Η αναπάντεχη απώλεια της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, συγκίνηση και περισυλλογή σε όλη τη χώρα. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος την αποχαιρέτησε με σεβασμό, καθώς η γενναιότητα και η αξιοπρέπεια που επέδειξε στην αντιμετώπιση της ασθένειάς της υπήρξε παραδειγματική.

«Για πρώτη φορά, μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια, ξαναμπήκε το συναίσθημα στην πολιτική, κρίνοντας από τη στάση του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των αρχηγών των άλλων κομμάτων, πολιτικών φίλων και αντιπάλων και απλού κόσμου», σχολίασε έμπειρο κομματικό στέλεχος. Παρούσες και όλες οι «φυλές» του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στη Μητρόπολη των Αθηνών, για την εξόδιο ακολουθία της προέδρου.

 

Καθώς όμως η ζωή… τραβάει την ανηφόρα, το Κίνημα Αλλαγής επανέρχεται στις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας. Ωστόσο, τίθενται δυο ερωτήματα. Αφενός, εάν είναι σκόπιμο να μετατεθεί η ημερομηνία των εκλογών για τις αρχές του 2022, προκειμένου αυτή να μη συμπέσει με το μνημόσυνο της Φώφης και, αφετέρου, ποιος θα εκπροσωπεί κοινοβουλευτικά το κόμμα, ενόψει κρίσιμων θεμάτων που θα συζητηθούν στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ, την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου: «Το Κίνημα Αλλαγής θα εκπροσωπηθεί στη σημερινή στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη από τον γραμματέα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και στη μαθητική παρέλαση της Αθήνας από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου». Η ανακοίνωση αυτή θεωρείται, από πολλούς, πρόκριμα για την εκπροσώπηση στη Βουλή.

Η αλήθεια είναι πως το παρασκήνιο οργιάζει, με δηλώσεις και εκτιμήσεις από τα επιτελεία των υποψηφίων και «κύκλων» του κόμματος. «Καμιά αναβολή των εκλογών» διαμηνύεται από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου και υπενθυμίζεται η δήλωση της Φώφης Γεννηματά στις αρχές Σεπτεμβρίου: «Πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να τελειώνουμε με τις διαδικασίες και να κερδίσουμε. Με διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες». Είναι φανερό ότι επιτελείς του πρώην πρωθυπουργού εκτιμούν πως υπάρχει δυναμική γύρω από την υποψηφιότητά του, που ανακοινώθηκε πριν από δέκα ημέρες. Ως προς το ζήτημα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, θεωρείται ότι δεν συντρέχει λόγος για εκλογή προέδρου της ΚΟ, καθώς «ο γραμματέας της ΚΟ είναι αυτός που έχει ρόλο για τα τεκταινόμενα. Είναι το μοναδικό εκλεγμένο όργανο». Σύμφωνα με το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου, «ο γραμματέας της ΚΟ στη Βουλή είναι ισοδύναμος με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ στο κόμμα. Σημειώνουν, επίσης, ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΚΟ σε «νεκρό πολιτικά χρόνο» από όλους τους βουλευτές, ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «φιλοπαπανδρεϊκός». Εφόσον τεθεί θέμα από βουλευτές, ο Βασίλης Κεγκέρογλου μπορεί να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις».

 

Να τηρηθεί η πρόνοια

 

Ξεκάθαρη είναι και η άρνηση του Ανδρέα Λοβέρδου στα σενάρια αναβολής: «Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, τώρα είναι ακόμη πιο πιεστικό να εκλεγεί νέα ηγεσία», λένε συνεργάτες του βουλευτή και υποψήφιου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ισχυρίζονται ότι «καμία εκλογή προέδρου δεν είναι απαραίτητη για τις επόμενες 40 ημέρες. Να γίνει ό,τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής», και εξηγούν ότι οι ορισθέντες από την ίδια τη Φώφη Γεννηματά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης, αντικαθιστούν την πρόεδρο στη Βουλή, ακόμη και σε συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών, όπως συμβαίνει και στο κόμμα με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μανώλη Χριστοδουλάκη. «Να τηρηθεί το καταστατικό και η πρόνοια Γεννηματά που όρισε τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους» σημειώνουν συνεργάτες του Α. Λοβέρδου.

Από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, σε χαμηλούς τόνους, επισημαίνουν: «Είναι ημέρες πένθους, δεν συζητούμε τίποτα, λίγες ώρες μετά την κηδεία της Φώφης Γεννηματά».

Η πλευρά του Χάρη Καστανίδη για τα περί αναβολής δεν κάνει κανένα σχόλιο αλλά ως προς το θέμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται να προκρίνεται «τόσο θεσμικά όσο και ηθικά» έναντι της επιλογής Γεννηματά, η πρόβλεψη του καταστατικού για εκπροσώπηση από τον α' κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Οι συνεργάτες του Παύλου Γερουλάνου δηλώνουν ότι εργάζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ήδη υπάρχει για εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δεν έχουν απάντηση, καθώς ο ίδιος δεν είναι βουλευτής.

Τέλος, από το επιτελείο του Παύλου Χρηστίδη επισημαίνουν ότι ο ίδιος, τις τελευταίες ημέρες, συγκλονισμένος από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, δεν έχει κάνει οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά, ωστόσο «τάσσεται σταθερά υπέρ των καθαρών λύσεων που εγγυώνται και διασφαλίζουν την ενότητα της παράταξης - την οποία έχει τόση ανάγκη, υπό το φως των νέων δεδομένων. Η αναβολή της διαδικασίας εκλογής επιβάλλεται από σεβασμό στην εκλιπούσα πρόεδρο».

 

Ζητούμενο ο ουσιαστικός πολιτικός διάλογος

 

Όπως και να ’χει, τα επόμενα 24ωρα, τα διαδικαστικά ερωτήματα θα απαντηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. «Εκείνο όμως που προέχει», σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, «είναι η διεξαγωγή ενός ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου και η αποσαφήνιση των θέσεων των 6 υποψηφίων. Για το σήμερα και το αύριο της χώρας και τη συμβολή της σοσιαλδημοκρατίας». Οι ίδιοι παρατηρητές εκτιμούν, με τα έως τώρα δεδομένα, ότι «η μάχη για την ηγεσία θα κριθεί ανάμεσα στους Γ. Παπανδρέου και Ν. Ανδρουλάκη, καθώς το ενδεχόμενο να μπει ο Α. Λοβέρδος στο δεύτερο γύρο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Ερωτηματικά εκφράζονται για τη στάση που θα κρατήσουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι καθώς και αμφιβολίες για το εάν θα επιμείνουν μέχρι τέλους στην υποψηφιότητά τους».

Σημειώνεται πάντως, ότι η ηλεκτρονική πανελλαδική δημοσκόπηση της Interview, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της politic.gr, κατατάσσει τον Νίκο Ανδρουλάκη πρώτο με 32,4%, δεύτερο τον Γιώργο Παπανδρέου με 29,2% και τρίτο τον Ανδρέα Λοβέρδο με 17,4%. Ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος με 12,7%, ο Χάρης Καστανίδης με 5,3% και ο Παύλος Χρηστίδης με 1,2%. Ωστόσο, η δημοσκόπηση αυτή είναι μόνον ενδεικτική καθώς είναι ηλεκτρονική και χωρίς επιστημονικό προσδιορισμό δείγματος και τόπου διεξαγωγής. Στελέχη της Χ. Τρικούπη αναφέρουν ότι ήδη τρέχουν άλλες έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων θα βγουν στη δημοσιότητα από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να ορκιστεί βουλευτής η Τόνια Αντωνίου, η οποία καταλαμβάνει την έδρα της εκλιπούσης Φώφης Γεννηματά, στην Β3 Περιφέρεια του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet