Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το κοινό μας σπίτι. Το σπίτι των δημοσιογράφων, των τεχνικών, των διοικητικών, όλων των ανθρώπων της Ενημέρωσης. Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι αυτοδιοικούμενος οργανισμός υγείας, επικούρησης και πρόνοιας. Χρειάστηκαν έξι συνολικά ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων το 2017 από τις ενώσεις των εργαζομένων για να σωθεί και να διευρυνθεί με όλους πλέον τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής Ενημέρωσης.

Σήμερα ο ΕΔΟΕΑΠ έχει περίπου 18.000 ασφαλισμένους (εν ενεργεία και συνταξιούχους) και περίπου 9.000 προστατευόμενα μέλη, πράγμα που σημαίνει ότι μαζί με τους ανέργους με ασφάλιστρο (άλλη μια καινοτομία του ΕΔΟΕΑΠ) οι περιθαλπόμενοι του είναι συνολικά περίπου 28.000 άτομα.

Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Στηρίζεται στους δικούς του θεσμοθετημένους πόρους εργοδοτών και εργαζομένων. Ως μια μικρή θετική διάκριση υπέρ των ανθρώπων της Ενημέρωσης, τον Νοέμβριο του 2017, θεσμοθετήθηκε εισφορά 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ενημέρωσης, η οποία αιμοδοτεί τις δαπάνες υγείας των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα ένα αξιοζήλευτο επίπεδο υπηρεσιών υγείας.

Η εισφορά αυτή, παρότι προϊόν τριμερούς συμφωνίας (εργαζομένων, εργοδοτών, πολιτείας) μετά τις προαναφερόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, και μάλιστα υπο την ανοχή της τρόικας, προσβλήθηκε από εργοδοτικούς φορείς στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η πρώτη απόφαση του ΣτΕ ήταν μια νίκη για τους εργαζόμενους, ωστόσο ορισμένοι εργοδότες καιροφυλαχτούν για να πάρουν ρεβάνς.

Και ενώ αναμενόταν η πρώτη απόφαση του ΣτΕ, που δικαίωσε τελικά τον ΕΔΟΕΑΠ, κάποιοι μέσα από το ταμείο, στις αρχές του 2020 έβαζαν σε εφαρμογή το υποχθόνιο σχέδιό τους. Με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Βρούτση–Σκυλακάκη έβαλαν κρυφά τον ΕΔΟΕΑΠ στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, παρότι ο Οργανισμός είναι ΝΠΙΔ και δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ από το κράτος, προσδοκώντας μια διορισμένη διοίκηση. Λογάριαζαν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Ο ΕΔΟΕΑΠ κέρδισε το ΣτΕ, ωστόσο η ανεπίτρεπτη από κάθε άποψη ένταξή του στους φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν έχει ακόμη αρθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι αυτοδιοίκητος, το ΔΣ εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία, ενώ όχι μόνο δεν χρηματοδοτείται από το δημόσιο, αντίθετα το κράτος οφείλει στον ΕΔΟΕΑΠ ήδη 4.850.000 ευρώ από την επιδότηση εισφορών για την περίοδο της πανδημίας.

 

Η λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ καθόλη την διάρκεια της πανδημίας είναι κατά γενική ομολογία υποδειγματική. Ο ΕΔΟΕΑΠ λειτουργεί ασφαλώς παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ενώ την ίδια ώρα προχώρησε στην ηλεκτρονική εποχή ξεκινώντας, πρώτος στη χώρα, την άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων. Καθιέρωσε την ηλεκτρονική υποβολή των αιτημάτων για την υγεία (ΤΥΠ), την ασφάλιση και όλες τις υπηρεσίες του, λειτουργώντας ως πρότυπος οργανισμός μέσα στις πολύ δύσκολες καταστάσεις, που βιώνει η χώρα. Μένουν ακόμη αρκετά βήματα να γίνουν για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ωστόσο ο δρόμος που έχει διανυθεί είναι ήδη μεγάλος (βλ. τις 10+1 δεσμεύσεις για τη νέα τριετία στον ΕΔΟΕΑΠ, στο https://mazigiatonedoeap.gr/).

 

Την περίοδο της τριετούς κοινής αποδοχής διοίκησης Καπάκου, τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ αυξήθηκαν κατά 61,5 εκατ. ευρώ, παρότι οι παροχές υγείας σχεδόν διπλασιάστηκαν από 16,7 στα 30,7 εκατομμύρια, οι δαπάνες για τις συντάξεις αυξήθηκαν από 11,8 εκατ. στα 13,1 εκατ., ενώ το εφάπαξ από 1,4 στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών κυμαίνεται σε ποσοστό ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας, περίπου στο 90%!

 

Καθαρά λόγια. Καθαρό έργο. Ο ΕΔΟΕΑΠ πρωτοπορεί, καινοτομεί, βελτιώνεται συνεχώς, εξελίσσεται σε έναν οργανισμό–πρότυπο, όπως τον οραματιζόμαστε όλοι. Έρχεται από το μέλλον. Δεν εφησυχάζουμε όμως, γιατί τα σχέδια ορισμένων εργοδοτών, η γραφειοκρατία, η αδράνεια και η αμετροέπεια, καραδοκούν. Η ανανέωση της θητείας της διοίκησης Καπάκου, στις εκλογές 19–24 Νοεμβρίου, που διεξάγονται τόσο δια ζώσης όσο και ηλεκτρονικά, όπως προβλέπει το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, κόντρα στις δυνάμεις της αμετροέπειας, της παραπληροφόρησης και του καιροσκοπισμού, θα δώσει νέα ώθηση στον Οργανισμό. Ενώνουμε και συσπειρώνουμε τους ανθρώπους της Ενημέρωσης σε έναν κοινό σκοπό.

Τον ΕΔΟΕΑΠ και τα μάτια μας.

 

 

 

 

Υποψήφιοι Μαζί για τον ΕΔΟΕΑΠ

 

Καπάκος Σταύρος, δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ
Γυπάκη Αγγελική, δημοσιογράφος, Β’ αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ
Θεωδορακάκος Κυριάκος, δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ, αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ
Κουμπιάς Δημήτρης, δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ, γενικός γραμματέας Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ
Καταϊφτσής Σίμος (Μάκης), οικονομολόγος, μέλος ΕΠΗΕΘ
Μιχαλίτσης Νίκος, μηχανικός ΕΡΤ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ
Μπερεδήμας Θέμης, δημοσιογράφος, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΣΠΗΤ
Σαμαράς Παναγιώτης (Πάνος), δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ, αθλητικός συντάκτης ΕΡΤ

Τάτσης Βαγγέλης, οικονομολόγος, μέλος ΕΠΗΕΑ, ταμίας Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ
Φωκιανίδης Αναστάσιος (Τάσος), δημοσιογράφος ΕΣΗΕΜΘ, αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ

Υποψήφιοι για την εξελεγκτική επιτροπή ΕΔΟΕΑΠ:
Αξελός Γεώργιος, δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ, μέλος Εξελ. Επιτροπής ΕΔΟΕΑΠ
Κατσούλη Πελαγία, δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ, μέλος Εξελ. Επιτροπής ΕΔΟΕΑΠ
Μέρμηγκας Γεώργιος, δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ, πρόεδρος Εξελ. Επιτροπής ΕΔΟΕΑΠ
Μοσχούλας Άγγελος, δημοσιογράφος ΕΣΗΕΜΘ, πρόεδρος Τ.Υ.Π. Θεσσαλονίκης
Παπαπέτρου Στέργιος (Στέλιος), δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ
Πενταράκη Ευτυχία, δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ

Σταύρος Καπάκος Ο Σταύρος Καπάκος είναι γενικός γραμματέας Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet