Σχεδόν 100 συνάνθρωποί μας (για την ακρίβεια 99) παρά το γεγονός ότι ήταν βαρέως πάσχοντες νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ το βράδυ της Πέμπτης, όταν και γράφονται αυτές οι γραμμές. Οι 30, δε, από αυτούς δεν έχουν covid αλλά άλλα νοσήματα που χρήζουν επείγουσας θεραπείας σε ΜΕΘ, που όμως δεν υπάρχουν. Αυτό και μόνο το γεγονός θα αρκούσε να καταδείξει αφενός ότι ο ιός δυστυχώς κάνει πάρτι με τις ζωές μας, αφετέρου ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί απλά τον κόσμο να πεθαίνει χωρίς να παίρνει δραστικά μέτρα.

Είναι, εκτός των άλλων, εξοργιστικό. Ακόμα και αυτήν την ώρα, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν (την Τρίτη) τις 8000, ενώ ο αριθμός των νεκρών αρχίζει να θυμίζει τον περσινό «μαύρο» Νοέμβρη, ενώ η διασπορά σε σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και χώρους εργασίας είναι τεράστια, η κυβέρνηση επιμένει στα στρατηγικά της επικοινωνιακά ευφυολογήματα τα οποία διαψεύδονται πλέον κατηγορηματικά από τα γεγονότα που, ως γνωστόν, είναι ξεροκέφαλα.

 

Τι μας λένε, τι ισχύει

 

Μας είπαν: Η πανδημία εξελίσσεται πλέον σε νόσο των ανεμβολίαστων. Μισή αλήθεια, για να μην πούμε ολοκληρωτικό ψέμα. Δυστυχώς κολλάνε και μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι. Οχι, φυσικά, στον βαθμό που το κάνουν οι ανεμβολίαστοι αλλά πάντως το κάνουν. Ακόμα και σε ΜΕΘ υπάρχει ένας μικρός αριθμός εμβολιασμένων συμπολιτών μας. Τι σημαίνει αυτό; Οτι το εμβόλιο είναι μεν ένα πολυτιμότατο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας αλλά δεν είναι πανάκεια. Τι, όμως, έλεγε ο πρωθυπουργός και οι παπαγάλοι του Μαξίμου το καλοκαίρι; Οτι με το εμβόλιο θα κερδίσουμε την ελευθερία μας. Δημιουργούσαν, κοντολογίς, ψευδαισθήσεις και σαθρές ελπίδες στον κόσμο που με το επόμενο κύμα της πανδημίας διαλύθηκαν όπως τα παλάτια που χτίζονται στην άμμο.

Μας είπαν: Εχουμε 1300 ΜΕΘ, δεν έχουμε ανάγκη από περισσότερες. Δύσκολο να εντοπίσεις ένα ψήγμα αλήθειας σ’ αυτόν τον ισχυρισμό. Πρώτα απ' όλα, δεν έχουμε 1300 ΜΕΘ, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσουν τόσα πολλά κρεβάτια. To «δεν έχουμε ανάγκη από περισσότερες» αν θέλουν μπορούν να το πουν στους συγγενείς των ασθενών που μένουν εκτός ΜΕΘ αν και τις έχουν απόλυτη ανάγκη για τη θεραπεία τους. Εχουμε ακούσει βέβαια και χειρότερα από το στόμα του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου. «Δεν υπήρχε κανένας λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας». Τεχνοκράτης ο άνθρωπος αλλά δεν γνωρίζει ότι η επένδυση στην υγεία είναι ίσως η πιο ασφαλής επένδυση που μπορεί να κάνει ένα κράτος. Γνωρίζει όμως άριστα την αλήθεια ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος είπε ότι «φτιάξαμε κλίνες ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές».

Μας είπαν: Δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά στα σχολεία, έχουν κλείσει μόνο 8 τμήματα στα 80.000. Ο ισχυρισμός ανήκει φυσικά στην Νίκη Κεραμέως η οποία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από τη λογική. Αφού, λοιπόν, το πρωτόκολλο προβλέπει ότι ένα σχολικό τμήμα κλείνει μόνο όταν βρεθούν θετικοί οι μισοί μαθητές/μαθήτριες συν ένας/μία, πανηγυρίζει επειδή τα τμήματα που έκλεισαν είναι πολύ λίγα! Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν εξοργιστικά επικίνδυνο. Η αλήθεια είναι βέβαια τελείως διαφορετική, αφού οι ανήλικοι που εντοπίστηκαν θετικοί την εβδομάδα που πέρασε ξεπέρασαν τους... 10.000! Παρά, λοιπόν, τη δημιουργική λογιστική Κεραμέως, είναι πασιφανές ότι στα σχολεία κολλάει. Και κολλάει περισσότερο γιατί τα τμήματα αντί να αραιώσουν, συγχωνεύτηκαν για να ικανοποιηθούν οι ιδεοληψίες της υπουργού.

 

Το ΕΣΥ πιέζεται αφόρητα

 

Υπάρχει πάντα ο φόβος της κατάρρευσης του ΕΣΥ. Γνώστες του θέματος έλεγαν ότι εφόσον φτάσουμε ή και ξεπεράσουμε τις 600 διασωληνώσεις από κορονοϊό, θα πρέπει να ανοίξουν και άλλες ΜΕΘ. Με ποιο προσωπικό όμως; Η κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να προσλάβει επιπλέον γιατρούς, οι εντατικολόγοι από την πλευρά τους σπανίζουν έτσι και αλλιώς. Την ίδια ώρα, το σύστημα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα covid περιστατικά αλλά και την υπόλοιπη νοσηρότητα η οποία πάντα το χειμώνα παρουσιάζει αύξηση. Στο υπουργείο Υγείας κρατούν την ανάσα τους, τουλάχιστον για τους διασωληνωμένους, καθώς σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης θα βρεθούν στην ανάγκη να αλλάξουν το πλάνο τους. Οι ΜΕΘ για τα μη covid περιστατικά είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτες.

Ιατρική πηγή που μίλησε στην Εποχή σημείωσε, κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα που μας προτρέπει να μην μετράμε πλέον τα κρούσματα, ότι «πάση θυσία θα πρέπει να μειωθεί η διασπορά. Μέτρα μπορούν να παρθούν ακόμα και τώρα. Μείωση της χωρητικότητας με την οποία μπορούν να λειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα και πολλά άλλα. Και επιτέλους, να γίνει κάτι με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το φωνάζουμε από την αρχή της πανδημίας, αλλά δεν γίνεται τίποτα». Στου ιδεοληπτικού την πόρτα βέβαια, όσο θέλεις βρόντα.

 

Το κομβικό κυβερνητικό λάθος

 

Πριν το καλοκαίρι, και παρά το γεγονός ότι η πορεία του εμβολιασμού δεν εξελισσόταν ικανοποιητικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να μιλήσει για το «τελευταίο μίλι» πριν το τέλος της πανδημίας. Τα διαφημιστικά σποτ για το εμβόλιο έκαναν λόγο για «ελευθερία», ενώ ακόμα και η εκστρατεία του εμβολιασμού ονομάστηκε έτσι. Στους πολίτες δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι εφόσον εμβολιαστούν, μπορούν να κάνουν τα πάντα χωρίς καμία προφύλαξη. Κοινώς, καλλιεργήθηκαν στον κόσμο προσδοκίες λύτρωσης οι οποίες, όπως τόνιζε το σύνολο των επιστημόνων, ήταν ψεύτικες. Το τέλος των απατηλών ονείρων ενδυναμώνει έτσι και το στρατόπεδο των αντιεμβολιαστών οι οποίοι λοιδορούν τους εμβολιασμένους ότι πίστεψαν σ’ ένα ψέμα. Και όλα αυτά με την πρωθυπουργική βούλα.

Την ίδια ώρα, ο ρόλος της επιτροπής των ειδικών έχει απαξιωθεί εντελώς. Οταν ο εκ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, ο Μάκης Βορίδης, ομολογεί ανερυθρίαστα και δημοσίως ότι ακόμα και μετά από επιστημονική εισήγηση η χώρα δεν πρόκειται να πάει σ’ ένα νέο λοκντάουν, γιατί αυτή είναι η κυβερνητική επιθυμία, κάθε άλλη συζήτηση περισσεύει. Είναι οδυνηρό να το διαπιστώνει κανείς αλλά τα μέλη της επιτροπής (η οποία, σημειωτέον, δεν διαθέτει επικεφαλής) δεν είναι σε θέση να παίξουν ούτε καν τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου. Υπάρχουν πλέον ως διακοσμητικοί για να μπορεί να καμώνεται η κυβέρνηση ότι υπάρχει επιστημονική παρακολούθηση της πανδημίας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από την πλευρά του, αποφάσισε την επίταξη των ιδιωτών γιατρών. Θαυμάσια! Προφανώς όμως δεν έλαβε υπόψη την προηγούμενη αποτυχία του εγχειρήματος. Οι ιδιώτες γιατροί δεν διαθέτουν το know how να βοηθήσουν άμεσα, δεν έχουν μεγάλη νοσοκομειακή εμπειρία και εκτός των άλλων ζημιώνονται και οικονομικά από την προσωρινή αναστολή στη λειτουργία του ιατρείου τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές της ΟΕΝΓΕ, σχεδόν κανείς από τους γιατρούς που επιτάχθηκαν στα προηγούμενα πανδημικά κύματα δεν έχει αποζημιωθεί. Οι, δε, ιδιωτικές κλινικές, όσο μεγάλες και αν είναι, προτιμούν να αναλαμβάνουν το «εύκολο» κομμάτι της δουλειάς. Την αποθεραπεία των ασθενών μετά τη διασωλήνωση. Τις βαριές ευθύνες τις αφήνουν, ως συνήθως, στο ΕΣΥ. Ανθρακας, άρα, οι εξαγγελίες Πλεύρη που φυσικά έγιναν για να εξυπηρετηθούν επικοινωνιακοί σκοποί.

Κάπως έτσι ακόμα και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κάνει λόγο για έλλειψη προγραμματισμού. Τουλάχιστον η ίδια έχει το ελαφρυντικό ότι ανέβηκε στο κυβερνητικό τρένο μόλις πριν από μερικούς μήνες και ίσως γι’ αυτό να μπορεί να μιλά πιο ελεύθερα. Αλλοι συνάδελφοί της επιμένουν στο αφήγημα που λέει ότι «και 5000 ΜΕΘ να είχαμε, πάλι θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα». Μα τα νούμερα δεν βγαίνουν για να στηριχθεί αυτός ο εξόφθαλμα παράλογος συλλογισμός. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και αδυσώπητη, οι εφημερίες μετατρέπονται πάλι σε ζωντανή κόλαση και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φλερτάρει και πάλι έντονα με το burn out.

Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet