Στις 27 Οκτωβρίου, τα κόμματα της Αριστεράς (Μπλόκο και Κ.Κ. Πορτογαλίας), τα οποία στήριζαν την κυβέρνηση Κόστα στην Πορτογαλία μετά τις εκλογές του 2019, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, με αποτέλεσμα την απόρριψή του. Μετά από αυτό η κυβέρνηση παραιτήθηκε και προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στις 30 Ιανουαρίου 2022, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να κατηγορεί γι’ αυτήν την εξέλιξη τα αριστερά κόμματα. Η «Εποχή» ασχολείται με το θέμα αυτό, δημοσιεύοντας δύο άρθρα: του Χάρη Γολέμη στο αυριανό φύλλο και του Ζοζέ Σοέιρο, βουλευτή του Μπλόκο, στην ιστοσελίδα. Σήμερα δημοσιεύουμε εδώ την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10 Νοεμβρίου το Μπλόκο, η οποία περιέχεται στο Διεθνές Ενημερωτικό του Δελτίο.

 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, υποκινούμενο από τα οικονομικά συμφέροντα, και με τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, οδήγησε την Πορτογαλία σε πολιτική κρίση με αποτέλεσμα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Όμως αυτή η πολιτική κρίση είναι «τεχνητή, αδικαιολόγητη και ένα τέχνασμα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα» με στόχο την επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας στην επόμενη βουλή, δήλωσε η Καταρίνα Μαρτίνς, εθνική συντονίστρια του Μπλόκο της Αριστεράς.

Η Καταρίνα Μαρτίνς εξηγεί ότι «η άρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να έρθει σε κάποιο συμβιβασμό στα θέματα στέγης και υγείας οφείλεται στα οικονομικά συμφέροντα από τα οποία εξαρτάται» και επισημαίνει ότι «στους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας βλέπουμε τους ήρωες αυτής της χώρας. Βλέπουμε επίσης ένα εξειδικευμένο προσωπικό που είναι εξαντλημένο, μεγάλα δημόσια νοσοκομεία που κλείνουν και ιδιωτικά νοσοκομεία που ανοίγουν. Μη μας ζητάτε να κλείσουμε τα μάτια μας όταν βλέπουμε το εθνικό σύστημα υγείας να παλεύει για την επιβίωσή του».

Για να καταλάβουμε καλύτερα ποιο είναι το διακύβευμα, αξίζει να πάμε λίγο πίσω στην κυβερνητική θητεία 2015-2019, όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα κυβερνούσε τη χώρα στη βάση γραπτών συμφωνιών με τα κόμματα της Αριστεράς, τη λεγόμενη «Geringonça», δηλαδή την «αυτοσχέδια λύση» που είχε σημαντική συμβολή στην πρόοδο που έγινε σε διάφορους τομείς της πορτογαλικής κοινωνίας, όπως μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και το ξεπάγωμα των συντάξεων.

Μετά τις εκλογές του 2019, το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέρριψε την πρόταση να υπάρξει μια κοινοβουλευτική συμφωνία που θα περιλάμβανε τον προϋπολογισμό και άλλα μέτρα πολιτικής. Οι δύο λόγοι που πρόβαλε τότε το Σοσιαλιστικό κόμμα για την άρνησή του ήταν, πρώτον, ότι προτιμούσε τις κατά περίπτωση διαπραγματεύσεις και, δεύτερον, ότι δεν δεχόταν να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή στην εργατική νομοθεσία που επέβαλε η τρόικα.

Στις διαπραγματεύσεις του με το Σοσιαλιστικό Κόμμα για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, το Μπλόκο της Αριστεράς έκανε εννέα προτάσεις για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της προστασίας της εργασίας. Μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να απορρίψει και τις εννέα προτάσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι προτάσεις βασίζονταν σε σχέδια που είχαν ήδη παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο, και ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε τότε υπερασπιστεί ορισμένα από αυτά.

Σύμφωνα με την Καταρίνα Μαρτίνς, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα «έκοψε τις γέφυρες με την Αριστερά λόγω της εμμονής του να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή», «αρνούμενος να διαπραγματευτεί και κρατώντας μια αδιάλλακτη στάση».

Όπως είναι γνωστό, τα πολιτικά κόμματα έχουν τα δικά τους προγράμματα τα οποία έχουν εγκρίνει αυτοί που τους έχουν στείλει στο κοινοβούλιο, και στην περίπτωση του Μπλόκο της Αριστεράς το πρόγραμμά του είναι στο επίκεντρο της πολιτικής του παρέμβασης.

Το αποτέλεσμα της στάσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ότι στην Πορτογαλία θα γίνουν πρόωρες εκλογές στις 30 Ιανουαρίου 2022, μετά από απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στον προϋπολογισμό του 2022 με απεργίες

 

Αμέσως μετά τη κατάθεση από την κυβέρνηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 προκηρύχθηκαν δεκάδες απεργίες σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Νοσοκόμες, γιατροί, δάσκαλοι, πυροσβέστες, εργαζόμενοι στις μεταφορές, και εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς της οικονομίας συμμετείχαν σε απεργίες και διαδηλώσεις στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της κυβέρνησης Κόστα να κάνει δεκτά τα αιτήματά τους.

Ζητούν αύξηση μισθών και στήριξη των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουν βασικοί κρατικοί φορείς όπως το εθνικό σύστημα υγείας να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών τους, κάτι που είναι εξαιρετικά επείγον λόγω της τρέχουσας πανδημίας και κοινωνικής κρίσης.

 

Το Μπλόκο της Αριστεράς δεσμεύεται να προχωρήσει μπροστά και να προστατέσει τον λαό

 

Το Μπλόκο της Αριστεράς ποτέ δεν ήταν και δεν θα γίνει ένα κόμμα που απλώς στηρίζει στη Βουλή τους κρατικούς προϋπολογισμούς, πόσο μάλλον όταν αυτοί δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές και πιεστικές ανάγκες της Πορτογαλίας, όπως ο προϋπολογισμός του 2022. Ταυτόχρονα, το Μπλόκο της Αριστεράς δεν κλείνει την πόρτα σε μελλοντικές συμφωνίες με άλλα κόμματα της Αριστεράς και δεν θα απαντήσει με σεχταρισμό στον σεχταρισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το Μπλόκο της Αριστεράς δεν θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν αναπόφευκτες, γιατί αυτές δεν είναι η απευθείας και άμεση συνέπεια της μη έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση, το Μπλόκο της Αριστεράς αντιμετωπίζει τις εκλογές του Ιανουαρίου 2022 με την ίδια όπως πάντα αποφασιστικότητα και με ένα δεσμευτικό πρόγραμμα για την προστασία όλων των ανθρώπων, την εργατική αξιοπρέπεια, την υγειονομική ασφάλεια και την κλιματική δικαιοσύνη.

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet