Πρωτοφανές για την ιστορία των πολιτικών επιστημών το φαινόμενο που παρουσιάστηκε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Βουλγαρία. Ένα κόμμα που σχηματίστηκε μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών κατέκτησε την πρώτη θέση. Το χρονικό διάστημα είναι τόσο μικρό ώστε οι περισσότερες ανταποκρίσεις και αναλύσεις για τις βουλγαρικές εκλογές αποφεύγουν να το αναφέρουν μήπως δημιουργήσουν υποψίες και αρνητικές σκέψεις για την γέννηση του
Στην πρώτη θέση λοιπόν οι ηγέτες Κιριλ Πέτκοφ και ο Ασεν Βασίλιεφ του ΡΡ («Συνεχίζουμε την Αλλαγή») με 25,67%, ενώ στη δεύτερη θέση ο επί δέκα χρόνια πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ με 22,74%. Στην τρίτη θέση με 13%, το τουρκικό μειονοτικό κόμμα DPS του Μουσταφά Καρανταή το οποίο διατήρησε τις δυνάμεις του –κυριαρχώντας δε στις ψηφοφορίες των μεταναστών- χάρις στο μηχανισμό διατήρησης των εθνικών δεσμών των τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη, παρόλη την ένταση στις σχέσεις DPS Ερντογάν, λόγω του περιορισμού των κονδυλίων συμπαράστασης. Στην τέταρτη θέση η Κορνέλια Νίνοβα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 10,5% σε συνεχή μείωση των δυνάμεών του. Το ΣΚ, διάδοχος του ΚΚ Βουλγαρίας, κατείχε την πρωθυπουργία και την προεδρία επί σειρά ετών και ήταν ο ηγέτης του Παρβάνοφ που οδήγησε την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Από την πρώτη στην πέμπτη θέση των προτιμήσεων καταποντίστηκε ο τηλεαστέρας Σλάβι Τριφόνοφ πληρώνοντας εκλογικά την αδυναμία του –πέρα από την αλαζονεία του- να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα, όταν βρέθηκε στην πρώτη θέση στις εκλογές της 21ης Ιούλη φέτος. Τότε ζήτησε από τους άλλους να σχηματίσει το κόμμα του «Υπάρχει τέτοιος λαός» μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας και να κυβερνήσει με τη στήριξή τους, πράγμα που δεν έγινε από κανέναν δεκτό. Από το 10 στο 6,4% μειώθηκε και η δύναμη της Δημοκρατικής Βουλγαρίας κόμμα πρώην κυβερνητικών συνεργατών, ενώ το ντεμπούτο του έκανε και ο Κωνσταντίν Κωνσταντινόφ με νέο κόμμα τη ρωσόφιλη «Αναγέννηση». Πρόκειται για ένα ακροδεξιο κόμμα, που για 0,85% ξεπέρασε το όριο του 4% και εισήλθε στη Βουλή.
Διαφθορά και μαφία
Η εκλογή της 14ης Νοέμβρη είχε πολλές πρωτιές. Για πρώτη φορά έγιναν ταυτόχρονα και προεδρικές εκλογές στις οποίες κυριάρχησε ο εν ενεργεία πρόεδρος και προερχόμενος από τους Σοσιαλιστές, Ρούμεν Ράντεφ, κερδίζοντας 49% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο την Κυριακή 21 Νοεμβρίου εκλογικός του αντίπαλος θα είναι ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Σόφιας Ατανάς Γκερτζίκοφ (στηριζόμενος από Μπορίσοφ και Καρανταή) ο οποίος δεν φημίζεται ούτε για το πολιτικό του ανάστημα αλλά ούτε και για το ακαδημαϊκό του. Το όνομά του συνοδεύεται από περιστατικά που τον εμπλέκουν στην διαφθορά και τη μαφία.
Εκτός από τις διπλές εκλογές, είχαμε για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια τόσο περιορισμένη συμμετοχή, χαμηλότερη από 40%. Η συμμετοχή είναι τόσο μικρή, ώστε οι αναλυτές ανοιχτά πλέον αναφέρουν ότι εκεί που υποχωρεί η δημοκρατία και η συμμετοχή ανθεί η μαφία και η διαφθορά.
Τα αγόρια του Χάρβαρντ
Οι νικητές των εκλογών Κίριλ Πέτκοφ και ο Ασεν Βασίλεφ είναι απόφοιτοι του Χάρβαρντ και από εκεί προέρχεται και το παρατσούκλι –αγόρια του Χάρβαρντ- που τους συνοδεύει. Σε αντίθεση με τον Τριφόνοφ, είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με όλα τα κόμματα της βουλης πλην του GERB του Μπορίσοφ και του τουρκικού μειονοτικού του Κρανταη, τα οποία έχουν οδηγηθεί σε πολιτική απομόνωση. Ο Μπορίσοφ μάλιστα έχει να αντιμετωπίσει και ένα κινέζικο βασανιστήριο της σταγόνας, πέρα από τις υπόλοιπες κατηγορίες για διαφθορά και χειραγώγηση της δικαιοσύνης, διότι διαρκώς εμφανίζονται φωτογραφίες από την πρωθυπουργική κρεβατοκάμαρα, που τον εμφανίζουν να κοιμάται με το πιστόλι του , αγκαλιά με 500άευρα και ράβδους χρυσού.
Και ο Πέτκοφ όμως ξεκίνησε με σκάνδαλο. Σε ευθεία δημοσιογραφική ερώτηση εάν έχει και καναδική υπηκοότητα απάντησε ψέματα πως όχι , παρόλο που δεν ήταν παράνομο. Δεν χάνει ευκαιρία να διακηρύξει τον πόλεμο τους ενάντια στη διαφθορά και υπόσχεται την άμεση απομάκρυνση του διαβόητου εισαγγελέα Γκάνεφ –τσιράκι- του Μπορίσοφ. Ενώ τα στελέχη της Ε.Ε. τους χαρακτηρίζουν, Πέτκοφ και Βασίλεφ, άφθαρτους και θαρραλέους τεχνοκράτες ικανούς με συμμαχίες να διαχειριστούν την πανδημία, τη διαφθορά και την κάθαρση της δικαιοσύνης ωστόσο ο λαός τούς κατηγορεί ότι δεν διαθέτουν κανένα κομματικό μηχανισμό και έχουν άγνοια από την βουλγαρική δημόσια διοίκηση, παρόλο που υπηρέτησαν ως υπηρεσιακοί υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας αντίστοιχα. Δεν γνωρίζουν ούτε ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του λαού, που τον οδηγούν στην φυγή από την χώρα. Στήνουν με αλλαγή στην κορυφή ένα καινούριο κλειστό κύκλο συμφερόντων, διάδοχο της μαφίας του Μπορίσοφ και των μειονοτικών.
Αυτό όμως που αποκτά ενδιαφέρον για όλους μας είναι το ζήτημα που παρόλο που δεν απασχόλησε καθόλου το εκλογικό σώμα και τους υποψηφίους βρίσκεται στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι το βέτο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας. Τα αγόρια του Χάρβαρντ , και το κόμμα τους θα συνεχίσει στα Βαλκάνια την γραμμή βέτο του Μακρόν και του Μπορίσοφ, που λίγο πολύ ευθυγραμμίζεται με την Πολιτική Πούτιν ή θα κάνουν την ανατροπή και θα ακολουθήσουν τον προσανατολισμό Μπάιντεν δηλαδή της στήριξης της Ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και των συνθηκών Βουλγαρίας Β. Μακεδονίας καθώς και της Συνθήκης των Πρεσπών.