφθαλμού» του Κάρολου Ζωναρά, «SaisonMorte» του Θανάση Τότσικα, «Sick» των The Kallas/Λάκη και Άρη Ιωνά, «Άνδρας στη σοφίτα» του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου, «A Purple Place» του Νικία Χρυσού και «Ex» του Τζορτζ Μαρκάκης. Οι τρεις τελευταίες προβάλλονται στην υποενότητα Ξεπερνώντας τα Σύνορα.

Επίσης θα προβληθούν τρεις ταινίες οι οποίες έχουν κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες: «Η βοή του κόσμου» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, «Το κοχύλι» του Κατέ Μπέλο και «Το πρόσωπο και η πόλη» του Αλέξανδρου Φασόη.

Δύο παλιότερες ελληνικές ταινίες θα προβληθούν ως Καθολικά Προσβάσιμες Προβολές, δηλαδή με ακουστική περιγραφή [AD: AudioDescription] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaforhard of Hearing], τόσο στις αίθουσες όσο και στις online προβολές. Πρόκειται τις «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» του Ντίνου Κατσουρίδη, που άλλαξε τον ρου της καριέρας του Θανάση Βέγγου, καθώς και το αξέχαστο «Δοξόμπους» του Φώτου Λαμπρινού, που μας μεταφέρει στην καρδιά της βυζαντινής κοινωνίας του 14ου αιώνα. Σημαντική είναι η προβολή της ταινίας του Λαμπρινού, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, πρόκειται για μια αδικημένη και παραγνωρισμένη ταινία που μας δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουμε εκ νέου.

Θα προβληθούν επίσης 8 ταινίες-σταθμοί του ελληνικού σινεμά στο πλαίσιο της δράσης του ΕΚΚ Ελλάδα Σε Βλέπω καθώς και 15 βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους στο Φεστιβάλ της Δράμας.

 

Μεγάλο αφιέρωμα στο μοντάζ

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το μοναδικό αφιέρωμα «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του».

Εννέα κορυφαίοι μοντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μοιραστούν με το κοινό την εμπειρία τους και τα μυστικά τους. Πρόκειται για το Γιώργο Μαυροκεφαλίδη, υποψήφιο για Όσκαρ μοντάζ για την «Ευνοούμενη», το δίδυμο Άνε Εστερούντ και Γιάνους Μπιλέσκοφ Γιάνσεν από τη Δανία, συνεργάτες του Τόμας Βίντερμπεργκ, τον Γιάννη Χαλκιαδάκη, με τιμητικές διακρίσεις σε πολλά φεστιβάλ, το Ραούλ Μόρα, μοντέρ της ταινίας «La casa de papel» (Το χάρτινο σπίτι), τον Λάμπη Χαραλαμπίδη, συνεργάτη του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Άγγελου Φραντζή, το Ρόλαντ Βάις, σερβο-αμερικανό συνεργάτη των Μάρτιν Σκορσέζε, Ανγκ Λι, Μάικλ Μουρ κ.ά., τον Πάνο Βουτσαρά, με πλούσια εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και την Κλερ Άθερτον, συνεργάτιδα της Σαντάλ Άκερμαν.

Με την προβολή της ταινίας «Το γεγονός» (L’ evenement) της Οντρέ Ντιγουάν, η οποία κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, θα ανοίξουν επίσημα οι εκδηλώσεις του 6ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021.

Η αυλαία θα πέσει μετά από 11 μέρες προβολών, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, με την προβολή της νέας ταινίας του Ζαν Οντιάρ, «Παρίσι, 13ο διαμέρισμα» (Les Olympiades).

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet