Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Η πανδημία, όπως και η ακρίβεια, είναι αναμφίβολα τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα ο κόσμος. Επιδεινώνεται συνεχώς η επιδημιολογική κατάσταση στους ευρωπαϊκούς χάρτες, ενώ καλπάζουν πληθωρισμός και ακρίβεια στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί κατά 8% οι μολύνσεις και 10% οι θάνατοι, ενώ από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 31 παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση. Σύμφωνα δε με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή ο πληθωρισμός κινήθηκε με ρυθμό 4,1% τον Οκτώβριο, από 3,4% ένα μήνα πριν στις 19 χώρες της ευρωζώνης. Πρόκειται για το πιο υψηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2008, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο κινούνται οι αυξητικές τάσεις είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από όταν θεσμοθετήθηκε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή το 1997.

Ψηλά φαίνεται να σηκώνει τα χέρια η κυβέρνηση στα δύο μείζονα προβλήματα, μένοντας μονάχα στο γεγονός πως πρόκειται για «παγκόσμια φαινόμενα» (Κ. Μητσοτάκης, συνέντευξη στο Mega), μάλλον αναμένοντας διεθνή επίλυση. Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα φτάσαμε τα 6.808 νέα κρούσματα, τους 42 θανάτους και 441 διασωληνωμένους. Στο μέτωπο της ακρίβειας, οι ελληνικές βιομηχανίες αύξησαν τις τιμές τους τον Σεπτέμβριο με τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό στην ΕΕ (17,3% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2020), ενώ έχει εκτιναχθεί ο δείκτης για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο (13,9%). Ο υπουργός Επικρατείας Α. Σκέρτσος δήλωσε σε σχέση με το ΕΣΥ που έχει ξεπεράσει πια τις αντοχές του πως «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας» και ο Κ. Μητσοτάκης έριξε όλες του τις ελπίδες στο εμβόλιο για να αντιμετωπιστεί η «πανδημία ανεμβολίαστων», όπως έχουν επίσημα μετονομάσει την υγειονομική κρίση. Για την ακρίβεια, στην ίδια συνέντευξη ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022, χωρίς να προσδιορίσει το ποσοστό αυτής (να θυμίσουμε ότι η πρώτη που έχει ήδη ανακοινωθεί είναι της τάξης του 2%, δηλαδή 13 ευρώ μικτά).

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να επανέλθει, καθώς σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την Alco, το 82% των εργαζομένων δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανατιμήσεις των ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης, αλλά και στις διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Ως λύση στο κύμα ακρίβειας, το 48% των εργαζομένων προτάσσει την αύξηση του κατώτατου μισθού και το 43% τη μείωση των ειδικών φόρων και των φόρων κατανάλωσης. Ως αύξηση κατώτατου μισθού νοείται ένα ποσοστό της τάξης του 25%, διαμορφώνοντας τον κατώτατο μισθό στα 832 ευρώ (μικτά) έναντι των 650 ευρώ σήμερα ή των 663 ευρώ από 1 Ιανουαρίου. Για την πανδημία και για την ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει καμπάνιες. Μέχρι στιγμής, έχει μείνει σε επίπεδο πρόθεσης. Η υλοποίησή τους, όμως, θα ασκήσει επιπλέον πίεση στην κυβέρνηση, για να δώσει απτές λύσεις, αντί να κουνά το δάχτυλο πως δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet