Ένα χρόνο μετά από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που επιτρέπει την έκτρωση μόνο σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή κινδύνου της ζωής της μητέρας, ενώ την απαγορεύει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ακόμη και στην περίπτωση που η κατάσταση του εμβρύου είναι τέτοια ώστε να πεθάνει αμέσως μετά τη γέννησή του, η κόκκινη αστραπή, το σύμβολο της εξέγερσης των γυναικών ενάντια σε παρόμοιες αποφάσεις, επέστρεψε. Οι γυναίκες της Πολωνίας διαδήλωσαν και πάλι σε πολλές πόλεις, αν και σε μικρότερο αριθμό. Η υπόθεση της απαγόρευσης της αυτοδιάθεσης των πολωνών γυναικών είχε προκαλέσει τεράστιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα και ένα απίστευτο κύμα αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο, που συνεχίζεται ακόμη.

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν πρόσφατα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών στην Πολωνία. Τα κόμματα που διαμαρτυρήθηκαν για τη συνέχιση της απαγόρευσης της έκτρωσης και την καταπάτηση ενός θεμελιώδους δικαιώματος των γυναικών, αντιμετώπισαν την οργή της δεξιάς, η οποία θεωρεί ότι αυτό το θέμα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών.

Η απαγόρευση των εκτρώσεων ώθησε τις Πολωνές να μετακινηθούν στο εξωτερικό, προκειμένου να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Το 2020 στην Πολωνία υπήρξαν 1.110 παράνομες εκτρώσεις. Τα στοιχεία, σύμφωνα με τις φεμινιστικές οργανώσεις, δείχνουν ότι οι γυναίκες που αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό γι’ αυτόν τον σκοπό ή που πραγματοποίησαν παράνομες εκτρώσεις είναι μεταξύ των 80 και των 120 χιλιάδων. Οι φεμινιστικές οργανώσεις εκφράζουν τη μεγάλη τους ανησυχία για τις γυναίκες που είναι υποχρεωμένες να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους κρυφά, μέσα στο σπίτι τους, με κίνδυνο της ζωής τους.

Η οργάνωση Abortion Without Borders ανακοίνωσε στις αρχές Οκτώβρη ότι μαζί με το υπουργείο Υγείας των Βρυξελλών θα θέσει στη διάθεση των πολωνών γυναικών 10 χιλιάδες ευρώ για να στηρίξει τη διακοπή της εγκυμοσύνης τους σε άλλη χώρα ή θα τους παρέχει τη δυνατότητα να την πραγματοποιήσουν στο Βέλγιο δωρεάν.

Από την έναρξη ισχύος του νόμου, η οργάνωση στήριξε και παρείχε συμβουλές σε πάνω από 17 χιλιάδες γυναίκες, ενώ μέσω εράνου συγκέντρωσε 92 χιλιάδες ευρώ. Η γραμμή βοήθειας δέχεται περίπου 800 τηλεφωνήματα το μήνα.

Τα κινήματα διαμαρτυρίας, εκτός από το αίτημα ενός περισσότερο ελαστικού νόμου για τη διακοπή της εγκυμοσύνης χωρίς περιορισμούς και παρόμοιου με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, ζητούν και μεγαλύτερη κάλυψη της υγείας για τα πιο αδύναμα στρώματα του πληθυσμού. 

Η πολωνική κυβέρνηση, όμως, δεν φαίνεται να συγκινείται από τις εγχώριες και διεθνείς διαμαρτυρίες.

Πίσω από το ακροδεξιό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης βρίσκεται η καθολική Εκκλησία, η οποία επηρεάζει, εκτός από την κυβέρνηση, και τους συντηρητικούς δικαστές.

Η κυβέρνηση και το δεξιό κόμμα έχουν τη στήριξη της Εκκλησίας, η οποία, από την πλευρά της, ζητά ανταλλάγματα και ένα από αυτά είναι η συνέχιση της απαγόρευσης των εκτρώσεων.

Στις αρχές Οκτώβρη, καταδικάστηκε από πολωνικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης που η διάρκειά της δεν έχει ακόμη καθοριστεί (ίσως πάνω από τρία χρόνια), η φεμινίστρια Κλεμεντίνα Σουχάνοφ, ηγετική φυσιογνωμία του φεμινιστικού και ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, διότι, κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαμαρτυρίας ενάντια στην απαγόρευση της έκτρωσης του Γενάρη 2021 είχε ζωγραφίσει, με το κόκκινο χρώμα του συμβόλου του κινήματος, γκραφίτι πάνω σε μια εκκλησία που θεωρείται εθνικό μνημείο, ενώ είχε πετάξει επίσης κόκκινη μπογιά πάνω σε έναν αστυνομικό.

Η πολωνική αντιπολίτευση μιλάει για «επιστροφή στους πολιτικούς κρατουμένους», ενώ οι πολωνικές αρχές απαντούν ότι πρόκειται για «κοινά αδικήματα, για πράξεις βανδαλισμού».

Το δικαστήριο θεώρησε την Σουχάνοφ ένοχη για δύο αδικήματα: επίθεση στη σωματική ακεραιότητα του αστυνομικού και βεβήλωση εκκλησίας.

Σύμφωνα με το σάιτ NotesfromPoland, για την καταδίκη της Σουχάνοφ ήταν σημαντική η παρέμβαση του Μπάρτος Λεβαντόφσκι, ενός ακροδεξιού δικηγόρου μέλους της ακροδεξιάς οργάνωσης Ordo Iuris. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο είχε πρόσφατα συστήσει μέγιστη αυστηρότητα στους δικαστές ενάντια σε όποιον πραγματοποιεί πράξεις βανδαλισμού με επιθέσεις κατά αστυνομικών ή βεβηλώνοντας εκκλησίες, αποκαλώντας το τελευταίο αδίκημα «σοβαρή προσβολή των θρησκευτικών αισθημάτων».  

 Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας, μαζί με τους συντηρητικούς δικαστές και την καθολική Εκκλησία, ακολουθεί το δρόμο αυταρχικών καθεστώτων, προξενώντας μια αντίδραση καθόλου δυναμική (προς το παρόν) από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, η επιστροφή στον Μεσαίωνα δεν μπορεί να επικρατήσει. Οι αγώνες των γυναικών δεν θα σταματήσουν.

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet