«Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής» διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή στις 25 Αυγούστου, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, βάζοντας ένα όριο στον πήχη της πολιτικής του, εξαιρώντας από την προστασία τις ζωές των ζώων και τη φύση. Την εβδομάδα που μας πέρασε, στο «ανθρώπινες ζωές» κατάφεραν και χώρεσαν πολλές ακόμα εξαιρέσεις.

 

Πλην μεταναστών και προσφύγων…

 

«Υποχρέωσή μας είναι να φυλάσσουμε τα σύνορα. Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», είχε πει και πάλι ο πρωθυπουργός την  1η Οκτώβρη όταν εγκαινίασε τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. Λίγες μέρες μετά είδε το φως της δημοσιότητας δημοσιογραφική έρευνα που στοιχειοθετούσε τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών. Πρόκειται για 635 περιστατικά pushback που πραγματοποιήθηκαν από έλληνες συνοριοφύλακες στο Αιγαίο από τον Μάρτιο του 2020.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ναυάγησαν ανοιχτά της Χίου 27 πρόσφυγες, με αποτέλεσμα τον πνιγμό τεσσάρων, ανάμεσά τους δύο παιδιά. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε ομιλία του για το ναυάγιο δήλωσε κυνικά «συνοψίζοντας στο δίλημμα μεταξύ παράνομης μετανάστευσης, εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, διακινδύνευσης της ανθρώπινης ζωής, από τη μία πλευρά, και της νόμιμης και ομαλής μετανάστευσης και της παροχής διεθνούς προστασίας σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, από την άλλη πλευρά, η ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη επιλογή της Ελλάδας είναι το δεύτερο». Κατόπιν τούτων, κατέθεσε αίτημα προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, αφού προηγούμενα δήλωσε ποια η θέση της κυβέρνησης! Άλλωστε, δεν είναι κρυφή. Μόλις στις 4 Σεπτέμβρη ποινικοποιήθηκε με νόμο η διάσωση προσφύγων στη θάλασσα από αλληλέγγυους. «Η κυβέρνηση μας κυνηγάει ανελέητα. Ούτε κουβέρτα δεν τολμάμε να δώσουμε, μας πάνε για κατασκοπεία» δηλώνεται σε ρεπορτάζ του tvxs.gr. Όσοι προσέρχονται στη χώρα, με τρόπο που το κράτος έχει ορίσει ως παράνομο, θεωρούνται «εχθροί» της. Σε αυτό συνηγόρησε και ο Μ. Σχοινάς, αρμόδιος επίτροπος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής (!) λέγοντας σε εκδήλωση του Politico, «αντιμετωπίζουμε έναν νέο τύπο απειλής στα εξωτερικά μας σύνορα. Αυτή είναι η υβριδική απειλή (…) Το προφανές που πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι να διαβεβαιώσει ότι όσοι αναζητούν να επιτεθούν στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως όπλο την ανθρώπινη δυστυχία, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπερασπιστούμε τα σύνορα». Αφαιρούνται, λοιπόν, από την εξίσωση «οι ανθρώπινες ζωές μετράνε», οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έρχονται παράτυπα στη χώρα.

 

…πλην Ρομά

 

Την προηγούμενη Δευτέρα, δολοφονήθηκε με 36 σφαίρες ο Νίκος Σαμπάνης, ένας 18χρονος Ρομά, τραυματίστηκε σοβαρά ένας 16χρονος και κατάφερε να διαφύγει ένας 14χρονος. Οι αστυνομικοί, που παράκουσαν εντολές ανωτέρων, (βλ. σελ 19-22) και συνελήφθησαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και με δόλο δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και έτυχαν της προστασίας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου. Ο τελευταίος επισκέφθηκε τους συλληφθέντες αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ και όταν αυτοί αφέθηκαν χωρίς περιοριστικούς όρους έσπευσε να δηλώσει «εκφράζω την ικανοποίησή μου που η ανεξάρτητη δικαιοσύνη έκρινε και αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι οι εφτά αστυνομικοί, χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο». Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που καταγράφεται τόσο ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη, ενώ είναι η πρώτη φορά που υπουργός –για την προστασία του Πολίτη, τονίζουμε και πάλι- αδιαφορεί δημόσια για τη ζωή ενός Ρομά πολίτη. Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στην αστυνομία πως είναι ελεύθερη να ασκήσει βία. Και το έκανε. Χτύπησε τη συγκέντρωση για τη δολοφονία του 18χρονου, τραυματίζοντας πολλούς διαδηλωτές. Ανάμεσά τους οι βουλευτές του ΜΕΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και Μαρία Απατζίδη, με την τελευταία με μαυρισμένο μάτι να πηγαίνει στη ΓΑΔΑ και να ζητά τα ονόματα των υπεύθυνων της επίθεσης, αλλά να αρνείται ο Γενικός Διευθυντής να τα δώσει. Αφαιρούνται, επομένως, από την εξίσωση «οι ανθρώπινες ζωές μετράνε», οι ζωές των Ρομά.

 

…πλην εργατών

 

Την περασμένη Τρίτη, ο 45χρονος λιμενεργάτης Δημήτρης Δαγκλής (σελ. 24-25) τραυματίστηκε θανάσιμα στην προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι απεργούν έκτοτε απαιτώντας να διερευνηθούν τα αίτια του εργατικού δυστυχήματος, καθώς ο εργαζόμενος ήταν εξαντλημένος από τις τρεις απανωτές βάρδιες. Από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει καταργήσει από τον Μάιο το Σώμα Επιθεώρησης  Εργασίας (ΣΕΠΕ) και αύξησε το όριο υπερωριών με νόμο στις 150 τον Σεπτέμβριο, δεν έγινε καμία επίσημη δήλωση, ούτε και από το υπουργείο Ναυτιλίας. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, απεύθυνε έκκληση «προς πάσα κατεύθυνση» για την αποκατάσταση της λειτουργίας του λιμανιού, κρίνοντας «επικίνδυνη πολυτέλεια τον αποκλεισμό του εμπορικού τμήματος του λιμένος Πειραιώς».  Σε κοινή δήλωσή τους οι αρμόδιοι τομεάρχες Ναυτιλίας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισήμαναν πως «εκ περιτροπής εργασία, εξοντωτικές βάρδιες, λιγότεροι εργαζόμενοι ανά ομάδα, επισφαλείς συνθήκες εργασίας, ελλιπής εκπαίδευση και εξοικείωση με το αντικείμενο, παροπλισμένο ΣΕΠΕ και Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας είναι μόνο μέρος των προβλημάτων που πια οι εργάτες στο λιμάνι καλούνται να αντιμετωπίσουν». Αφαιρούνται, άρα, από την εξίσωση «οι ανθρώπινες ζωές μετράνε» και οι ζωές των εργατών.

 

…πλην ανεμβολίαστων

 

Την Τετάρτη καταγράφηκε το υψηλότερο αρνητικό ρεκόρ θανάτων από τον κορονοϊό. Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας προέβη σε καμία δήλωση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στο ΣΚΑΪ «η πανδημία που ζούμε είναι πανδημία των ανεμβολίαστων πια» προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει άλλο όπλο στα χέρια μας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος έκανε ό,τι μπορούσε και ό,τι έπρεπε. Έχουμε το πιο άριστο πρόγραμμα εμβολιασμού». Και σήκωσε τα χέρια ψηλά, αυτός και η κυβέρνηση. Χωρίς να καταρτίζει σχέδιο πώς θα πλησιάσει τους ανεμβολίαστους και πώς θα τους πείσει. Έρευνα του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και της Prorata έδειξε πως η απόφαση για μη εμβολιασμό τροφοδοτείται από κυρίως δύο πηγές. Πρώτον, από την ατομική έγνοια για την προσωπική υγεία, δηλαδή από την ανησυχία για άμεσες ή ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου. Δεύτερον, από την ενόχληση η οποία προκαλείται από την πίεση που θεωρούν ότι ασκείται για εμβολιασμό. Πρόκειται για παράγοντες αναστρέψιμους, εφόσον υπάρξει πρόθεση από την κυβέρνηση. Έτσι, από την εξίσωση «οι ανθρώπινες ζωές μετράνε» έχουν αφαιρεθεί και οι ανεμβολίαστοι.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ορίσει τις προτεραιότητές της. Μιλά για τις ανθρώπινες ζωές όταν έρχεται αντιμέτωπη με φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές και πλημμύρες, με ναυάγια και πολέμους, με την πανδημία ή την εργοδοσία, αλλά δεν τις προστατεύει, τις βάζει στο ζύγι της δημοφιλίας, του επηρεασμού και της πολιτικής της και αποφασίζει ανάλογα αν θα τις σώσει ή θα τις αφήσει. Οι ζωές μετράνε, το ίδιο και οι πολιτικές.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet