Δύο χρόνια πανδημίας COVID19 συμπληρώνονται αυτές τις μέρες για τον πλανήτη, μία πανδημία που προκάλεσε το θάνατο 5,13 εκατ. ανθρώπων. Βρισκόμαστε πάνω στο τέταρτο κύμα, με τα κρούσματα να είναι 144 φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα και να αναμένεται εκθετική αύξησή τους.

Παρότι έχουμε το εμβόλιο, το οποίο έχει σώσει ήδη χιλιάδες ζωές, αφού εκτιμάται ότι αν δεν είχε εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού σήμερα θα είχαμε 150% επιπλέον θανάτους, περίπου το 40% των κρουσμάτων που δηλώνονται αφορούν πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ. Ενώ πάνδημη η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως έρχεται «υπερβολική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων» και προτρέπει τον κόσμο να εμβολιαστεί αλλά και το κράτος να πάρει επιπλέον μέτρα που θα συμβάλουν στη μείωση των κρουσμάτων, ο Κ. Μητσοτάκης ονειρεύεται «καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι», όπως δήλωσε στο διάγγελμά του, παρότι «η μετάλλαξη Δέλτα επιβράδυνε τον επίλογο του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο» και δεν έχει εκείνος ευθύνη για τίποτα. Όπως δε μας ενημέρωσε μέσω της βρετανικής τηλεόρασης έρχεται ένα «covid free καλοκαίρι».

 

Παρά την άρτια εκστρατεία

 

Αντί ανάληψης ευθυνών και λήψης μέτρων, ο πρωθυπουργός επικροτεί τον εαυτό του και την κυβέρνησή του για την «άρτια εμβολιαστική εκστρατεία που οργάνωσε», και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες, γιατί πολύ απλά δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Η ύβρης των «αχρείαστων απωλειών» είναι στρατηγική –την έχει επαναλάβει στην Κ.Ο. της ΝΔ λέγοντας πως «χάνονται ζωές αχρείαστα» και «αυτό που με πληγώνει περισσότερο είναι ο λάθος πόνος και ο λάθος θάνατος»– αλλά και άποψη, μιας και οι ανθρώπινες ζωές μάλλον δεν μετράνε όλες το ίδιο. Ανακοίνωσε έτσι ένα περίπου λοκντάουν ανεμβολίαστων, θεώρησε συνυπεύθυνους όσους καθυστερούν την τρίτη δόση και τους προετοίμασε για αποκλεισμούς, ανακοίνωσε ενίσχυση του ΕΣΥ, χωρίς να την εννοεί και ενίσχυση των ΜΜΜ χωρίς επίσης να την εννοεί. Χαρακτήρισε τα μέτρα ως «επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές. Με διάθεση πειθούς και όχι αντιπαράθεσης», διότι όπως επανέλαβε «περισσότερο από μία λάθος άποψη, με πληγώνει μία λάθος απώλεια», και κατέληξε πως μας ζητά «να γίνουμε οι ίδιοι φύλακες της υγείας μας». Ο σώζων εαυτόν σωθήτω, με άλλα λόγια, είναι το μη σχέδιο της κυβέρνησης.

 

Οι στατιστικές είναι το πρόβλημα

 

Ο Αλ. Τσίπρας μετά το διάγγελμα δήλωσε πως «είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα, να προχωρήσουμε άμεσα σε μέτρα, τα οποία θα επαναφέρουν τη χώρα σε μία λογική κανονικότητας. Είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Να ακούσει τη φωνή μας.» Από το ΚΚΕ σχολιάστηκε πως «η κυβέρνηση εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον αδιέξοδο διαχωρισμό εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων ως άλλοθι (…) Κι όλα αυτά τη στιγμή που την ανάγκη των παραπάνω μέτρων επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η προστασία από το εμβόλιο δεν ισχύει εσαεί».

Δεν φαίνεται όμως να συγκινείται από την κριτική η κυβέρνηση, ούτε ποτέ να κάνει ένα βήμα πίσω να αποτιμά τις πολιτικές της και να παρεμβαίνει. Αντίθετα, επιλέγει άλλους τρόπους, «ωραιοποίησης» όσων κάνει. Για τους αυξανόμενους θανάτους, για παράδειγμα, από την πανδημία, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ βρήκε λύση. Θα αλλάξει ο τρόπος καταγραφής των θανάτων, διότι «εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους», σύμφωνα με τον Θεοκλή Ζαούτη. Θα κρύψουν, δηλαδή κάτω από το χαλί κάποιες «αχρείαστες απώλειες» και αμέσως θα βελτιωθεί η στατιστική εικόνα, διότι μόνο η εικόνα ενδιαφέρει. «Στην αιχμή του πιο σφοδρού και θανατηφόρου επιδημικού κύματος, η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα όχι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ζωές, αλλά την αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από covid-19 από τον ΕΟΔΥ! Ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πρόσχημα, αυτή η αλλαγή σε αυτή τη φάση , θα έχει ως  αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας και δυσπιστίας στην κοινωνία και την ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής  των αντιεμβολιαστών», σχολίασε ο Ανδρέας Ξανθός.

 

Κάτω από το χαλί

 

Και αφού έχουν βγάλει τη σκούπα και σπρώχνουν ανθρώπους κάτω από το χαλί, ας σπρώξουν και λίγους ακόμα. Όπως είναι οι εργαζόμενοι, που για «λόγους απλούστευσης» ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι καταργούν τη δήλωση της υπερεργασίας, το να κάθεται δηλαδή μία ώρα παραπάνω στη δουλειά κάποιος και να την πληρώνεται. Ή όπως είναι οι μαθητές, των οποίων τα προσωπικά δεδομένα εξέθεσε ανεπανόρθωτα, πωλώντας τα παρανόμως, μέσω της τηλεκπαίδευσης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και αντί να συμμορφωθεί στις επιπλήξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που δίνει διορία δύο μηνών για να διορθωθεί η σκανδαλώδης σύμβαση με τη CISCO, απειλεί την Αρχή πως οι «αποφάσεις των ανεξάρτητων αρχών υπόκεινται σε δικαστική κρίση».

Σύμφωνα με έρευνα της Prorata και του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα, το 77,6% θεωρεί ότι αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη είναι «προς το συμφέρον των εργοδοτών, που θα μπορούν να επωφελούνται από την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων χωρίς να τους αμείβουν γι' αυτή». Μάλιστα, το 31,6% δηλώνει ότι έχει υποστεί τον τελευταίο ένα χρόνο παράβαση των κανόνων εργασιακής ηθικής και δεοντολογίας από τον εργοδότη. Ακόμα, το 53,4% πιστεύει ότι «θα αυξηθεί ο συνολικός χρόνος εργασίας των εργαζομένων» και το 60,4% δηλώνει πως οι αποδοχές από την εργασία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. 

 

Μέτρα μη αντιμετώπισης

 

Η μη υποχρέωση δήλωσης της υπερωρίας έρχεται να προστεθεί στην ανασφάλεια που νιώθουν οι εργαζόμενοι, αφού είναι φανερό πως η κυβέρνηση λειτουργεί μόνο προς όφελος των εργοδοτών. Η ανασφάλεια κατακλύζει την κοινωνία, είτε με τον τρόπο που (δεν) αντιμετωπίζει την πανδημία, είτε με τον τρόπο που (δεν) προστατεύει τους εργαζόμενους, είτε με τον τρόπο που (δεν) προστατεύει τους μαθητές, είτε με τον τρόπο που (δεν) αντιμετωπίζει την ακρίβεια, είτε με τον τρόπο που (δεν) αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση.   Ειδικά για το θέμα της ακρίβειας είναι αποκαλυπτική η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, ο οποίος θεώρησε επαρκές να απευθύνει έκκληση (!) στις επιχειρήσεις να δείξουν «ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση». Αντίστοιχα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας για την ενέργεια, τη στιγμή που η τιμή ρεύματος καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο το τελευταίο τριήμερο, κατέχοντας σταθερά τα σκήπτρα της ακριβότερης ευρωπαϊκής αγοράς, δήλωσε πως αν οι αυξημένες τιμές συνεχιστούν, η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να επιδοτεί τους καταναλωτές, αλλά δεν είναι δυνατόν (!) να καλυφθεί ολόκληρο το ποσό της επιβάρυνσης των καταναλωτών. Και όλα αυτά ενώ ξεπαγώνουν τα κορονοχρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ύψους 2,6 δισ. από 1 Ιανουαρίου, απαιτώντας από τα ήδη στριμωγμένα νοικοκυριά να βάλουν το χέρι στην… άδεια τσέπη.

Τελικά, πράγματι, έχουμε να κάνουμε με απώλεια… πολιτικής, που επιφέρουν απώλειες αξιοπρέπειας, εισοδήματος, εργασίας, ασφάλειας, δικαιωμάτων και ανθρώπινων ζωών.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet