Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
Μία ακόμα επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η 48η, πέρασε. Πλήθος ανθρώπων τίμησαν τους νεκρούς και τη ζωντανή μνήμη των αγώνων για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνικά δικαιώματα.
Μία ακόμα επέτειος που αυτόκλητοι «ιδιοκτήτες» των κοινωνικών αγώνων έκαναν την εμφάνισή τους. Προσπάθησαν να ψηλώσουν καπηλευόμενοι το μπόι άλλων και στην ουσία ενίσχυσαν και πάλι το οπλοστάσιο του συστήματος.
Ασήμαντοι «πορτιέρηδες» πάσχισαν να φέρουν την εξέγερση στα δικά τους ασήμαντα μεγέθη. Μια χούφτα ανιστόρητων του ΝΑΡ χτύπησαν τον αγωνιστή της δημοκρατίας, Νίκο Μανιό. Δεν υπάρχουν λόγια να καταδικάσουν την πράξη. «Τόσοι ήτανε» οι υποδυόμενοι τους εκφραστές του «λαϊκού αισθήματος» που προσέφεραν -με μόνο αντάλλαγμα λίγα λεπτά «επαναστατικής» δημοσιότητας- την εικόνα έντασης και βίας που αναμένουν τα αδηφάγα συστημικά ΜΜΕ. Προσπάθησαν να απαγορεύσουν την είσοδο σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο που συμβολίζει τους αγώνες για δημοκρατία. Δεν τα κατάφεραν. Πολυπληθής αντιπροσωπεία του κόμματος και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνια τιμώντας την εξέγερση και τη μνήμη των νεκρών του Νοέμβρη.
Κι ύστερα σειρά πήραν οι «ιδιοκτήτες» της αιματοβαμμένης σημαίας. Άλλη μια χούφτα μελών της ΠΑΣΠ που καπηλεύεται ένα σύμβολο, το φυλάει σε κρυψώνες, το εμφανίζει κατά το δοκούν, το διαλαλεί ως λάφυρο με περισσή ματαιοδοξία και το φυγαδεύει με άθλιους θεατρινισμούς.
Η σημαία που βρέθηκε κάτω από τις ερπύστριες και ηγείται κάθε χρόνο της πορείας μνήμης του Πολυτεχνείου ήταν από το 1974 στα χέρια της ΕΦΕΕ. Από το 1980, που παύει να συγκροτείται Κεντρικό Συμβούλιο, η σημαία περνάει στα χέρια της ΠΑΣΠ και από το 1982 παύει να φυλάσσεται στα γραφεία της ΕΦΕΕ στην οδό Ιπποκράτους και περιφέρεται σε σπίτια στελεχών της ΠΑΣΠ.
Από το 1996, οπότε και τύποις η ΕΦΕΕ παύει να εκλέγει Κεντρικό Συμβούλιο, η σημαία φυγαδεύεται μετά την πορεία για να μην την «πιάσουν στα χέρια τους άσχετοι», όπως είχε δηλώσει στέλεχος της ΠΑΣΠ.
Στα χρόνια που πέρασαν ήταν πάμπολλες τόσο οι διαμαρτυρίες όσο και οι προτάσεις για την παράδοση της σημαίας, όπως το 2008 που ο τότε πρύτανης του ΕΜΠ ζήτησε επισήμως να παραδοθεί η σημαία στο ίδρυμα, ώστε να εκτεθεί στο ευρύ κοινό, όμως η αντίδραση της ΠΑΣΠ ήταν αρνητική με διάφορες δικαιολογίες.
Το ζήτημα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα όταν στην επέτειο του Πολυτεχνείου του 2019 μέλη της ΠΑΣΠ κατηγόρησαν συντρόφους τους που είχαν ενταχθεί εν τω μεταξύ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κληροδοτήσαν» τη σημαία στην Κουμουνδούρου. Τότε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε και έκανε λόγο διασπορά ψευδών ειδήσεων, επισημαίνοντας τον «κλεφτοπόλεμο» της ΠΑΣΠ έξω από την αμερικανική πρεσβεία και τη φυγάδευση της αιματοβαμμένης σημαίας.
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είχε μάλιστα διατυπώσει τη σαφή θέση πως το αιματοβαμμένο σύμβολο του αγώνα πρέπει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΕΦΕΕ, να παραδοθεί στον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ). Οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα μπορούν να αποφασίσουν αν θα εντάξουν τη σημαία στα εκθέματα του μουσείου τους στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, ή θα προκριθεί κάποια άλλη λύση, δεδομένου ότι υπάρχει πρόταση να παραδοθεί στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.
Η σιωπηρή αποδοχή της ιερόσυλης φυγάδευσης αρκετά κράτησε. Η καπηλεία του συμβόλου των κοινωνικών αγώνων και της δημοκρατίας από τα αυτάρεσκα «παλικάρια» (αλήθεια γιατί είναι μόνο άντρες;) της ΠΑΣΠ πρέπει να λάβει τέλος.