Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ πρότεινε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ την επαναλειτουργία της Επιτροπής Ρωσίας-ΝΑΤ0, τονίζοντας ότι «πλέον η μπάλα είναι στην πλευρά της Ρωσίας». Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει πλέον να κάνει το πρώτο βήμα και ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να μετατραπεί η Επιτροπή σε πλατφόρμα όπου θα δίνονται μαθήματα ηθικής στην Ρωσία για την Κριμαία, το Ντονμπάς ή το Ναβάλνι, κάτι που συνέβη με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Επιτροπή Ρωσίας – ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε το 2001, μετά από πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν στον τότε γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον. Ήταν συμβουλευτικό όργανο για την επίλυση των διαφορών, την ανάπτυξη της συνεργασίας και το συντονισμό στρατιωτικών και πολιτικών ενεργειών μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των κρατών – μελών της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Η συμφωνία για την επικύρωση της Επιτροπής έγινε στην Ρώμη στις 28 Μαΐου 2002. Συμμετείχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο Τζορτζ Ρόμπερτσον, οι ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και άλλοι και θεωρήθηκε από πολιτικούς σχολιαστές, ότι σήμανε το τέλος του ψυχρού πολέμου. Η Επιτροπή επέδειξε πλούσιο έργο και μετατράπηκε σε αποτελεσματικό συμβουλευτικό μηχανισμό εναντίον της τρομοκρατίας, της μη εξάπλωσης των χημικών όπλων, της αντιπυραυλικής άμυνας, της διευθέτησης του εναέριου χώρου και της επιστημονικής συνεργασίας για τη διεθνή ασφάλεια.
Στόχος του Κρεμλίνου ήταν ο περιορισμός της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Στη συμφωνία που υπογράφτηκε το 1997 αναφερόταν ρητά ότι το ΝΑΤΟ δε θα αναπτύξει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ρωσία. Στη συνέχεια, συνέβησαν τα ακριβώς αντίθετα. Την Άνοιξη του 1998 έγινε η ένταξη της Τσεχίας, την Άνοιξη του 1999 έγινε η ένταξη της Ουγγαρίας και της Πολωνίας και το αποκορύφωμα ήταν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας το 1999. Η Ρωσία τότε έκλεισε τα γραφεία πληροφοριών της βορειοατλαντικής συμμαχίας στην Μόσχα και απέλασε όλους τους συμβούλους της.
Η Επιτροπή σταμάτησε να λειτουργεί, μετά από μονομερείς αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Οι εργασίες της Επιτροπής διακόπηκαν το 2008, μετά τον πόλεμο των πέντε ημερών στη Νότια Οσετία και σταμάτησαν ολοκληρωτικά το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την απόσχιση του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία. Το 2017 έγινε προσπάθεια επαναλειτουργίας της Επιτροπής, με θέμα τον πόλεμο στη Συρία, αλλά χωρίς επιτυχία.
Απέλαση οκτώ Ρώσων από τις Βρυξέλλες
Αφορμή για τη νέα επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ ήταν η απέλαση οκτώ εκπροσώπων της Ρωσίας από την έδρα της βορειοατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες με τη δικαιολογία ότι «ασκούσαν εχθρική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια». Η κίνηση αυτή σήμανε το τέλος των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ρωσία ανακοίνωσε, ότι θα κλείσει τα γραφεία της αντιπροσωπείας της στις Βρυξέλλες από τις αρχές Νοεμβρίου. Την είδηση επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. Η ρωσική πλευρά κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι παραβιάζει συστηματικά όλες τις προηγούμενες συμφωνίες και ότι η απέλαση των οκτώ μονίμων ρώσων αντιπροσώπων από τις Βρυξέλλες χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός για να ξεχαστεί η μεγάλη ήττα των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Το Κρεμλίνο επιρρίπτει ευθύνες για το σταμάτημα των εργασιών της Επιτροπής στον ίδιο το Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος είναι δέσμιος παλιότερης δήλωσής του ότι η Δύση πρέπει να συνομιλεί με τη Ρωσία «από θέση ισχύος». Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι το Βερολίνο στοχεύει στο διάλογο με τη Μόσχα, αλλά η Ρωσία δεν είναι έτοιμη.
Οι δηλώσεις Πούτιν στο «Βαλντάι»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του στο Διεθνές φόρουμ αναλύσεων «Βαλντάι» που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η διεθνής υπεροχή της Δύσης δίνει τη θέση της σε ένα πιο περίπλοκο σύστημα, όπου θα πρέπει να συνυπολογίζονται τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών. Κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα και καυτηρίασε τη στάση του στο θέμα της Ουκρανίας και τις δηλώσεις του Γενς Στόλτεμπεργκ για συγκέντρωση δυνάμεων στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα για ενδεχόμενη απόκρουση ρωσικής επίθεσης. Ο ρώσος πρόεδρος προτείνει τη σύγκλιση της συνόδου της «πεντάδας» των μονίμων χωρών του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παρ’ όλη την στρατιωτική και πολιτική πίεση της Δύσης, ανέφερε ότι ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα προκρίνουν ως αναγκαία τη δημιουργία στρατιωτικού μπλοκ, απέναντι στο ΝΑΤΟ και το AUKUS.