Η Σόνια Γιόντσεβα σε ρεσιτάλ Πουτσίνι

 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την σπουδαία σταρ της όπερας Σόνια Γιόντσεβα, η οποία θα δώσει ένα μοναδικό ρεσιτάλ με αποσπάσματα από όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι. Το ρεσιτάλ πραγματοποιείται με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση των 25 ετών της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», η οποία εργάζεται για την ευημερία παιδιών, νέων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν φτώχεια, αναπηρία, κακοποίηση και αρρώστια. Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και τα μέλη της προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά στην Ελλάδα ετησίως.

Η υψίφωνος Σόνια Γιόντσεβα έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο καταξιωμένες και συναρπαστικές ερμηνεύτριες της γενιάς της. Αφότου σπούδασε πιάνο και φωνητική στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Πλόβντιφ, δίπλα στη Νέλλυ Κόιτσεβα, απέκτησε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στη Γενεύη, σπουδάζοντας με την Ντανιέλ Μπορστ. Η Σόνια είναι απόφοιτος της ακαδημίας Le Jardin des Voix του Ουίλιαμ Κρίστι.

Μουσική διεύθυνση: Φιλίπ Ωγκέν. Συμμετέχει ο τενόρος Μαρίν Γιόντσεφ. Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ.

Στις 4 Νοεμβρίου, στις 7.30μμ, στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τα έσοδα από το ρεσιτάλ θα δοθούν για τους σκοπούς της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

 

 

Μουσικές αιχμές από την ΚΟΑ

 

«Οι ασήμαντοι καλλιτέχνες μιμούνται, οι σπουδαίοι καλλιτέχνες κλέβουν», έλεγε ο Ιγκόρ Στραβίνσκι για τη δημιουργική διαδικασία. Ο ίδιος είχε επηρεαστεί βαθύτατα από φόρμες του παρελθόντος, ωστόσο, χρησιμοποίησε ευρηματικά όλες του τις επιρροές πετυχαίνοντας να θεωρείται καινοτόμος, αλλά και επίκαιρος μέχρι σήμερα. Το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα σε ρε, που θα ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με σολίστ τον Αντώνη Σουσάμογλου, είναι χαρακτηριστικό της ικανότητας του να υιοθετεί στοιχεία από παλαιότερα μουσικά ρεύματα υποτάσσοντάς τα όμως στο μοναδικό προσωπικό του ύφος. Το πρόγραμμα θα ανοίξει η νέα σύνθεση του μοντέρνου συνθέτη Χρήστου Σαμαρά, (γεν. 1956), Ελευθερία ή Θάνατος, παραγγελία της ΚΟΑ. για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα για την Ελευθερία. Το έργο «Ελευθερία ή Θάνατος» στηρίζεται πάνω στον όρκο των Φιλικών της Επανάστασης του 1821 και αποτελεί ταυτόχρονα και μια ιαχή των αγωνιστών κατά τη στιγμή της μάχης. Είναι ένα επικό έργο που διαπερνά όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα όχι μόνο των πολιτών αυτού του τόπου αλλά και των αγωνιστών τότε, που ήταν έτοιμοι να δώσουν τη ζωή και το αίμα τους για την λευτεριά της. Οργανωμένο έργο πάνω σε μια σπονδυλωτή σπειροειδή δομή γεμάτη μουσικές εικόνες από μάχες, ιαχές πολεμιστών, κρότους όπλων, σπαθιών. Ταυτόχρονα υπεισέρχονται υπενθυμίσεις δημοτικών τραγουδιών με την τεχνική του κολάζ, ως νοσταλγικές στιγμές των αγωνιστών, καθώς, όπως μας είναι γνωστό, μετά από κάθε νικηφόρα μάχη υπήρξε χορός των παλληκαριών ως επισφράγιση της νίκης

Η βραδιά θα κλείσει με έναν φόρο τιμής στον σπουδαίο Δάντη, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 700 χρόνια. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την τραγική ιστορία της Φραντσέσκα ντα Ρίμινι, όπως την αποτύπωσε μουσικά ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι στην ομώνυμη Συμφωνική Φαντασία του. Στο πόντιουμ, ο αναγνωρισμένος Ιταλός μαέστρος Πιερ Κάρλο Ορίτσιο. Σολίστ Αντώνης Σουσάμογλου, βιολί.

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

 

 

Λαϊκές βραδιές με τον Βαγγέλη Κορακάκη

 

Ο δεξιοτέχνης μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, συναντάει τη νέα μουσική γενιά και ταξιδεύει τα τραγούδια του μαζί με την Ανατολή Μαργιόλα (τραγούδι), τον Βασίλη Κορακάκη (μπουζούκι, τραγούδι), τον Αλέξανδρο Καμπουράκη (ακορντεόν) και τον Σταμάτη Πετσάκο (κιθάρα, τραγούδι).

Ο Βαγγέλης Κορακάκης γεννήθηκε το 1961 στην Καισαριανή. Μαγεύεται από τον ήχο του μπουζουκιού που καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του. Η πρώτη του εμφάνιση ως μουσικού είναι το 1978 στο Θέατρο της Καισαριανής, στην παράσταση «Ο Λεπρέντης». Η επαφή του με τη δισκογραφία ξεκινά το 1985 γράφοντας τη μουσική για τρία τραγούδια σε στίχους του Τάσου Σαμαρτζή. Το 1988 συστήνεται ως συνθέτης - στιχουργός από τη δισκογραφική εταιρεία Λύρα με τον δίσκο «Οι άρχοντες». Από τότε έως και σήμερα υπογράφει δεκαπέντε προσωπικούς δίσκους και αρκετές συμμετοχές. Στο πρόγραμμά του θα ακουστούν τα τραγούδια του από τους «Άρχοντες» του 1988, μέχρι το τελευταίο του βιβλίο-CD «Άδολη σιωπή», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Από την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 10.30μμ, στο μουσικό του στέκι «Κρύπτη», πρώην «Μαγιοπούλα», στην Καισαριανή (Οδεμησίου 9 και Βρυούλων, τηλ.: 2130457179).

 

 

«Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ

 

Το «εθνικό μελόδραμα» «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή στο πλαίσιο του Κύκλου Ελληνική επανάσταση από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Μια ελληνική "εθνική όπερα" σε τέσσερις πράξεις, η οποία αποτελεί έναν ύμνο στην ανδρεία και την αριστεία του σπουδαίου στρατηγού της Επανάστασης. Το έργο έκανε παγκόσμια πρώτη στην Πάτρα το 1861, πάνω στο σταυροδρόμι της ευρωπαϊκής μεταρομαντικής όπερας και των νέων τάσεων της εθνικής μουσικής. Έκτοτε διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία σε σημαντικά Λυρικά Θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο Παύλος Καρρέρ γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1829 και υπήρξε αναμφίβολα, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσουργούς του 19ου αιώνα, ο οποίος οραματίστηκε τη δημιουργία μιας εθνικής μουσικής, και συνέθεσε μια σειρά από οπερατικά έργα με αμιγώς ελληνική θεματολογία. Το 2013, ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής ολοκλήρωσε τη νέα ενορχήστρωση του έργου, η οποία βρίσκεται εγγύτερα στο ύφος της γραφής του Καρρέρ και αναδεικνύει τη συγγένεια του με τις ιταλικές όπερες της εποχής.

Διανομή: Μάρκος Μπότσαρης: Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Σοφία: Άννα Στυλιανάκη, Μουσταφά: Γιώργος Κανάρης, Παλαιών Πατρών Γερμανός: Χριστόφορος Σταμπόγλης, Χρυσή: Άρτεμις Μπόγρη, μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής, διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής, μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας Με την Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων.

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στις 8μμ, στο Ολύμπια Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

 

 

Marlis Petersen και Μουσικοί της Καμεράτας

 

Η αγαπημένη υψίφωνος του ελληνικού κοινού Marlis Petersen επιστρέφει σε μια συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη (1934-2009), ιδρυτή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Σε αυτή τη συγκινησιακά φορτισμένη βραδιά, η διεθνώς αναγνωρισμένη σοπράνο θα τιμήσει με τον δικό της τρόπο τη βαθιά αφοσίωση του Χρήστου Λαμπράκη στο λυρικό ρεπερτόριο, ερμηνεύοντας άριες από διάσημες όπερες του Χέντελ τραγούδια και παλιές ιταλικές άριες καθώς και άριες κοντσέρτου και τραγούδια για φωνή και πιάνο του Μότσαρτ και άλλων συνθετών. Συνοδοιπόροι της σε αυτό το ταξίδι, ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας Matthias Lademann και οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής (σύνολο που ιδρύθηκε το 1991, με πρωτοβουλία του Χρ. Λαμπράκη). Το γνωστό αθηναϊκό σύνολο θα παρουσιάσει επίσης ορχηστρικά αποσπάσματα από δημοφιλή προκλασικά έργα των Χέντελ, Πόρπορα, Βιβάλντι . Στη μουσική διεύθυνση, ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Σολίστ στο βιολί, στην άρια της Αμίντα «L’amerò» από τον Βασιλιά ποιμένα του Μότσαρτ, θα είναι ο Sergiu Nastasa.

Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές και της σειράς εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του Μεγάρου.

Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet