Η ανάγνωση του πορίσματος της λεγόμενης «επιτροπής σοφών» για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ως «σοφοί» πρέπει τάχιστα να βγουν στη σύνταξη! Και τούτο διότι οι «σοφές» πλην επώδυνες κοινωνικά και άκρως ανορθολογικές προτάσεις τους, αποδέχονται την άποψη των δανειστών ότι τα ετήσια ελλείμματα που προκύπτουν στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα καλύπτονται από αυξήσεις εισφορών, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας.
Όχι μόνο αυτό, αλλά αποδεχόμενοι αυτήν την άποψη, ξεχνούν προκλητικά ότι τα τεράστια ελλείμματα της ασφάλισης είναι απόρροια της ύφεσης, άρα της μεγάλης ανεργίας, της γήρανσης του πληθυσμού. Ξεχνούν, επίσης, τους υπολογισμούς των δανειστών για ουσιαστικά στάσιμη ελληνική οικονομία ως το 2060 (αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσο όρο 0,7% και ανεργία όχι μικρότερη από το 15%) και σπεύδουν να προτείνουν μόνιμο σύστημα εξαιρετικά δυσμενές. Ουσιαστικά αλλάζει το συστατικό θεμέλιο της ελληνικής ασφάλισης, που είναι αναδιανεμητικό, και το μετατρέπει σε, περίπου, κεφαλαιοποιητικό. Διότι το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης (σουηδικό μοντέλο) δεν έχει εγγυημένες παροχές, εφόσον όλοι οι κίνδυνοι (δημογραφικοί, χρηματοοικονομικοί, καθώς και η ενδεχόμενη μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας) επιρρίπτονται εξ ολοκλήρου στον ασφαλισμένο, μέσω των χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών.
Η κυβέρνηση έσπευσε να αποστασιοποιηθεί από τα ακραία σημεία των προτάσεων των «σοφών», αλλά παρόλα αυτά θεωρεί το πόρισμά τους ως βάση του διαλόγου! Σχεδιάζεται, πράγματι, το σχετικό νομοσχέδιο, ως μνημονιακός καταναγκασμός να κατατεθεί το Νοέμβριο. Η σύνθεση της επιτροπής, εξάλλου, με πρώην διοικητές του ΙΚΑ, συντηρητικούς καθηγητές και άλλους τεχνοκράτες, που είναι επιλογή του υπουργού, ήταν φανερό ότι θα κατέληγε σε μια παρόμοια υπερσυντηρητική πρόταση.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2020 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet