Τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που δίνει τη δυνατότητα απόσπασης εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ως αποκλειστικής απασχόλησης για έναν χρόνο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Πρόκειται για διάταξη που μπήκε στον νέο Ποινικό, η οποία ορίζει ότι εν ενεργεία δικαστές μπορούν να αποσπαστούν στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με σκοπό την υποβοήθηση του νομοθετικού έργου και τη συνδρομή τους στην εκπαίδευση των νέων δικαστών. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση   «η διάταξη είναι καινοφανής και αδιανόητη. Μέχρι σήμερα επιτρέπονταν αποσπάσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης για υποβοήθηση του νομοθετικού έργου. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογητική βάση για απόσπαση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο οποίος δεν έχει τέτοια καθήκοντα. Σε μια περίοδο που οι Δικαστικές Ενώσεις είναι αποκλεισμένες από την κυβέρνηση και δεν γνωρίζουν τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, την ίδια στιγμή που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαγγέλλει αλλαγές στην αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών έχοντας ήδη διατυπώσει από καιρό τις θέσεις του για την εισαγωγή του θεσμού του δικαστή επί θητεία, τη μείωση του αριθμού δικαστών και δικαστηρίων και την επετηρίδα, η παραπάνω τροπολογία μάς προετοιμάζει για τον σχεδιασμό που γίνεται ερήμην μας. Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και ενημερώνουμε διαρκώς την Διεθνή Ένωση Δικαστών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.»

Η κίνηση αυτή ανέδειξε τον έλεγχο που επιχειρεί η κυβέρνηση να ασκήσει στο δικαστικό σώμα, καταπιέζοντας οποιαδήποτε ελευθερία κρίσης και κινήσεων. Άλλωστε, αυτό αποπνέει και στον Ποινικό Κώδικα, που με τις τροποποιήσεις αφαίρεσε τη δυνατότητα των δικαστών –όπως ορίζει το Σύνταγμα- να κρίνουν για κάθε υπόθεση προσωπικά. Πλέον δεν υπάρχει εύρος ποινών, αλλά «τιμοκατάλογος». Κάθε αδίκημα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποινή, π.χ. ισόβια, και δεν αφήνονται περιθώρια να κρίνει κατά περίπτωση ο δικαστής. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον Ποινικό Κώδικα «η επιλογή του σχεδίου νόμου να επαναφέρει για ορισμένα κακουργήματα την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ως μόνη απειλούμενη ποινή είναι ατυχής και συνιστά μια αδικαιολόγητη οπισθοδρόμηση, που τίποτα δεν έχει να προσφέρει στη γενική πρόληψη, εκδηλώνοντας σαφώς (όπως και με σειρά άλλων διατάξεων του νομοσχεδίου) έντονη δυσπιστία στη δικαστική εξουσία».

Το γεγονός ότι η Ένωση Δικαστών νιώθει την ανάγκη να βρίσκεται σε «διαρκή επαγρύπνηση» και να ενημερώνει «διαρκώς» τη Διεθνή Ένωση Δικαστών δείχνει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε ρήξη με τη δικαστική εξουσία, ώστε τίποτα να μην αμφισβητήσει την παντοδυναμία της. Όπως σημειώνεται και πάλι από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή τη διάταξη για τον έλεγχο του Τύπου, «πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η θέσπιση μίας και μοναδικής κρατικής αλήθειας και η δίωξη κάθε αντίθετης άποψης, μία πρακτική που εύκολα μπορεί αν εκπέσει σε λογοκρισία». Όμως, όπως έδειξε ο πρωθυπουργός με τον τρόπο που απάντησε στην ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ l’ etat c’ est lui (το κράτος είναι εκείνος) που είναι και ο μοναδικός κάτοχος της αλήθειας. Όλοι οι άλλοι είναι εχθροί του κράτους, της χώρας, της κυβέρνησής του. Είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε δικαστές…

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet