Στις αρχές του Νοεμβρίου αγρότες από όλη τη χώρα βρέθηκαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν. Προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου, με τις τεράστιες αδιάθετες –λόγω και της πανδημίας– ποσότητες περυσινής παραγωγής να έχουν ρίξει φέτος τις τιμές παραγωγού περισσότερο από 40%, μειώνοντας τα κέρδη για τους καλλιεργητές. Την ίδια ώρα σημειώνεται τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, ρεύμα, πετρέλαιο).
Οι σταφιδοπαραγωγοί ζητούν κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού και μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής σε τιμή που θα τους αφήνει ένα εισόδημα. Ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας.
Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε παγκρήτια κινητοποίηση αγροκτηνοτρόφων οι οποίοι προχώρησαν και στην επ’ αόριστον κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο. Κύριο αίτημα είναι να δοθεί άμεση λύση στις καθυστερημένες, μειωμένες επιδοτήσεις, στις αυξήσεις του κόστους παραγωγής και στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους δασικούς χάρτες.
Για «τη χειρότερη πληρωμή προκαταβολής βασικής ενίσχυσης που έχει γίνει στην ιστορία του υπουργείου» σε δικαιούχους παραγωγούς κάνει λόγο ο βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης μιλώντας στην Εποχή και κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «αδιαφορεί για τις συνέπειες στους παραγωγούς, σε μια χρονιά που η ακρίβεια απειλεί την αγροτική παραγωγή. Δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας». Το συνολικό ποσό της προκαταβολής φέτος φθάνει τα 633 εκατομμύρια και αφορά 521.657 δικαιούχους, ενώ πέρυσι άγγιζε τα 696 εκατομμύρια. Καταγράφεται επομένως μια μείωση δαπανών σχεδόν 10%.
Λίγα χρήματα σε λίγους
Στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την Επιστροφή Φόρου Κατανάλωσης σε νέους αγρότες και αγρότες που μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Στην εξειδίκευση του μέτρου που έγινε από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών υπολογίσθηκε ότι οι ωφελούμενοι θα είναι 176.000, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα και 200.000, σύμφωνα με τον Σπήλιο Λιβανό. Το συνολικό ποσό του μέτρου ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια. Επομένως, πρόκειται για μία εξαιρετικά μικρή επιδότηση των 250 ευρώ κατά μέσο όρο.
«Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης γίνεται –στην καλύτερη περίπτωση– για 200.000 παραγωγούς, όταν δήλωση κάνουν 650.000 παραγωγοί. Είναι μόνο 50 εκατομμύρια και θα δοθούν ως επιστροφή το 2023 για την κατανάλωση πετρελαίου το 2020», σχολίασε ο Σ. Αραχωβίτης.
Ακόμη, η επιλογή της κυβέρνησης τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν σε συνεταιρισμένους αγρότες χαρακτηρίστηκε διχαστική από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για περικοπή δαπανών και «κόφτη». «Διχάζει τους αγρότες σε συνεταιρισμένους και μη. Πάγια θέση της αριστεράς ο συνεργατισμός σε αντιδιαστολή της νεοφιλελεύθερης λογικής. Αν ήθελε να δώσει κίνητρα, θα έδινε πραγματικά κίνητρα συμμετοχής στους παραγωγούς, όχι πετάγοντάς τους ένα “τυράκι”. Ο στόχος είναι να δώσει λιγότερα χρήματα».
Αρδευτικά δίκτυα με ΣΔΙΤ
Η κυβέρνηση παρουσίασε επενδυτικό πρόγραμμα 21 αρδευτικών έργων –φραγμάτων και αρδευτικών υποδομών– ύψους 4 δισ. ευρώ με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα σε βάθος 25ετίας. Σύμφωνα με τη κυβέρνηση 1,6 δισ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος επισημαίνει πως για τα 21 έργα ΣΔΙΤ ή αλλιώς το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» έχουν διατυπώσει ενδιαφέρον γαλλικές πολυεθνικές, τράπεζες και ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εντάξει στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνολικά 35 έργα με 100% δημόσια χρηματοδότηση. Ο αγρότης δεν θα συμμετείχε χρηματοδοτικά στη κατασκευή τους. Με τη ΣΔΙΤ, ο ιδιώτης επενδυτής χρηματοδοτεί το μισό έργο και θα πάρει τα χρήματά του πίσω. Ο αγρότης-χρήστης θα ξεπληρώσει το μισό έργο. Δεν είναι ένα δωρεάν έργο», τονίζει ο Σ. Αραχωβίτης.