Μεγάλη επιχείρηση αλλαγής ατζέντας έχει στηθεί από πλευράς κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει στοχευμένες περιοδείες, ώστε να εμφανιστεί πως πρώτον υλοποιεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, δεύτερον επικοινωνεί με τις τοπικές κοινωνίες και τρίτον κυριαρχεί στο πολιτικό παιχνίδι. Έτσι, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Δωδεκάνησα και την Ηλεία. Ξεχνώντας την πραγματικότητα, επιμένοντας σε όσα έλεγε προεκλογικά, παρότι η θανατηφόρα πανδημία και η βαθιά και βίαιη οικονομική κρίση έχουν αλλάξει όχι μόνο το πολιτικό σκηνικό, αλλά και την κοινωνία.

 

Περιοδείες συσκότισης

 

Στην Χάλκη ο πρωθυπουργός είδε από κοντά τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για την αστυνομία και το λιμενικό και στην Ρόδο επίβλεψε τις εργασίες  αποκατάστασης στο Εθνικό Θέατρο και κατασκευής της νέας μαρίνας. Δεν συναντήθηκε με κανέναν κοινωνικό φορέα, ούτε επισκέφτηκε κάποια δομή πρόνοιας ή υγείας. Στην Χάλκη δε φέρθηκε σαν τουρίστας χαιρετώντας τη θάλασσα και κοιτώντας τον ήλιο, και «δεν είδε τις ελλείψεις στην υγεία, την παιδεία, την ακτοπλοϊκή σύνδεση και σε άλλες βασικές υποδομές», όπως επισήμανε η τομεακή επιτροπή Δωδεκανήσου του ΚΚΕ. «Ήρθε στην Ρόδο και απλά μοίρασε αόριστες και ανέξοδες υποσχέσεις για το Εθνικό Θέατρο, ως άλλος Γκόρτσος», υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου.

Αντίστοιχα, στην Ηλεία δεσμεύτηκε ότι εντός του 2022 θα ξεκινήσουν τα έργα για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος-Ολυμπία, ενώ επιχείρησε να εμφανιστεί δίπλα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές και τον αγροτικό κόσμο. «Ό,τι κάνουμε στην Βόρεια Εύβοια θα γίνει και για την αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας», είπε χωρίς να συναντηθεί με τους ανθρώπους, για να ακούσει τα προβλήματά τους. «Δεν καλεστήκαμε στη σύσκεψη με τον Κ. Μητσοτάκη», είπαν οι πυρόπληκτοι της Ηλείας στο Κόκκινο, προσθέτοντας «Δεν μας θεωρούν καλούς συζητητές, θέλουν να κάνουν τις δουλειές τους κεκλεισμένων των θυρών». Και επιβεβαιώθηκαν δύο μέρες μετά, όταν από… την ασφάλεια του Μαξίμου ανακοινώθηκε το σχέδιο για την τρίτη φάση ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας, μαζί με τον επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής Σταύρο Μπένο. Το σχέδιο αυτό «συμπληρώνει όλες τις πρωτοβουλίες ανακούφισης, οι οποίες ήδη δρομολογούνται», είπε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας ευθαρσώς πως η «τρίτη φάση» δρομολογείται ταυτόχρονα με την «πρώτη» και τη «δεύτερη», όπερ σημαίνει, τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα, όλα στο «θα». Το δε «θα» στηρίζεται σε χορηγίες και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό, με τους «δωρητές» να ελέγχουν και το πλάνο.

 

Περιοδείες ανάδειξης

 

Όσο η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει, η πραγματικότητα είναι εδώ και είναι αδυσώπητη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με περιοδείες να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Πρώτη –συμβολικά- στάση ήταν η Βόρεια Εύβοια «της κυβερνητικής εγκατάλειψης», όπως τη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην Χαλκίδα, αφού ο πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει ακόμα να την επισκεφτεί. Εκεί συναντήθηκαν με καταστηματάρχες, εκπροσώπους από τα σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ και της ΑΓΕΤ, εκπροσώπους εκπαιδευτικών, εργαζόμενους στο κέντρο υγείας, το ΕΚΑΒ και το νοσοκομείο Κύμης. Ακόμα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τις πυρόπληκτες περιοχές Λίμνη και Ροβιές. Από την Ιστιαία της Εύβοιας ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι «ο κ. Μητσοτάκης απλά όρισε ένα πρόσωπο για να αναλάβει την ανοικοδόμηση και τα σχέδια τα μακρόπνοα, που αφορούν διαδικασίες για μετά από μία τριετία και όχι το σήμερα». Σημείωσε δε πως «για την πλειονότητα των κατοίκων έχει μειωθεί ραγδαία το εισόδημά τους, ενώ για άλλους έχει μηδενιστεί». Δεύτερη στάση ήταν η Θράκη. Από την Κομοτηνή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «η χώρα δεν βρίσκεται μόνο σε κλοιό πανδημίας και ακρίβειας: η χώρα βρίσκεται και σε κλοιό Μητσοτάκη. Εδώ και ενάμιση χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης διαχειρίζεται τη πανδημία με τρόπο που αντί να δίνει λύσεις, γεννά νέα προβλήματα.» Κατά την περιοδεία, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στα Κιμμέρια στην Ξάνθη και συναντήθηκε με κατοίκους από την κοινότητα Ρομά, στις Φέρες συναντήθηκε με αγρότες και κτηνοτρόφους του Έβρου, στον Ίασμο Ροδόπης «το παράδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης, ανεξάρτητα από τη θρησκεία και τις απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας», όπως χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας την κωμόπολη, δήλωσε τη στήριξη στη μουσουλμανική μειονότητα.

 

Εμπόριο ευημερίας

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου –συνεχίζοντας την τακτική της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη να απαξιώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να χαρακτηρίζει σκαιότατα τον Αλ. Τσίπρα- δήλωσε πως «Ο κ. Τσίπρας είναι ένας φοβισμένος πολιτικός αρχηγός, που περιοδεύει ανά την Ελλάδα εμπορευόμενος φόβο και καταστροφολογία». Αντίθετα με την κυβέρνηση, η οποία εμπορεύεται ανάπτυξη και ευημερία, κόβοντας κορδέλες και καταργώντας το ρόλο του κράτους. Τελευταίο παράδειγμα το επενδυτικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων «Ύδωρ 2.0» , το οποίο εμφανίζεται ότι θα «αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα έλλειψης αρδευτικού νερού σε πολλές περιοχές», εξαφανίζοντας την ουσία που είναι ότι στις κρατικές δομές μπαίνουν ιδιώτες. Σε κοινή δήλωση οι τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Στ. Αραχωβίτης και Σ. Φάμελλος αντίστοιχα, τόνισαν ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε και ενέταξε 35 μεγάλα αρδευτικά έργα, με 100% δημόσια χρηματοδότηση. Σήμερα, η κυβέρνηση επέλεξε  να ιδιωτικοποιήσει μέσω ΣΔΙΤ τα αρδευτικά έργα, παραχωρώντας μάλιστα χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης στους ιδιώτες».

 

Επανανοηματοδοτήσεις

 

Το κρέας ψάρι επιχειρούν, για μία ακόμα φορά, να βαφτίσουν, όπως άλλωστε κάνουν όλο αυτό τον καιρό που επανανοηματοδοτούν ακόμα και διεθνείς ορισμούς. Θυμίζουμε ότι η πανδημία και η υγειονομική κρίση έχουν μετονομαστεί σε «πανδημία ανεμβολίαστων», προσαρμόζοντας αντίστοιχα και τις πολιτικές για να ταιριάζουν με τον τίτλο. Αντίστοιχα, στο προσφυγικό, ο υπουργός Μετανάστευσης επιχειρεί να αλλάξει τον ορισμό του πρόσφυγα, ώστε να διαφύγει των υποχρεώσεών της η χώρα απέναντι σε διεθνείς συμβάσεις. Σε άρθρο του στον Ελεύθερο Τύπο υποστήριξε ότι «αυτός που κινδυνεύει στη χώρα του και φεύγει από εκεί για να περάσει τέσσερις-πέντε χώρες και τελικά να διαλέξει το μέρος που θέλει δεν θεωρείται πρόσφυγας». Υποστήριξε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει προσφυγικό φαινόμενο. Ακόμα, επιχειρήθηκε να δοθεί νέος ορισμός στη δημοσιογραφία, που όταν κάνει «ευθείες ερωτήσεις» επιτίθεται στη χώρα και προσβάλλει τον ελληνικό λαό. Η δε τελευταία κίνηση βρήκε στήριξη –δια της σιωπής ή με αδιανόητες δηλώσεις- και από το δημοσιογραφικό χώρο, που ξέχασε το ρόλο του και άγεται και φέρεται σαν οπαδός της κυβέρνησης.

Ο εκνευρισμός των στελεχών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν είναι στιγμιαίος. Κάθε άλλο, προσβάλλονται και θίγονται σαν άλλες Αντουανέτες και Λουδοβίκοι όταν κάποιος –οποιοσδήποτε- αντιδρά. Όμως, την κοινωνική δυσαρέσκεια, όσο και να την κουκουλώνει, δεν μπορεί να την σβήσει.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet