«Τι ωθεί έναν ήσυχο καθημερινό άνθρωπο να ξεπεράσει τα όρια του εαυτού του;». Αυτό είναι το ερώτημα γύρω από το οποίο χτίζεται η ταινία του Τάσου Γερακίνη, «Ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος», η οποία προβλήθηκε στο περσινό 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά.

Ουσιαστικά, λοιπόν, αυτήν την Πέμπτη κάνει την έξοδό της στις αίθουσες, αν εξαιρέσουμε την επίσημη αβάν πρεμιέρ που πραγματοποιήθηκε τιμητικά στη Σκύρο πριν από μερικές μέρες, και αυτό επειδή γυρίστηκε στο συγκεκριμένο νησί με την πολύτιμη βοήθεια του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Ο άνθρωπος ο οποίος αναγκάζεται να υπερβεί τον εαυτό του είναι ένας οινοποιός ο οποίος ζει με την 30χρονη κόρη του, την Σοφία, απομονωμένος σε κάποιο νησί. Μια μέρα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ένας επικίνδυνος δραπέτης θα φτάσει στον τόπο τους και θα κρατήσει ομήρους τον πατέρα και την κόρη. Στην προσπάθειά του ο πατέρας να προστατεύσει την κόρη του από την εμπλοκή της με τον κακοποιό αλλά και από την σύγκρουση με τον πρώην πεθερό της, θα ξεπεράσει τα όριά του και θα υπομείνει στωικά τις συνέπειες.

Γυρισμένη σε ένα άγριο φυσικό περιβάλλον, η ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα σύγχρονο γουέστερν. Ο σκηνοθέτης, Τάσος Γερακίνης, συνεχίζοντας τον συλλογισμό του σχετικά με τα κίνητρα που οδηγούν έναν άνθρωπο να ξεπεράσει τα όριά του, συνεχίζει: «Με εφόδιο μια πλοκή οπλισμένη άλλοτε με βίαια συμβάντα και άλλοτε με απρόσμενες ανατροπές, η ταινία αποπειράται να διερευνήσει ερωτήματα, που άπτονται στο απέραντο φάσμα των αντιφάσεων της ανθρώπινης ψυχής: αγάπη - επιβολή, αξιοπρέπεια - ταπείνωση, θυσία - εκμετάλλευση, εγωισμός - αλληλεγγύη».

Αυτήν είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γερακίνη η οποία έκανε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας, ενώ προβλήθηκε και στο Πανόραμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Γκόα της Ινδίας.

Το φιλμ γυρίστηκε στην παραλία του Αγίου Φωκά, στη Λιναριά (το λιμάνι της Σκύρου), στο νεκροταφείο της Λιναριάς, στην πλατεία του Μπρουκ (Αιώνιας Ποίησης) στη Χώρα και στο οροπέδιο του Άρι, εκεί όπου ζουν τα άγρια αλογάκια της Σκύρου, ενώ πολλοί κάτοικοι του νησιού συμμετείχαν ως κομπάρσοι.

Πρωταγωνιστούν ο Τάσος Σακελλαρίου, στο ρόλο του οινοποιού, η Κατερίνα Παπαναστασάτου, στο ρόλο της Σοφίας, ο Χρήστος Στρέπκος, στο ρόλο του δραπέτη και ο Γιώργος Σουξές, στο ρόλο του πρώην πεθερού της Σοφίας.

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet