Στην Λάρισα, την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια πολύ ικανοποιητική συγκέντρωση, παρά την πανδημία, δεν περιορίστηκε στο να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την προκλητική της αδράνεια, για την πανδημία και την ακρίβεια. Προχώρησε, αφού πριν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, στη δημοσιοποίηση πρωτοβουλίας του να συναντήσει τις επόμενες μέρες τις ηγεσίες των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και κοινωνικές οργανώσεις. Θα τους προτείνει να αναλάβουν από κοινού την ευθύνη και τον συντονισμό δράσης και πρωτοβουλιών για προστασία του λαού από την πανδημία. «Είναι καιρός να πάρουμε στα χέρια μας την τύχη μας. Γιατί από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε καλό», σημείωσε. Μη παραβλέποντας δυσκολίες υλοποίησης της πρότασής του έκανε έκκληση να παρακαμφθούν οι όποιες αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις.
Οι περιοδείες
Οι περιοδείες στις διάφορες περιφέρειες της χώρας του προέδρου και κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχιστούν, με διπλή στόχευση. Αφενός την προώθηση της πολιτικής του κόμματος, την επικοινωνία με την κοινωνία. Αφετέρου, να «ζεσταθεί» ο κόσμος του κόμματος – μέλη, φίλοι και ευρύτερη επιρροή του – ενόψει του συνεδρίου το οποίο, όλοι συμφωνούν, πρέπει να είναι πολιτικό όχι εσωκομματικό γεγονός.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι περιοδείες ήταν στην Θεσσαλία με επίκεντρο την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Λάρισα και την επίσκεψή του στον Βόλο. Νωρίτερα ή ταυτόχρονα στελέχη περιόδευσαν στους Νομούς της Θεσσαλίας και είχαν μαζί με τις κομματικές οργανώσεις πυκνές συναντήσεις με κοινωνικές οργανώσεις. Ο Σταύρος Αραχωβίτης και Κώστας Ξυνογαλάς περιόδευσαν στην Λάρισα, Αλέξης Χαρίτσης στον Βόλο. Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μαρία Βαμβουρέλλη και ο γραμματέας της Νεολαίας Κώστας Βλαχάκης στην Καρδίτσα, Νίκος Παππάς, Πέτρος Καλκανδής στα Τρίκαλα. Εν τω μεταξύ, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται τα προσυνεδριακά κείμενα, ιδίως οι θέσεις για το συνέδριο. Αλλά και ο απολογισμός και οι αλλαγές στο καταστατικό. Ο στόχος να είναι οι Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) σε θέση να αρχίσουν προσυνεδριακές συνελεύσεις από τις 15 Δεκεμβρίου, θεωρείται εφικτός.
Να σημειωθεί, επίσης, η πολύ ζωηρή και καλή παρουσία της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία της Πέμπτης κατά των γυναικοκτονιών. Μια πολύ μεγάλη και νεανική πορεία που σίγουρα γεννάει ελπίδες καθώς μας υπενθύμισε ότι η κοινωνία δεν κοιμάται και έχει ευαισθησίες.
Ένα οιονεί think tank
Την περασμένη Τρίτη, στον πολυχώρο «Αθηναΐς» έγινε η ανακοίνωση από τον Αλέξη Τσίπρα -και η πρώτη συνάντηση- της τριακονταμελούς ομάδας επιστημόνων οι οποίοι «θα απαρτίζουν την ομάδα συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα πεδία που συνιστούν κορυφαία διακυβεύματα της εποχής», κατά το ρεπορτάζ της «Αυγής». Πρόκειται για επιστήμονες κύρους, μερικοί μάλιστα και διεθνούς, αρκετοί νέες και νέοι, που συχνά έχουμε διαβάσει τις ριζοσπαστικές και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις τους, ή έχουμε συνυπάρξει στις κοινωνικές δράσεις, στους πολιτικούς αγώνες. Είναι, λοιπόν, ένα αξιόλογο δυναμικό που μπορεί να προσφέρει με τις γνώσεις του. Είναι γνωστό, το κενό που διακρίνεται συχνά στον κεντρικό κομματικό λόγο και τις κομματικές παρεμβάσεις όσον αφορά την επιστημονική τεκμηρίωσή τους, ιδίως σε νέα πεδία, όσο και ως προς τον αναγκαίο ριζοσπαστισμό τους.
Άρα, αυτό ήταν, και είναι, ανάγκη συνολικά του κόμματος και συνδέεται με τους τρόπους – εντελώς ανεπαρκείς– που έχει βρει έως τώρα να παράγει γραμμή και θέσεις. Επομένως, η αναφορά από την αρχή αυτού του δυναμικού στις κομματικές δομές –νέες ή υπάρχουσες– θα ήταν λειτουργικότερη θεσμικά πιο εύλογη. Ενδεχομένως θα προκύψουν αλληλοεπικαλύψεις ίσως και παρακάμψεις υπαρκτών δομών όπως των τμημάτων. Λείπουν και ορισμένα θεματικά πεδία –ίσως καλυφθούν αργότερα– όπως εξωτερική πολιτική, ευρωπαϊκή πολιτική, ζητήματα νεολαίας σήμερα, κοινωνικό κράτος, πολιτική επιστήμη, πολιτισμός.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα οιονεί think tank με την έννοια ότι οι κλασικές «δεξαμενές σκέψης» είναι ερευνητικοί θεσμοί με συγκεκριμένο, κάθε φορά, προσανατολισμό, με τη φιλοδοξία να επηρεάσουν πολιτικές. Εδώ το ανάμεικτο και πολυπληθές μπορεί να δώσει λαβή για παρερμηνείες ως προς τη σκόπευσή του ή να μην εξαντληθεί η δυνάμει συμβολή των επιστημόνων. Εξάλλου, η μη συστηματική έως σήμερα άντληση γνώσης και ιδεών από τους επιστήμονες του ευρύτερου χώρου της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, δεν οφειλόταν στο ότι δεν ήταν ορατοί.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό το δυναμικό και πολύ ακόμη περισσότεροι μπορεί να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των ιδεών και προτάσεων της Αριστεράς και εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.