Ντανιέλ Φερέιρα «Ταξίδι μέσα σε μια σταγόνα αίμα», μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου, εκδόσεις Καστανιώτη, 2021

 

O νέος Κολομβιανός συγγραφέας Ντανιέλ Φερέιρα θεωρείται ήδη persona non grata απ’ το καθεστώς, καθώς με την «Πενταλογία της Κολομβίας» (το τελευταίο υπό έκδοση) αφηγείται έναν αιώνα βίας στην πατρίδα του. Έχει βραβευθεί για τα βιβλία του εκτός Κολομβίας, ενώ το αναμενόμενο έργο αναφέρεται στην Ιλιάδα. To «Ταξίδι μέσα σε μια σταγόνα αίμα» εκδόθηκε το 2011 και μας εισάγει απ’ την αρχή σε ένα λουτρό αίματος: ομάδα παραστρατιωτικών κουκουλοφόρων εισβάλλει στο Ακουακαλιέντε –χωριό φυτεμένο στη ζούγκλα– στο καρναβάλι της χρονιάς που συμμετέχει όλο το χωριό και θερίζει ό,τι κινείται. Χωρίς διάκριση. Μέσα σε λίγα λεπτά η πλατεία γεμίζει κάλυκες και πτώματα, αθώα. Η αρχή είναι το τέλος του μυθιστορήματος καθώς ο Φερέιρα παρακολουθεί τη ζωή πέντε ντόπιων οι οποίοι, με εξαίρεση ενός, συναντούν τον θάνατο.

Μιας και ο ίδιος έχει βιώσει αυτή την κατάσταση –στο απομονωμένο Σαν Βισέντε δε Τσουσουρί– υπό τον έλεγχο των παρακρατικών και έχοντας εθιστεί στην καθημερινή βία, γράφει από πρώτο χέρι για τη διαχρονική σφαγή. Ο αλκοολικός δάσκαλος, απόγονος ενός μπολσεβίκου ζωγράφου που ετοίμαζε μια αποτυχημένη επανάσταση, ο αγωνιστής παπάς που υπερασπίζεται το ποίμνιο του, το κορίτσι που κερδίζει την ανεξαρτησία του, το αγόρι που επιβιώνει και ο χοντρό-παράγοντας που χάνει τα πάντα και τη ζωή του. Αλλά όταν επιβιώνει μόνο ένας από μια τέτοια εκκαθάριση, είναι σαν να είναι ήδη νεκρός.

Η γραφή του Φερέιρα λειτουργεί εν είδει murales, σαν μεγάλες τοιχογραφίες γεγονότων ποιητικά εκφρασμένων. Γιατί όπως λέει και ο συγγραφέας: «Γράφω γιατί διαβάζω, γράφω γιατί επέζησα στην ανόητη εφηβεία μου, γράφω γιατί δεν βρίσκω άλλο τρόπο να εκφράσω τα συμπεράσματά μου για τη ζωή, τον θάνατο και τον έρωτα».

Πρόσφατα άρθρα ( Βιβλίο )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet