Οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μια την άλλη προκειμένου να «αποτυπώσουν» τις τάσεις των εν δυνάμει ψηφοφόρων. Ξεχωρίζουν εκείνη της Metron Analyis για «Το Βήμα» και της MRB για το STAR. Πέραν της δύναμης των κομμάτων και της συζήτησης που προκάλεσαν τα «ευρήματα»,  ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκέλος που αφορά στη μάχη διαδοχής του ΚΙΝΑΛ.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis καταγράφει ο Α. Λοβέρδος 29%, ο Ν. Ανδρουλάκης 18%, ο Γ. Παπανδρέου 15%, ο Π. Γερουλάνος 8%, ο Χ. Καστανίδης 6%, ο Π. Χρηστίδης 5%, ενώ το 18% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει προτίμηση. Στο ερώτημα περί συμμετοχής στις εκλογές για την ανακήρυξη της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, το 76% των ερωτηθέντων απάντησε ότι "σίγουρα δεν θα πάει” και το 8% ότι "μάλλον δεν θα πάει”. Στον αντίποδα μόλις το 5% δήλωσε ότι "σίγουρα θα πάει” και ένα 8% ότι "πιθανόν να πάει”.

Στη δημοσκόπηση της MRB καταγράφουν ο Λοβέρδος 30,3%, ο Ανδρουλάκης 29,5%, ο Παπανδρέου 27,9%, ο Καστανίδης 7,3%, ο Γερουλάνος 2,2%, ο Χρηστίδης 1,4%, Κανένας - δεν ξέρω - δεν απαντώ 1,3%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν έγκυροι αναλυτές, «τα αποτελέσματα προκύπτουν αφενός από ένα δείγμα του συνολικού δείγματος και, αφετέρου, δεν μπορούν να λάβουν υπόψη το πραγματικό εκλογικό σώμα, καθώς αυτό θα γίνει γνωστό την ημέρα της εσωκομματικής ψηφοφορίας. Το γεγονός αυτό καθιστά αυταπόδεικτη την πρόθεση σχηματισμού εντυπώσεων και την προσπάθεια επηρεασμού των ισορροπιών στο ΚΙΝΑΛ , και, κατ’ επέκταση, στο πολιτικό σύστημα». «Αυτές οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να αποτυπώσουν τις πραγματικές τάσεις. Πιο πολύ μοιάζουν με χορηγία σε υποψήφιους για την προεδρία παρά με επιστημονικές έρευνες της κοινής γνώμης», υπογραμμίζει σημαίνον στέλεχος του χώρου.

Ο Γ. Παπανδρέου, στον Alpha, επανέλαβε τις καταγγελίες του για τον ρόλο εξωθεσμικών κέντρων, λέγοντας πως ο ίδιος είναι μόνιμος στόχος  και πως «κάποιοι θέλουν ένα ΚΙΝΑΛ μικρό, βολικό και ελεγχόμενο. Πρόσθεσε μάλιστα: «Ξέρω ότι στελέχη της ΝΔ παίρνουν τηλέφωνα για συγκεκριμένους υποψηφίους. Δεν θα πω ονόματα, αλλά είναι δεδομένο. Προφανώς κάτι φοβούνται στη Νέα Δημοκρατία».  Η αντίδραση από τη ΝΔ εκφράστηκε από τον εκπρόσωπου Τύπου Τάσο Γαϊτάνη: «Ας ασχοληθεί κι αυτός με το να πείσει τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ ότι αξίζει την ψήφο τους, αντί να φαντάζεται εμπλοκές που δεν υπάρχουν».

Ο Κ. Σημίτης τηρεί αιδήμονα σιωπή, ωστόσο οι φήμες επιμένουν ότι τα προσκείμενα σε αυτόν στελέχη ρίχνουν όλο το βάρος τους στην εκλογή του Α. Λοβέρδου. Ο Ε. Βενιζέλος επιμένει στην προ μηνός δήλωσή του ότι «Δεν υπάρχει ισχυρότερος λόγος από τη σιωπή. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι βασική προϋπόθεση για να κάνει κάποιος πολιτική, είναι να διατηρεί τη σοβαρότητά του και ως εκ τούτου εύχομαι καλή επιτυχία στη διαδικασία που κατά το καταστατικό του οργανώνει το ΚΙΝΑΛ».

Τέλος, το debate των υποψηφίων «κλείδωσε» και θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΡΤ, και με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων Γιώργου Κουβαρά (Action 24), Τάσου Παππά (Εφημερίδα των Συντακτών) και Παύλου Τσίμα (Ρ/Σ ΣΚΑΪ). Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα συμμετάσχει καθώς εκτιμά πως «εφόσον δεν υπάρχει ένα θεσμικό όργανο που να διασφαλίζει τον ουσιαστικό διάλογο, δεν πληρούνται τα εχέγγυα για ένα debate». Εχει, επίσης, απορρίψει τηλεμαχίες σε ιδιωτικά κανάλια.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet