Η υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός είναι δυστυχώς παλιά και πικρή. Πικρή για τα μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού που βίωσαν διώξεις για την εναντίωσή τους στην καταστροφή του τόπου τους, πικρή για το ίδιο το δάσος των Σκουριών που έχει καταστραφεί, πικρή για το νερό της περιοχής που ρυπαίνεται από την ασύδοτη δραστηριότητα της εταιρείας. Πικρή ακόμη για την κοινωνική συνοχή που έχει διαρρηχθεί ανεπανόρθωτα αλλά και για παραγωγικούς κλάδους που έχουν πληγεί και θα πληγούν ακόμη περισσότερο από τη συνέχιση του περιβαλλοντοκτόνου της έργου. Πρόκειται για μια εταιρεία που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει με την ανοχή και τη συνεργασία των κυβερνητικών αρχών και έχει μετατρέψει μια ολόκληρη περιοχή σε ένα πεδίο «εξαίρεσης» για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, σε μία άτυπη ειδική οικονομική ζώνη.

Αυτή η κατάσταση δεν θα μπορούσε να επιβληθεί χωρίς τη σιωπή από τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία η εταιρεία φροντίζει να τροφοδοτεί με πληρωμένα δημοσιεύματα και διαφημίσεις, προσπαθώντας όλα αυτά τα χρόνια να αποκρύψει τι ακριβώς συμβαίνει εκεί. Δεν είναι η μόνη πολυεθνική που το κάνει αυτό.  Είναι ωστόσο τρομερό το φράγμα της ενημέρωσης που έχει δημιουργηθεί γύρω από ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά και όχι μόνο εγκλήματα στη χώρα μας.

Το συνεταιριστικό εγχείρημα Alterthess προσπάθησε να σπάσει αυτό το φράγμα μαζί με λίγους ακόμη συναδέλφους και συναδέλφισσες στα ΜΜΕ, καλύπτοντας με συνέπεια τους αγώνες του κινήματος και αναδεικνύοντας ολόπλευρα τις πτυχές των συνεπειών της επιβολής μιας μεγάλης πολυεθνικής σε έναν τόπο.

Μια τέτοια υπόθεση που αφορούσε την ρύπανση των επιφανειακών υδάτων από πλευράς της Ελληνικός Χρυσός έφτασε στα δικαστήρια τον περσινό Οκτώβριο, με τη δίωξη δύο υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας. Η δίωξη  προέκυψε μετά από αναφορά του Δήμου Αριστοτέλη, καταγγελίες πολιτών αλλά και τα πορίσματα της Επιθεώρησης Μεταλλείων το 2015 για μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας. Τα πορίσματα έδειχναν υπερβάσεις στα όρια βαρέων μετάλλων από τη διάθεση υγρών αποβλήτων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, κάτι που συνιστά ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Τα πορίσματα αυτά εστάλησαν από τον Δήμο Αριστοτέλη στην Εισαγγελία Χαλκιδικής που ξεκίνησε και τη δίωξη.

Τα δύο στελέχη της Ελληνικός Χρυσός, ο Ευστ. Λιάλιος και ο Μ. Θεοδωρακόπουλος καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό στις 27 Οκτωβρίου του 2020, σε μία δημόσια και ανοιχτή δίκη με μάρτυρες, ενώ καταδικάστηκαν και στο Εφετείο την 1η Σεπτεμβρίου του 2021.

Για το δημοσίευμα της 27ης Οκτώβρη του 2020 στο Alterthess, που αναφέρει τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους, ο Ευστάθιος Λιάλιος κατέθεσε αγωγή στο συνεταιριστικό μας μέσο και σε εμένα προσωπικά, ζητώντας 100.000 ευρώ ως αποζημίωση με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών του δεδομένων που σχετίζονται με ποινικές καταδίκες.

Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό. Μια εταιρεία, που εδώ και χρόνια ρυπαίνει την ΒΑ Χαλκιδική με τη δραστηριότητά της, της οποίας στελέχη καταδικάζονται για τον λόγο αυτό αντί να απολογηθεί στην τοπική κοινωνία για την καταστροφή που έχει προκαλέσει,  ζητάει και τα ρέστα.  Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η δίκη δύο άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας μετά από δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, με την κατηγορία για υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση στις περιοχές του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και την επιβαρυντική διάταξη ότι σκόπευαν να προσπορίσουν οικονομικό όφελος στην εταιρεία.

Το SLAPP (Strategic Lawsuit against Public Participation) είναι πλέον μια συνήθης τακτική μεγάλων εταιρειών που με αγωγές και εξοντωτικές οικονομικές απαιτήσεις προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή αντίδρασης στη δραστηριότητά τους.  Είναι ένα φαινόμενο που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στο εξωτερικό και σε χώρες που η ελευθερία του Τύπου δεν προστατεύεται πλέον αρκετά (Ουγγαρία, Μάλτα κ.ά). Έχουμε να κάνουμε με μια κατάφωρη στοχοποίηση του δικού μας μέσου αλλά και συνολικά με μια επίθεση ενάντια στην Ελευθερία του Τύπου και σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Πρόκειται για μια ιστορία ρύπανσης που πλέον συνδέεται με μια απόπειρα εκφοβισμού απέναντι σε Μέσα που προσπαθούν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη υπερασπιζόμενα το δημόσιο συμφέρον. 

 

 

 

Στα ευρωπαϊκά όργανα η υπόθεση της αγωγής

 

Την υπόθεση της αγωγής μετέφερε στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης καθώς υποστηρίζει ότι είναι απαράδεκτο να στοχοποιούνται με αυτόν τον τρόπο δημοσιογράφοι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Είναι απαράδεκτο να εξοντώνεται η δημοσιογραφία που εναντιώνεται στα μεγάλα συμφέροντα. Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Θα σταθούμε απερίφραστα στο πλευρό των εργατών του Τύπου που σέβονται τη δημοσιογραφική δεοντολογία και ορθώνουν το ήθος τους απέναντι σε αυτούς που θα φίμωναν την Ελευθερία του Τύπου για τα δικά τους συμφέροντα. Στο πλευρό του Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και το ΜεΡΑ25 με τον εκπρόσωπο Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη να δηλώνει: «Στηρίζουμε τις ελεύθερες φωνές που φωτίζουν το μαύρο πλαίσιο της προπαγάνδας των μίντια υπέρ της ντόπιας και ξένης παρασιτικής ολιγαρχίας».

Σταυρούλα Πουλημένη Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet