Πανελλαδική 24ωρη απεργία έχει προκηρύξει για τις 6 Νοεμβρίου το Σωματείο Εργαζομένων Praktiker, διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και όλα τα εργασιακά δικαιώματα ενιαία και για όλους τους εργαζομένους στην επιχείρηση.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τσεκούρας Γεράσιμος μίλησε στην «Εποχή» και κατηγόρησε την εταιρεία πως προσπαθεί να εφαρμόσει «κατά γράμμα» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη (ν.4808/21).
«Απέλυσε το γραμματέα του σωματείου του παραρτήματος στη Λάρισα, ο οποίος είναι εκλεγμένος από το ίδιο το κατάστημα. Κάναμε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για επαναπρόσληψη, αλλά εμμένει στη θέση της. Η αφορμή για την απόλυση του συνδικαλιστή ήταν γιατί δεν υπέγραψε αλλαγή στην ατομική του σύμβαση εργασίας. Επλήγη ασφαλιστικά. Ήταν στα βαρέα και μονομερώς, η εταιρεία τον άλλαξε ειδικότητα για να τον πάει στα μεικτά».
Σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης σχολίασε πως η εκδικητική απόλυση του συνδικαλιστή «έρχεται ως συνέχεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η επιχείρηση με τις αλλαγές στις ατομικές συμβάσεις», ενώ κατηγόρησε την εργοδοσία του Praktiker ότι «επιδιώκει να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς».
Απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου ενημέρωσε πως το ΣΕΠΕ Λάρισας έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου. Ο υφυπουργός διάβασε το δελτίο που συντάχθηκε από το ΣΕΠΕ στις 23 Σεπτεμβρίου και επιβεβαιώνει πως «η μεταβολή της ειδικότητας του εργαζόμενου με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την ασφαλιστική του κάλυψη αποτελεί μονομερή, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας», ενώ το ΣΕΠΕ συνέστησε στην εταιρεία να επανεξετάσει το ζήτημα και να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο. Σε αντίθετη περίπτωση παραπέμπει στα πολιτικά δικαστήρια για να κρίνουν τις νομικές διαφορές. Δημιουργεί ερωτήματα ο –καθόλου υποστηρικτικός– ρόλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που παραπέμπει έναν απολυμένο να κινηθεί νομικά εναντίον μιας μεγάλης επιχείρησης. Παρά το δελτίο εργατικής διαφοράς του ΣΕΠΕ, η εταιρεία δεν επιτρέπει στον εργαζόμενο την επιστροφή του στο χώρο εργασίας.
Η απεργία στα Praktiker μάς θύμισε την πρόσφατη ιστορία με την εταιρεία efood και το τελεσίδικο e-mail που έστειλε ξαφνικά σε 115 εργαζόμενους, εκβιάζοντας τους επί της ουσίας να συνυπογράψουν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε «αυτοαπασχόληση», αλλιώς «δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το επίμαχο email. Και σε αυτή την περίπτωση εφαρμόστηκε πιστά το πρόσφατα ψηφισμένο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
Τον Ιούνιο του 2021 που κατατέθηκε, συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης υποστήριζε πως «στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών ισχύουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας […] Αν έχουμε έναν εργαζόμενο σε μια επιχείρηση που δεν υπάρχει συνδικάτο τί θα του πούμε; Περίμενε να γίνει συνδικάτο πρώτα και μετά θα διευθετήσει τον χρόνο εργασίας σου, με βάση τις ανάγκες σου; Ποιοι είμαστε εμείς που θα αρνηθούμε αυτό το ατομικό δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο και στην κάθε εργαζόμενη; Είναι φιλεργατική αυτή η πολιτική;» σχολίαζε ο υπουργός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή και εξέφραζε την πεποίθησή του πως οι ατομικές συμβάσεις έρχονται να διευκολύνουν τον εργαζόμενο και να εκσυγχρονίσουν το εργασιακό περιβάλλον.
Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στις 6 Νοεμβρίου, το Σωματείο καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Praktiker Ταύρου (Πειραιώς 176) καθώς και στο κατάστημα της Λάρισας.