Η υποψήφια της Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας Λίνε Μπάρφοντ, με 24,7% ήταν η μεγάλη νικήτρια στην Κοπεγχάγη, στις δημοτικές εκλογές που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στη Δανία. Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από την ιστορική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών, της μεγαλύτερης δύναμης στη δανική πρωτεύουσα για περισσότερο από έναν αιώνα, που έχασαν περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες, πληρώνοντας ορισμένες θέσεις τους που ήταν ευρέως αντιδημοφιλείς, όπως τα φιλόδοξα οικοδομικά τους σχέδια στην πόλη, στο πλαίσιο ενός γενικού σχεδίου αστικής ανάπτυξης που ευνοεί τους πλούσιους σε βάρος της κοινωνικής πλειονότητας.

 

 

Τι σημαίνει για εσάς αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα και πώς προέκυψε αυτή η τεράστια υποστήριξη σε μια ξεκάθαρη κοκκινοπράσινη πολιτική;

Με αυτό το αποτέλεσμα είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στην Κοπεγχάγη, 50% περισσότερο από τους Σοσιαλδημοκράτες που βρίσκονται στη δεύτερη θέση, και οι οποίοι για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια δεν είναι στην πρώτη θέση. Ψυχολογικά και πολιτικά αυτή η νίκη σημαίνει πολλά. Μας δίνει, όμως, και μια μεγάλη ευθύνη για να πετύχουμε πολιτικά αποτελέσματα που μπορούν να δουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και, παράλληλα, να προωθήσουμε πολιτικές που οδηγούν στην πράσινη μετάβαση, κάτι που είναι σημαντικό γιατί μπορεί να εμπνεύσει και άλλες πόλεις, τόσο στη Δανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Εξακολουθούμε να αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά η πρώτη μας εντύπωση είναι ότι οι άνθρωποι στην Κοπεγχάγη θέλουν μια αλλαγή. Είχαμε μια πολύ έντονη ιδεολογική προεκλογική εκστρατεία και απαιτήσαμε μια νέα κατεύθυνση για την πόλη. Τόσο στην πράσινη μετάβαση, που ζητάμε δραστικές μειώσεις στις εκπομπές CO2 τώρα, αντί να περιμένουμε τις νέες τεχνολογίες, όπως τη δέσμευση και την αποθήκευση άνθρακα, όσο και στην στέγαση, που προτείνουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Βιέννης, όπου ο δήμος τα τελευταία 100 χρόνια εργάζεται για οικονομικά προσιτά σπίτια και έχει στην κατοχή του πολλά τέτοια, αντί να αφήσουμε τους ιδιώτες επενδυτές να χτίσουν ακριβά διαμερίσματα όπως στο Λονδίνο, την Στοκχόλμη, και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Αλλά μιλήσαμε και ενάντια στο ξένο κεφάλαιο, που αγοράζει ακίνητα και αυξάνει τα ενοίκια. Να προσθέσω επίσης ότι στην προεκλογική μας εκστρατεία συνεργαστήκαμε στενά με διάφορα λαϊκά κινήματα, ειδικά για το κλίμα και τη φύση.

 

Όμως αν και κέρδισες δεν θα είσαι δήμαρχος, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες έκαναν συμφωνία με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Μπορείς να μας πεις περισσότερα για αυτό;

Στην Κοπεγχάγη υπάρχουν επτά δήμαρχοι. Δεν θα έχουμε τον επικεφαλής δήμαρχο, όμως θα έχουμε δύο από τους άλλους. Τον δήμαρχο Τεχνικών και Περιβάλλοντος, που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την πράσινη μετάβαση, το περιβάλλον, τις συγκοινωνίες, τα κτίρια και τη στέγαση, και τον δήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής. Για να γίνει κάποιος επικεφαλής δήμαρχος της Κοπεγχάγης πρέπει να έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και εμείς δεν την είχαμε, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες επέλεξαν να σχηματίσουν πλειοψηφία με τα δεξιά κόμματα για να διατηρήσουν τον ρόλο του επικεφαλής δημάρχου.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κοπεγχάγη;

Η κλιματική αλλαγή είναι φυσικά το πιο σημαντικό. Πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές CO2. Αλλά είναι πολύ σημαντικό η πράσινη μετάβαση να είναι κοινωνικά δίκαιη. Οι εργαζόμενοι που σήμερα εξαρτώνται από το αυτοκίνητό τους, πρέπει να έχουν προσιτές εναλλακτικές λύσεις. Με την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ​​της κλιματικής κρίσης αυξάνεται και η συνειδητοποίηση της κρίσης της φύσης. Στην προεκλογική μας εκστρατεία συνεργαστήκαμε στενά τόσο με το κίνημα για το κλίμα, όσο και με ένα τοπικό κίνημα ενάντια στην οικοδόμηση μιας περιοχής με άγρια ​​φύση και ορισμένα απειλούμενα είδη. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι η αστική ανάπτυξη. Τα τελευταία 30 χρόνια ήταν πρωτίστως οι ιδιωτικές εταιρείες, που επένδυσαν σε ακίνητα και κτίρια, αυτές που αποφάσισαν για την ανάπτυξη της Κοπεγχάγης και όχι οι πολίτες. Μεγάλες περιοχές που ήταν στρατιωτικές, βιομηχανικές, λιμενικές κλπ, έχουν μετατραπεί σε επενδυτικές περιοχές. Και πολλά από τα παλιά και φθηνά διαμερίσματα έχουν αγοραστεί από Δανούς και ξένους επενδυτές που αύξησαν τα ενοίκια τόσο πολύ που πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν. Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο για όσους εργάζονται στην πόλη να βρουν ένα σπίτι, που να μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Επίσης υπάρχει μια κρίση της δημοκρατίας. Οι άνθρωποι στη Δανία έχουν πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο σύστημα και στους πολιτικούς, όμως απαιτούν να είναι μέρος μιας δημοκρατικής διαδικασίας. Και στην Κοπεγχάγη συγκεκριμένα, διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις που λαμβάνονται κεκλεισμένων των θυρών για να κερδίζουν οι λίγοι και ζητούν μια ανοιχτή διαδικασία, όπου το συμφέρον των ανθρώπων και της φύσης να είναι ο κύριος στόχος.

 

Έχοντας τον δήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, ποιες θεωρείς ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του δήμου σε αυτό το θέμα; Και επίσης, τι δυνατότητες έχουν σήμερα οι δήμοι στη Δανία για να κάνουν κοινωνική πολιτική;

Υπάρχουν νόμοι για το ύψος του κοινωνικού εισοδήματος, καθώς και για τα κριτήρια σχετικά με το ποιος μπορεί να το πάρει. Επίσης, υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν ποιες κοινωνικές υπηρεσίες μπορεί να λαμβάνει κάποιος. Όμως είναι οι δήμοι αυτοί που εφαρμόζουν τους νόμους και είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος από τον έναν δήμο στον άλλον που εφαρμόζονται οι νόμοι. Η Κοπεγχάγη είναι γνωστή ως ένας από τους χειρότερους δήμους της Δανίας όσον αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες. Εργαστήκαμε για πολλά χρόνια για να αποκτήσουμε καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες και μια διοίκηση που να σέβεται τους πολίτες που χρειάζονται βοήθεια, αντί της ταπείνωσης και των υποψιών για κοινωνική απάτη. Με τον νέο μας δήμαρχο στον τομέα κοινωνικής πολιτικής έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε αρκετές αλλαγές, σε συνεργασία με κοινωνικά κινήματα και με το συνδικάτο των εργαζομένων στην κοινωνική διοίκηση.

 

Πώς αποτιμάς το 7,3% που πήρε η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία σε εθνικό επίπεδο σε αυτές τις εκλογές;

Η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία είχε το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα της ιστορίας της, με μια μικρή αύξηση στον συνολικό αριθμό των ψήφων σε όλη τη χώρα. Τις περισσότερες ψήφους τις κερδίσαμε κυρίως στις μεγάλες πόλεις, ενώ είχαμε μια μείωση των δυνάμεών μας σε κάποιες μικρότερες πόλεις. Αλλά εκλέξαμε και νέους δημοτικούς συμβούλους σε μερικούς δήμους όπου δεν είχαμε εκπροσώπηση στο παρελθόν. Στην Κοπεγχάγη και στο νησί Μπόρνχολμ (σημ: είναι το πέμπτο μεγαλύτερο στη Δανία), γίναμε το μεγαλύτερο κόμμα. Βρισκόμαστε ακόμη σε μια διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, ωστόσο είναι σαφές ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό τοπικών ζητημάτων, τοπικών υποψηφίων και μιας γενικότερης επιθυμίας για αλλαγές. Δεν είναι μόνο το θέμα της πράσινης μετάβασης, αλλά και οι κοινωνικές ανισότητες, οι απάνθρωποι νόμοι και οι διακρίσεις κατά των μεταναστών και των προσφύγων, η έλλειψη προσλήψεων στο σύστημα υγείας και πρόνοιας, η αλαζονεία των κυβερνώντων. Έχουμε επίσης μια μεγάλη ανισότητα στους μισθούς, κυρίως στις γυναίκες, όπως νοσοκόμες, φροντίστριες ηλικιωμένων, δασκάλες, κλπ, και στους εργαζόμενους στη βιομηχανία και στην οικοδομή. Το καλοκαίρι οι νοσηλευτές έκαναν μια μεγάλη απεργία για υψηλότερους μισθούς, αλλά δυστυχώς έχασαν. Εμείς βρεθήκαμε στο πλευρό τους και προσπαθήσαμε να πάρουν την αύξηση που διεκδικούσαν.

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet