Στη φωτογραφία οι αστυνομικές δυνάμεις ετοιμάζονται να χτυπήσουν διαδηλωτές
με επικεφαλής τον δήμαρχο Κερατσινίου, Χρήστο Φωτίου,
για να σταματήσει το έργο της χαβούζας στα Λακκώματα Σχιστού
τον Ιούνιο 1977 (αρχείο Χρήστου Φωτίου).

 

 

 

Από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό τελεί υπό κατάληψη με πλήθος φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών να απαιτούν άμεση και δίκαιη λύση στο ζήτημα των απορριμμάτων και να αντιτάσσονται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, χωρίς καμία διαβούλευση με τους 66 δήμους της.

Την ώρα, μάλιστα, που οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή ΚερατσινίουΔραπετσώνας διεκδικούν καλύτερες συνθήκες υγείας και ποιότητας ζωής, η απάντηση από την κυβέρνηση είναι για μια ακόμα φορά η καταστολή και η αστυνομοκρατία. Τα όργανα του κράτους δεν διστάζουν να αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες τους αιρετούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, ο δήμαρχος ΚερατσινίουΔραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Περάματος για... εξηγήσεις, επειδή πράττει το αυτονόητο, εκφράζει το δίκιο των ανθρώπων της πόλης και τον θυμό τους για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εις βάρος τους.

Η ένταση του αυταρχισμού της κυβέρνησης, η οποία για ακόμα μία φορά έχει ως μόνο στόχο της ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, δεν φαίνεται ότι θα κάμψει τις αντιδράσεις. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος κατά την αποχώρησή του από το Α.Τ. Περάματος, «η πόλη θα συνεχίσει να παλεύει για τα δίκαια αιτήματά της και η κατάληψη του ΣΜΑ στο Σχιστό θα συνεχιστεί». Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας σε επαγρύπνηση, τονίζοντας ότι «τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου συγκεντρωνόμαστε μαζικά στις 9 το πρωί έξω από τον ΣΜΑ του Σχιστού για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε κείνους που επιδιώκουν να μας τρομοκρατήσουν».

 

 

Τι οδήγησε στην κατάληψη και τον αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό;

Η υπόθεση της διαχείρισης απορριμμάτων είναι μια παλιά ιστορία, εγκληματική, σχεδόν 60 χρόνων, με τους ρόλους της Φυλής και του Σχιστού να εναλλάσσονται κάθε 30 χρόνια. Μέχρι το 1992 η χωματερή λειτουργούσε στο Σχιστό. Έκτοτε μια τεράστια χωματερή δημιουργήθηκε στη Φυλή, ενώ στο Σχιστό λειτουργεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που συγκεντρώνει σκουπίδια από 18 δήμους, τα συμπιέζει και τα μεταφέρει με κοντέινερ στη Φυλή. Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για τα επόμενα 30 χρόνια προβλέπει να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων στις ίδιες και πάλι περιοχές, στο Σχιστό και τη Φυλή. Εύλογες είναι οι αντιδράσεις των ανθρώπων της πόλης, οι οποίες πρέπει να τονιστεί ότι δεν αφορούν την επιθυμία τους να μεταφέρονται αλλού τα δικά τους απορρίμματα. Θα δέχονταν, μάλιστα, μετά από δημοκρατικό διάλογο, το Σχιστό να είναι μέρος μιας λύσης του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό που εξοργίζει, όμως, είναι ότι η περιοχή μας έχει επιλεγεί να υποδέχεται, μαζί με τη Φυλή, τα σκουπίδια όλου του Λεκανοπεδίου για τα επόμενα 30 χρόνια. Οι κάτοικοι δεν ανέχονται, λοιπόν, να φτάνουν στην περιοχή τους, δίπλα στα σπίτια τους, απορρίμματα τόσων δήμων. Κυβέρνηση και περιφέρεια δεν έχουν πρόθεση να ακούσουν τον συσσωρευμένο εδώ και δεκαετίες θυμό των κατοίκων και να δώσουν έστω και τώρα λύσεις. Έχουν επιλέξει να ανοίξουν μέτωπο σε δύο περιοχές.

Με δεδομένη αυτή την αδιαλλαξία, η δημοτική αρχή Κερατσινίου – Δραπετσώνας απέστειλε επιστολή προς τους υπόλοιπους 65 δημάρχους της Αττικής, με την οποία τους ενημέρωνε εγκαίρως ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό από τον Σεπτέμβριο θα πάψει να λειτουργεί. Όπως ήταν αναμενόμενο, κανένας δήμαρχος δεν απάντησε στο ερώτημα τι σκέφτεται να κάνει με τα σκουπίδια του δήμου του. Τον Αύγουστο με δεύτερη επιστολή προειδοποιήσαμε τους δημάρχους ότι θα πρέπει να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους κατευθείαν στη Φυλή, όπως έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση. Και πάλι δεν είχαμε καμία απάντηση.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να εκδηλώσουμε την αγανάκτησή μας με δυναμικό τρόπο και προχωρήσαμε στον αποκλεισμό του ΣΜΑ, από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, κάνοντας σαφή την πλήρη αντίθεσή μας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που εξυπηρετούν επιχειρηματικούς ομίλους και υποβαθμίζουν την πόλη και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της. Για λόγους ιστορικούς, γεωγραφικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, αλλά κυρίως πολιτικούς, η πόλη αντιμετωπίστηκε σε πολλά ζητήματα από τις κυβερνήσεις ως η «πίσω αυλή της Αττικής» και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει.

 

Πώς αντιμετώπισαν τις κινητοποιήσεις η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής;

Οι κινητοποιήσεις μας αντιμετωπίστηκαν με τρόπο που μας γύρισε 50 χρόνια πίσω, στην εποχή της «χαβούζας», όταν οι άνθρωποι από τις γειτονιές είχαν βγει στους δρόμους για να υπερασπιστούν το δικαίωμα να ζουν σε μια πόλη που δεν θα είναι ο «απόπατος» της Αττικής. Ήταν η ίδια εικόνα. Αστυνομοκρατία. Στην προγραμματισμένη συγκέντρωση στο ΣΜΑ του Σχιστού αντικρίσαμε κλούβες των ΜΑΤ, αύρες και τόσους αστυνομικούς που υπερέβαιναν σε αριθμό τους ανθρώπους που αρχικά είχαν συγκεντρωθεί.

 

Η αστυνομία δεν δίστασε να προχωρήσει και στη δική σας προσαγωγή στο Α.Τ. Περάματος. Μετά από αυτή την εξέλιξη δεν επικοινώνησε μαζί σας κάποιος από την κυβέρνηση ή την περιφέρεια;

Όχι. Δεν έγινε καμία προσπάθεια να μιλήσουν μαζί μου. Κυβέρνηση και περιφέρεια δεν συζητούν. Δεν έχουν, όμως, καταλάβει ότι με αυτό τον τρόπο έχουν αποφασίσει από δω και πέρα να μεταφέρουν τα απορρίμματα με τις... κλούβες των ΜΑΤ. Το κλίμα αστυνομοκρατίας δεν τρομάζει, αντιθέτως πεισμώνει και δυναμώνει το δίκαιο αγώνα των κατοίκων για μια πόλη πιο καθαρή και ανθρώπινη. Είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν με αυτόν το τρόπο τις αντιστάσεις. Δεν έχουν διδαχτεί τίποτα από την ιστορία της περιοχής. Κυβέρνηση και περιφέρεια συσπειρώνουν απέναντί τους όχι μόνο κατοίκους και συλλογικότητες, αλλά και τις δημοτικές κινήσεις, που πήραν ομόφωνη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, και τα πολιτικά κόμματα σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να επιλέξουν εάν θα ακούσουν τον συσσωρευμένο εδώ και δεκαετίες θυμό των κατοίκων και θα δώσουν έστω και τώρα λύσεις ή θα συνεχίσουν κυνικά να διαπράττουν ένα περιβαλλοντικό έγκλημα εις βάρος τους, με στόχο να προχωρήσει απρόσκοπτα η πολιτική που ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Σκοπεύετε να συνεχίσετε τον αποκλεισμό και τις κινητοποιήσεις;

Έχουμε ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι ο αποκλεισμός του ΣΜΑ συνεχίζεται. Και πρέπει να τονίσουμε ότι ο αποκλεισμός αφορά και τον δικό μας δήμο. Και εμείς, όπως και οι άλλοι δήμοι της Αττικής, μεταφέρουμε πλέον τα απορρίμματά μας στη Φυλή. Είμαστε αποφασισμένοι να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε κείνους που θέλουν να υποβαθμίσουν τις ζωές μας. Έχουμε καλέσει τους πολίτες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας σε επαγρύπνηση. Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου θα συγκεντρωθούμε και πάλι από τις 9 το πρωί έξω από το ΣΜΑ του Σχιστού. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω, διότι ξέρουμε πως έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αυτό μας δίνει δύναμη και κουράγιο να παλέψουμε μέχρι τέλους.

Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet