Διαπολιτισμική Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

H Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ένα μοναδικό μουσικό σύνολο με μέλη από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Συρία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Ιράκ, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον κόσμο της μουσικής. Δημιουργήθηκε από την Εναλλακτική Σκηνή σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αυτή τη στιγμή τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα αποτελούν πάνω από 20 μουσικοί, μόνιμοι ή προσωρινοί κάτοικοι της Αθήνας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Η Διαπολιτισμική Ορχήστρα εμφανίζεται για πρώτη φορά ζωντανά ύστερα από το ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτή τη φορά, πέρα από τις μουσικές των χωρών καταγωγής των μελών της, κάνει ένα ακόμα βήμα παρουσιάζοντας και πρωτότυπες συνθέσεις των μελών της. Ο υπεύθυνος της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας Χάρης Λαμπράκης σημειώνει «η Ορχήστρα λειτουργεί ως ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης και ως εργαστήρι πειραματισμού και δημιουργίας. Με κυρίαρχη ιδέα ότι η μουσική μπορεί να αποτελέσει κοινό τόπο, λειτουργεί ως πυρήνας ισότιμης συνάντησης και αλληλεπίδρασης, ως πλατφόρμα επικοινωνίας διαφορετικών αντιλήψεων και πολιτισμών. Προτείνει τον σεβασμό και την αποδοχή του άλλου, τη σύμπραξη που προκύπτει ως ανάγκη βαθύτερης επικοινωνίας, αλλά και τη νέα μουσική δημιουργία που είναι όμως απαλλαγμένη από στερεότυπα, δογματισμούς και αγκυλώσεις».

Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου μέσω Ticket services.

 

 

«Η Ελλάδα στην Αναγέννηση»

 

 

To Ex Silentio, ένα από τα πιο δραστήρια σύνολα Παλαιάς Μουσικής που ειδικεύεται στις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες, εμπνέεται από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην προεπαναστατική εποχή και παρουσιάζει τη συναυλία «Η Ελλάδα στην Αναγέννηση» με θρησκευτικά και κοσμικά έργα τόσο από Έλληνες συνθέτες του 15ου και 16ου αιώνα, όσο και από Δυτικούς που έζησαν στην Κρήτη, την Κύπρο και αλλού. Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύουν οι: Φανή Αντωνέλου, Θεοδώρα Μπάκα και Νίκος Ζιάζιαρης. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα, βιόλα ντα γκάμπα) και Φλώρα Παπαδοπούλου (γοτθική και αναγεννησιακή άρπα). Λαμβάνουν ακόμη μέρος οι ψάλτες Αντώνιος Αετόπουλος και Χαράλαμπος Ριμπάς. Στο φλάουτο με ράμφος, o Δημήτρης Κούντουρας, ο οποίος έχει αναλάβει και τη μουσική διεύθυνση.

Η συναυλία συνοδεύεται από προβολή ελληνικών υπερτίτλων.

Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμές εισιτηρίων: 12 και 18 ευρώ,  8 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι).

 

 

Έρρικα Πατρικίου «Τα μετεξεταστέα»

 

 

Η ερμηνεύτρια Έρρικα Πατρικίου παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα με επιλογές από το πρώτο της προσωπικό δίσκο «Τα μετεξεταστέα», σε συνθέσεις της Ευσταθίας αλλά και τραγούδια που έχει αγαπήσει, από το ευρύτερο ελληνικό ρεπερτόριο. Μια μουσική παράσταση με ευαισθησία, χιούμορ, παιδικότητα, σκανταλιά. Μέσα από τα τραγούδια η Έρρικα Πατρικίου θα μας ταξιδέψει σε έναν κόσμο που η μελωδία και τα συναισθήματα είναι οι βασικές συνιστώσες. Στο δίσκο της «Τα μετεξεταστέα», συνεργάστηκε με την Ευσταθία, τραγουδώντας ξανά οχτώ τραγούδια της σε νέες ενορχηστρώσεις του Μανώλη Λιανή που τα έκαναν αγνώριστα και έδωσαν την ευκαιρία στην Πατρικίου να ξεδιπλώσει τα πλούσια ηχοχρώματα της φωνής της. Η Έρρικα Πατρικίου έχει κάνει σπουδές στα Ανώτερα Θεωρητικά, στο πιάνο και τη μονωδία ενώ στα πρώτα της τραγουδιστικά βήματα υπήρξε λυρική τραγουδίστρια (δραματική σοπράνο). Επίσης έχει συνεργαστεί με τους συνθέτες Γιώργο Χατζηνάσιο, Νότη Μαυρουδή, Αντώνη Μιτζέλο. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χάρης Μπότσης – πιάνο, Χρήστος Κασσίδης - ηλεκτρική κιθάρα.

Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στη σκηνή του Ιανού (Σταδίου 24). Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ με κρασί ή μπίρα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet