Η κρίση στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας παίρνει δραματικές διαστάσεις και γίνεται, όλο και περισσότερο ανθρωπιστική και πολιτική. Το δριμύ ψύχος στην ουδέτερη ζώνη καθιστά τους πρόσφυγες εργαλεία για αλλότριες επιδιώξεις. Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο διακηρύσσει ότι η απάντησή του στις ευρωπαϊκές κυρώσεις θα είναι «οριακά σκληρή» και δεν είναι διατεθειμένος «να γονατίσει» μπροστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Πολωνία θεωρεί ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες για αν αποσταθεροποιήσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Άνγγελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι η πρώτη επικοινωνία του λευκορώσου ηγέτη με δυτικό ομόλογό του από τις εκλογές του 2020, όπου κατηγορήθηκε για νοθεία και ακολούθησαν διαδηλώσεις με σκοπό την ανατροπή του.

Η Ρωσία προτιμάει τον Λουκασένκο από την Τιχανόβσκαγια, την οποία θεωρεί αχυράνθρωπο της Δύσης, χωρίς σοβαρή επιρροή στην κοινωνία της Λευκορωσίας. Εν τούτοις θεωρεί, ότι ο λευκορώσος ηγέτης είναι εκκεντρικός και απρόβλεπτος και ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εικόνα της Ρωσίας. Η πρόσφατη δήλωσή του ότι θα κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Γιαμάλ – Ευρώπη που αποτελεί το χερσαίο αγωγό της Βόρειας Ευρώπης που συνδέει την Ρωσία με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 34,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως ήταν προφανώς μια από τις υπερβολές του, γιατί δεν έχει τέτοια δυνατότητα επειδή και ο αγωγός και το φυσικό αέριο ανήκουν στη ρωσική ΓΚΑΖΠΡΟΜ. Αντίθετα, μειώνεται το κύρος της Ρωσίας, η οποία εμφανίζεται, για οποιοδήποτε λόγο να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα. Η Ρωσία, από τη σοβιετική περίοδο ακόμα, επιθυμεί να εμφανίζεται ως αξιόπιστος προμηθευτής.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θεωρεί ότι η Ρωσία δημιούργησε τη νέα προσφυγική κρίση, για να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. Η δήλωση αυτή είναι διαφορετική από τη θέση της ΕΕ ότι ο Λουκασένκο εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες για τις κυρώσεις.

Στο Κρεμλίνο υποστηρίζεται ότι οι τοποθετήσεις του Άντονι Μπλίνκεν κινούνται κυρίως σε αντιρωσική κατεύθυνση και δεν αποκλείεται να στηθεί κάποια προβοκάτσια στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, με σκοπό να ενισχυθούν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και να προχωρήσει η Δύση σε νέο γύρο κυρώσεων ενάντια στην Ρωσία. Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία σκοπεύει να μετατοπίσει ανατολικότερα στο Ντονμπάς, να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Μινσκ και να επαναφέρει στην περιοχή μεγάλης κλίμακας πολεμικές συγκρούσεις, με στόχο νέο πακέτο κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, που μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία αμερικανικής βάσης στη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, θεωρείται εκ μέρους της κυβέρνησης του Κιέβου ότι μια ενδεχόμενη προβοκάτσια θα δημιουργούσε αντιπερισπασμό για την άσχημη οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

 

Συνωστισμός στην Μαύρη Θάλασσα

 

Στην Μαύρη Θάλασσα ξαναμπήκαν και συμμετέχουν σε ασκήσεις τρία πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού: το κατασκοπευτικό Mount Whitney, το αεροπλανοφόρο Porter και το τάνκερ John Lenthall. Στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας υπογράφτηκε χάρτα για τη στρατηγική συνεργασία. Η αμερικανική πλευρά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, βασιζόμενη σε ανώνυμες πληροφορίες προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες για ενδεχόμενη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο Κρεμλίνο θεωρούν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ με αυτές τις ανακοινώσεις της δεν επιθυμεί να οδηγήσει τα πράγματα σε γενικευμένη πολεμική αντιπαράθεση στην Μαύρη Θάλασσα και ότι ενδεχόμενες προβοκάτσιες αποσκοπούν στην πώληση πολεμικών εξοπλισμών στην Ουκρανία.

 

Η κατάσταση στο Ντονμπάς

 

Η κατάσταση στο Ντονμπάς (περιοχές Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ) διαρκώς χειροτερεύει. Ο Άντονι Μπλίνκεν τάχθηκε υπέρ της «αποκλειστικά διπλωματικής διευθέτησης» του θέματος, σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ, κάτι που δεν επιθυμεί πλέον η ουκρανική πλευρά. «Είμαστε έτοιμοι για γενικευμένες αμυντικές επιχειρήσεις, αλλά και αντεπιθέσεις σε διάφορες κατευθύνσεις» δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Αλεξέι Αρεστόβιτς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο ανοίγονται οι ρωσικές αγορές για τα εμπορεύματα από τις άλλοτε πιο ανεπτυγμένες περιοχές του Ντονμπάς. Το διάταγμα αυτό αποτελεί συνέχεια παλιότερων, που αποσκοπούσαν στην ολοκλήρωση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ με τη Ρωσία. Το 2017 αποφασίστηκε να εκδίδονται έγγραφα, από διαβατήρια μέχρι διπλώματα στους κατοίκους των δύο περιοχών. Το 2019 απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας. Με βάση το νέο διάταγμα αναγνωρίζονται οι ποιοτικές προδιαγραφές των εμπορευμάτων των δύο περιοχών και καταργούνται οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Ρωσία. Επίσης, οι επιχειρήσεις από τις δύο περιοχές θα μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα και διαγωνισμούς του ρωσικού κράτους, ως προμηθευτές.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet