Πρώτα ήταν οι μάσκες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι διάφορες συσκευασίες με τα αντισηπτικά. Τώρα είναι οι συσκευασίες των τεστ για τον κορονοϊό. Περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ρωτούν για το αν υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη για τη σωστή ανακύκλωσή τους. Απάντηση δεν έχει δοθεί. Κάποιοι φαρμακοποιοί έχουν ήδη μιλήσει για το ζήτημα και ζητούν λήψη μέτρων. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα γίνονται σχεδόν δύο εκατομμύρια τεστ την εβδομάδα μπορεί να κάνει εικόνα για τι όγκο αποβλήτων μιλάμε.

Το πρόβλημα είναι φυσικά παγκόσμιο. Σε ένα πρόσφατο δελτίο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS)* γίνεται λόγος για επιπλέον 8,4 τόνους πλαστικού λόγω covid που επιβάρυναν τον πλανήτη μόνο μέχρι τον Αύγουστο του 2021. Αν προσθέσει κανείς αυτό το νούμερο στα υπόλοιπα πλαστικά, που έτσι κι αλλιώς αποτελούν μόνιμο βραχνά για τον πλανήτη κατανοεί ότι υπάρχει και μια άλλη πτυχή της πανδημίας, από την οποία ακόμα δεν μας έχει σταλεί ο λογαριασμός.

Η σχετική έρευνα που αφορά συνολικά 193 χώρες έγινε από κοινού από ερευνητές της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ στην Κίνα και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν τη δυνατότητα για να ανακυκλώσουν όλα αυτά τα πλαστικά σκουπίδια.

Σημειώνεται επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων που οφείλονται στους πολίτες και όχι στις υγειονομικές δομές καταλήγουν στη θάλασσα, αλλά και σε λίμνες και ποτάμια, από όπου βεβαίως και πάλι καταλήγουν στις θάλασσες. Ηδη εκτιμάται ότι έως 13 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών κάθε είδους και μεγέθους καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Η πανδημία έχει επιδεινώσει αυτή την τάση παγκοσμίως.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ότι αφορά τόσο την ποσότητα, όσο και την ανακύκλωση έχουν οι χώρες της Ασίας με πρωτοστάτες Κίνα και Ινδία. Το 46% των πλαστικών αποβλήτων της πανδημίας προέρχεται από εκεί, το 24% από την Ευρώπη, το 16% από τη Νότια Αμερική, το 8% από την Αφρική και το 5,6% από τη Βόρεια Αμερική.

*https://www.pnas.org/content/118/47/e2111530118

Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet