Δύο διακεκριμένοι σολίστ

 

Δύο διακεκριμένοι σολίστ σε ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με πολλές ερμηνευτικές προκλήσεις συνεχίζουν τον νέο συναυλιακό κύκλο «Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος». Πρόκειται για τον βιολοντσελίστα Γιάννη Τσιτσελίκη και τον πιανίστα Απόστολο Παληό. Οι δύο δεξιοτέχνες θα παρουσιάσουν στους φίλους της μουσικής δωματίου έργα διαφορετικών στιλιστικών τάσεων, όπου η μπαρόκ τεχνοτροπία συναντά τον ευρωπαϊκό Ρομαντισμό και τις Εθνικές Σχολές του 20ού αιώνα. Το πρόγραμμα είναι γεμάτο με μουσικά κομψοτεχνήματα όπως η σπάνια, πλέον, παρουσιαζόμενη Τοκάτα του ισπανού τσελίστα Gaspar Cassadó, που εμπνέεται από την μπαρόκ τεχνοτροπία του Frescobaldi, η Δεύτερη σονάτα σε φα μείζονα του Johannes Brahms, κορωνίδα της συνθετικής δημιουργίας για βιολοντσέλο. Στη συνέχεια θα ακουστούν δύο αγαπημένα ρομαντικά έργα: το Adagio και Allegro για βιολοντσέλο και πιάνο του Robert Schumann και η Πολωνέζα μπριλάντε, που δίνει τον πρώτο ρόλο στον πιανίστα, του Frédéric Chopin. Η βραδιά κλείνει με δύο συνθέσεις Ούγγρων δημιουργών: την αριστουργηματική μινιατούρα Adagio για βιολοντσέλο και πιάνο του Zoltán Kodály και τη δεξιοτεχνική Ουγγρική ραψωδία του David Popper, δασκάλου του θρυλικού τσελίστα Γιάνος Στάρκερ, που με τη σειρά του υπήρξε δάσκαλος του Γιάννη Τσιτσελίκη. Εκτός των άλλων το βιογραφικό του σπουδαίου αυτού τσελίστα περιλαμβάνει συνεργασίες με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και συμμετοχές στα σύνολα MusicAeterna (Θεόδωρος Κουρεντζής) και World Peace Orchestra (Βαλέρι Γκέργκιεφ) σε περιοδείες ανά τον κόσμο. Kατόπιν πρόσκλησης, συνεργάστηκε με την Ορχήστρα του Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου υπό τον Ζούμπιν Μέτα. Από το 2000 έως το 2018 ήταν κορυφαίος τσελίστας της ΚΟΑ. Επιπλέον έχει τιμηθεί με το βραβείο «Σπύρος Μοτσενίγος» της Ακαδημίας Αθηνών. Παίζει σε τσέλο Μπερναντέλ (1900) με δοξάρι Λαφλέρ (19 αιώνα).

Ο πολυσχιδής Απόστολος Παληός είναι σολίστ πιάνου, διδάκτωρ μουσικολογίας και ποιητής. Χαρακτηρίστηκε ως «ένας από τους πιο ξεχωριστούς πιανίστες των ημερών μας» (Aldo Ciccolini) και «εξαιρετικά προικισμένος μουσικός» (Cyprien Κatsaris). Έχει ηχογραφήσει, μεταξύ άλλων, με τη Naxos και έχει παρουσιάσει πολλά έργα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Υπήρξε μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora και του συνόλου σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble. Ως μουσικολόγος-ερευνητής έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ημερίδες και επιστημονικά περιοδικά. Οι φίλοι της μουσικής δωματίου θα απολαύσουν μία ξεχωριστή βραδιά.

Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμές εισιτηρίων: 12 και 18 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι).

 


Contemporary Cycladic quartet

 

 

Παλιά καφενεία της Σμύρνης και του Βοσπόρου, τεκέδες της Σύρου και του Πειραιά, λιμάνια όλου του κόσμου, περιθώριο και σκοτεινές συναλλαγές. Εδώ άνθισε η μουσική του υποκόσμου: Ρεμπέτικο, φάδος, μπλουζ, φλαμένκο και άλλα. Όλα μιλούν για τη φτώχεια, τον πόνο, την αδικία, όπως εκφράζεται στους στίχους και στις χαρακτηριστικά πεσμένες νότες.
Τέσσερις μουσικοί δημιουργοί, δεξιοτέχνες, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στις μελωδίες του Αιγαίου και στα μπλουζ της Νέας Ορλεάνης, εξερευνούν τη συγγένεια και τα όρια αισθητικής συνύπαρξης των διαφορετικών ιδιωμάτων. Ήχοι της Ανατολής, ισοκράτες, μακάμια και μόρια, συνδιαλέγονται αυτοσχεδιαστικά με τα μπλουζ και τις συγκερασμένες νότες της Δύσης. Μια σύγχρονη ματιά στις ρίζες του ρεμπέτικου και στη συγγένειά του με άλλα χαρακτηριστικά είδη μουσικής, όπως τα μπλουζ ή τα φάδος. Μια προσέγγιση με ανοιχτούς αυτοσχεδιασμούς και αναπτύξεις ενταγμένες στα σύγχρονα ρεύματα της Jazz.
Το Contemporary Cycladic quartet αποτελούν οι: Μανώλης Πάππος μπουζούκι,
Βασίλης Ρακόπουλος κιθάρα, Χάρης Λαμπράκης νέι και Θάνος Χατζηαναγνώστου κρουστά
Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στις 9.30μμ, στο Half Note Club. Τιμές εισιτηρίων: τραπέζι 15 ευρώ, μπαρ 10 ευρώ.


 

Φίλιππος Πλιάτσικας «Μουσική για ένα βιβλίο»


Πρόκειται για μια μουσική παράσταση με επιλεγμένα αποσπάσματα από το νέο του βιβλίο με τίτλο «Ο Υπασπιστής του Αυτοκράτορα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Έξι χρόνια μετά το πρώτο του μυθιστόρημα, ο Φίλιππος είχε την ανάγκη -σε περίοδο πανδημίας- να ταξιδέψει στον χρόνο και σε τόπους κοντινούς και μακρινούς, θέτοντας ερωτήματα. Μια αφήγηση που την ακολουθούν τραγούδια και τραγούδια που τα ακολουθεί αφήγηση. Μια μουσική (αλλά όχι μόνο) παράσταση πολύ μακριά από τα αναμενόμενα. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης μαζί με την ηθοποιό Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, τον μουσικό Χάρη Μιχαηλίδη και τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη μέσα από οπτικοακουστικά μέσα, θα μας ψυχαγωγήσει με κύρια όπλα του τον αφηγηματικό του λόγο και τη μουσική του. Τις δύο πλευρές της ίδιας φύσης που για πρώτη φορά «μπλέκονται» αρμονικά στην ίδια παράσταση.
Την σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Κώστας Γάκης, καθώς η παράσταση αυτή αποτελεί τον προπομπό για τη μεταφορά του βιβλίου στο Θέατρο το 2022.
Συμμετέχουν: η ηθοποιός Ιωάννα Παπακωνσταντίνου: τραγούδι, αφήγηση, ο
Χάρης Μιχαηλίδης: κιθάρα, τραγούδι, φιλική συμμετοχή με οπτικοακουστικά μέσα: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης.
Από την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη στις 9.30μμ, για λίγες παραστάσεις, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τιμές εισιτηρίων: 25, 20, 15 ευρώ, μειωμένο 20, 16, 12 ευρώ.

 

 

Β. Παπακωνσταντίνου & Οδ. Ιωάννου «Κοινή ησυχία»

 

 

Σχεδόν προφητική αποδείχτηκε η παράσταση των Οδυσσέα Ιωάννου και Βασίλη Παπακωνσταντίνου, καθώς για περίπου δύο χρόνια ολόκληρη η ελληνική -και όχι μόνο- κοινωνία βυθίστηκε σε μια υποχρεωτική «κοινή ησυχία». Η παράσταση που έκανε το Φεβρουάριο του 2020 ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα με συνεχόμενα sold out, διθυραμβικές κριτικές και συνάντησε ενθουσιώδη υποδοχή από τον κοινό, συνεχίζεται δριμύτερη στον ίδιο χώρο. Και αν στο «9:05» το θέμα ήταν η πραγματικότητα, στην «Κοινή Ησυχία» το θέμα είναι το όνειρο. Αυτή τη φορά συνοδοιπόρος τους είναι η Ελένη Ράντου (υπογράφει την πρώτη της σκηνοθεσία στο θέατρο). Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει σπουδαία τραγούδια, κάποια από το προσωπικό του ρεπερτόριο και άλλα από την ακριβή κληρονομιά του ελληνικού τραγουδιού, ενώ το κείμενο του Οδυσσέα Ιωάννου είναι ένα καινούριο ταξίδι που αναζητάει τα χαμένα μας όνειρα, τις ματαιωμένες προσδοκίες μας. Μας προτρέπουν «να αρχίσουμε ξανά να λέμε πιο όμορφα πράγματα», να ξεφύγουμε από την «Κοινή ησυχία»…

Επί σκηνής: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Οδυσσέας Ιωάννου, Σοφία Πανάγου, Δημήτρης Καπετανάκος. Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Μουσική ενορχήστρωση: Ανδρέας Αποστόλου.

Τις Πέμπτες και τις Παρασκευές (8.30μμ), τα Σάββατα (6μμ και 9.30μμ), τις Κυριακές (7.30μμ), στο Θέατρο Διάνα (Ιπποκράτους 7, εντός στοάς). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 18 ευρώ, Σάββατο απογευματινή: 16 ευρώ πλατεία, 14 ευρώ εξώστης

Σάββατο βραδινή - Κυριακή: 20 ευρώ πλατεία, 18 ευρώ εξώστης. Φοιτητικό, νεανικό, άνω των 65, ΑΜΕΑ, Ανέργων: 14 ευρώ.

 

 

Ο Κ. Λειβαδάς και η Α. Μπάμπαλη περιοδεύουν εντός

 


 

Ο Κώστας Λειβαδάς και η Ανδριάνα Μπάμπαλη, με αγαπημένα τραγούδια στις «αποσκευές» τους και με πιο πρόσφατη τη συνεργασία τους στον νέο δίσκο του Κώστα Λειβαδά με τίτλο «Περιοδεία εντός», ξεκινούν ζωντανές εμφανίσεις. Εξαιρετική καλεσμένη τους το Σάββατο 20 Νοεμβρίου η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Η πιο αγαπημένη και σταθερή συνεργάτιδα του Κώστα, η μεγάλη του αδερφή όπως συνηθίζει να λέει, είναι εκείνη με την οποία τον δένουν τόσα αγαπημένα τραγούδια, αξέχαστες παραστάσεις και μια φιλία ζωής. Μάλιστα η μοναδική ερμηνεύτρια μοιράστηκε στον τελευταίο δίσκο του Κώστα δύο ντουέτα μαζί του που έχουν ήδη ξεχωρίσει και θα ακούσουμε για πρώτη φορά και με τους δύο στη σκηνή.

Συνοδοιπόρος το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, θα είναι ο εκρηκτικός, ενστικτώδης, ρομαντικός και σύγχρονος παλιομοδίτης, Ρένος Χαραλαμπίδης που συνδέεται με τον Κώστα από την εποχή που έκαναν μαζί το «Μπλέντερ», παράσταση η οποία πάντρεψε μουσική με πρόζα και διαδρομές σε τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ο Κώστας και η Ανδριάνα, συμπληρώνουν 18 συνεχόμενα χρόνια που εμφανίζονται και ηχογραφούν μαζί και από τις παραστάσεις του καλοκαιριού αισθάνονται πως ένας νέος κύκλος ανοίγει.

Τα Σάββατα 20 και 27 Νοεμβρίου, στις 10.30μμ, στη μουσική σκηνή Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής). Είσοδος στο μπαρ: 10 ευρώ.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet