Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
Συνέντευξη με τον νέο γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνο Βλαχάκη
Μετά το 2ο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε η «αλλαγή σκυτάλης» στη θέση του γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου, με τον Σωτήρη Αλεξίου να παραδίδει «τα ηνία» της οργάνωσης στον νεοεκλεγέντα Κωνσταντίνο Βλαχάκη. Παράλληλα, ανανεώθηκε και η σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου, που πλέον αριθμεί 51 μέλη.
Το 2ο συνέδριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε μία περίοδο που οι νέοι άνθρωποι βιώνουν την επίθεση της κυβέρνησης και των πολιτικών της σε πολλά επίπεδα. Η έναρξη του συνεδρίου έγινε με την ομιλία του πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Αλεξίου, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο του κόμματος για την νέα γενιά. Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου προέκυψε ένας γόνιμος διάλογος, αλλά και η ανάγκη για απαντήσεις σε προβλήματα και αιτήματα που θέτει η νεολαία. Για το πολιτικό σχέδιο και την επόμενη μέρα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην «Εποχή» ο Κ. Βλαχάκης, νέος γραμματέας του ΚΣ.
Σημαντικά στοιχεία στα συνέδρια των πολιτικών οργανώσεων είναι ο παραγωγικός διάλογος, ο απολογισμός και ο σχεδιασμός. Ποια ζητήματα αναδείχτηκαν στο 2ο συνέδριο;
Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό ότι μετά από δύο, αναγκαστικές λόγω πανδημίας, αναβολές του συνεδρίου τελικά κατάφερε να ολοκληρωθεί με επιτυχία, δίνοντας τη δυνατότητα στην οργάνωσή μας να συζητήσει συντεταγμένα τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, όλα όσα μας απασχολούν και όσα βιώνουν οι νέοι άνθρωποι σήμερα. Όπως είναι φυσικό, βασικό σημείο συζήτησης αποτέλεσε το ασφυκτικό πλαίσιο επιβίωσης που έχει διαμορφωθεί την τελευταία δεκαετία για τους νέους ανθρώπους. Η νέα γενιά είναι μια γενιά που έχει μεγαλώσει μέσα σε μια σκληρή οικονομική κρίση, και αυτό έχει επιδράσει καταλυτικά στην ψυχοσύνθεσή της. Η «πραγματικότητα» των νέων συντίθεται από τα οικονομικά αδιέξοδα, την έλλειψη προοπτικής, τη απουσία ενός σταθερού περιβάλλοντος εργασίας, καθώς και την αδυναμία να ορίζουν ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στη ζωή τους. Στο τοπίο αυτό έρχεται να προστεθεί και η πανδημία, οι ιδιότυπες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, που σίγουρα έχουν επιδράσει καταλυτικά στις ζωές μας. Σε αυτή τη γενιά, στους νέους και τις νέες της χώρας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει να απαντήσει τίποτα. Το σχέδιο της, ένα σχέδιο που εξυπηρετεί τις ανάγκες των λίγων και της ελίτ, προφανώς δεν έχει χώρο για τους νέους και τις ανάγκες τους. Η γενιά αυτή είναι μια χαμένη γενιά για τη κυβέρνηση, και συχνά τη θέτει στο στόχαστρο. Οι νέοι έγιναν τα εξιλαστήρια θύματα και οι υπεύθυνοι για την εξάπλωση της πανδημίας, προκειμένου η κυβέρνηση να αποποιηθεί τις ευθύνες της, βιώνουν συνεχώς ένα αυστηρό πλαίσιο καταστολής και επιτήρησης, από τις πλατείες και τα πάρκα μέχρι τα πανεπιστήμια και τις πορείες. Αυτές λοιπόν οι συνθήκες ορίζουν το πλαίσιο σκέψης και δράσης μας. Από εκεί και πέρα, το συνέδριο απασχόλησε προφανώς και η ίδια η πορεία της οργάνωσής μας το προηγούμενο διάστημα. Η ανασυγκρότηση και η πανελλαδική οργανωτική μας ανάπτυξη, τα εμπόδια που έθεσε η πανδημία στην εξώστρεφη δράση και περαιτέρω ανάπτυξη των δυνάμεων μας, οι αδυναμίες μας αλλά και τα όσα καταφέραμε να πετύχουμε, οι μάχες που συμμετείχαμε και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε.
Βιώνουμε μια περίοδο που η επίθεση στη νέα γενιά είναι πολυεπίπεδη. Ποιες θεματικές θα αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» για το πολιτικό σας σχέδιο;
Στο συνέδριο μας, μέσα από τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε, είχαμε την ευκαιρία να διαμορφώσαμε το σχέδιο της οργάνωσής μας για την επόμενη μέρα. Ένα σχέδιο ευρύ, που προσπαθεί να απαντήσει ολιστικά στην ανάγκη των νέων να ξαναβρούν προοπτική, που καταπιάνεται με όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας. Ένα σχέδιο που θέτει τη νέα γενιά και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας στο προσκήνιο, χωρίς ωστόσο να έχει έτοιμες απαντήσεις για τα πάντα. Είναι χρέος μας το επόμενο διάστημα να το εξειδικεύουμε συνεχώς. Ξεκινώντας από τα σχολεία, που οι μαθητές πέρα από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, έχουν να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την ΕΒΕ, την Τράπεζα θεμάτων κ.α. Τα πανεπιστήμια, που αφενός χρειάζεται να φτιαχτεί ένα μέτωπο απέναντι στις αλλαγές που νομοθέτησε η κ. Κεραμέως, στο νέο πλαίσιο επιτήρησης και εντατικοποίησης που θέλει να επιβάλει, και αφετέρου να ληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου οι σπουδές να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των φοιτητών και η φοιτητική μέριμνα να είναι στο επίπεδο των αναγκών τους. Την εργασία, με ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους εκείνους που εργάζονται μαζικά νέοι άνθρωποι όπως ο επισιτισμός, γνωρίζοντας ότι ένα μεγάλο τμήμα των νέων εργαζομένων αναγκάζεται να δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας, δεκάωρα με χαμηλούς μισθούς και χωρίς ρεπό. Είναι βασικό ζητούμενο στο σήμερα το πώς οι νέοι άνθρωποι θα έχουν εργασιακή προοπτική και πώς θα καταφέρουμε να αναστρέψουμε το κύμα φυγής των νέων πτυχιούχων και επιστημόνων. Τα ζητήματα στέγασης και αυτονόμησης των νέων ανθρώπων και ειδικά των νέων ζευγαριών, το να μπορούν να φύγουν από το παιδικό τους δωμάτιο και να σχεδιάζουν τη ζωή τους με ασφάλεια. Την πρόσβαση στον αθλητισμό και στον πολιτισμό και τη στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας των νέων. Και τέλος, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, τα αποτελέσματα της οποίας γίνονται όλο και πιο ορατά σήμερα.
Ποιους στόχους έχετε θέσει για την επόμενη μέρα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο;
Το 2ο συνέδριο επισφράγισε την πορεία ανασυγκρότησης της οργάνωσης και έθεσε τους στόχους για την πολιτική και οργανωτική αναβάθμισή της. Κύριο άγχος αποτελεί το να καταφέρουμε να εντάξουμε στις γραμμές μας, να διαμορφώσουμε μαζί και να παλέψουμε για την ηγεμονία του πολιτικού μας σχεδίου, όλον τον κόσμο που αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα της σημερινής πολιτικής. Τον νέο κόσμο που στήριξε, συνεχίζει να στηρίζει εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και αναζητά διέξοδο και προοπτική. Σίγουρα, οι μάχες είναι μπροστά μας και η έκβασή τους θα κριθεί και από το αν θα καταφέρουμε να εμπλέξουμε τους νέους σε αυτές. Να οικοδομήσουμε ένα μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση, στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές της. Κάθε φορά, που η κυβέρνηση προσπαθεί να ψελλίσει κάτι για τη νέα γενιά, φανερώνει το ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα που μας χωρίζει, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Οι νέοι και οι νέες είναι αναγκαίο να μπουν μπροστά στη μάχη για μια νέα αριστερή και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, γιατί μόνο αυτή μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες τους, αρκεί βέβαια να περιλαμβάνει στο πυρήνα της ένα συνεκτικό σχέδιο για τη νέα γενιά. Είναι δικό μας χρέος να το εξασφαλίσουμε. Παρόλ’ αυτά, όσο κρίσιμη είναι μια συνολική πρόταση ανατροπής των υφιστάμενων πολιτικών, άλλο τόσο σημαντικό είναι να διαμορφώσουμε ένα άμεσο πλαίσιο διεκδικήσεων σήμερα. Να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για αυτές, σπάζοντας από τη μία τη μοιρολατρία ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, και από την άλλη την ανάθεση ότι όλα θα λυθούν ξαφνικά στο μέλλον από μια άλλη κυβέρνηση. Και αυτό αποτελεί κρίσιμο διακύβευμα. Η γενιά μας δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει μια χαμένη γενιά. Θέλουμε, μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε αλλιώς. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε.