Εντουάρ Λουί «Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας», μετάφραση: Στέλα Ζουμπουλάκη, εκδόσεις Αντίποδες, 2021

 

Αναφερόμαστε στον ακτιβιστή συγγραφέα Εντουάρ Λουί –ή, κατά κόσμο, Εντί Μπελγκέλ– τρομερό παιδί των σύγχρονων γαλλικών γραμμάτων όπου στα μέσα, μόλις, της τρίτης δεκαετίας του ξεκίνησε μια μεγάλη λογοτεχνική καριέρα με βιβλία που προκάλεσαν συζητήσεις. Σε αυτά, ο Λουί γράφει για τη ζωή του ως μαθητής στο μικρό χωριό όπου γεννήθηκε και λόγω του διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού του δέχθηκε βία σωματική και λεκτική, τόσο από τους γύρω του όσο και από την οικογένεια του. Ύστερα, οι σπουδές στις κοινωνικές επιστήμες, σε αντίθεση με τον πορεία ζωής των γονιών του, πλήρως αποξενωμένος από αυτούς. Ο Λουί αναφέρεται στον αλκοολικό πατέρα του, τις κάκιστες συνθήκες στο εργοστάσιο που δούλευε αυτός, την εκμετάλλευσή που υπέστη και το σοβαρό ατύχημα που του τσάκισε την πλάτη.

Τώρα, στο τελευταίο του βιβλίο με αναφορά στη μητέρα του μοιάζει να ολοκληρώνει αυτή την ιδιόμορφη οικογενειακή σάγκα. Η κοινωνιολογία αποτελεί βασική συνιστώσα του νεαρού συγγραφέα με το ρεαλιστικό και έντονα συναισθηματικό ύφος: η επιρροή του Πιερ Μπουρντιέ σε θέματα όπως η φτώχεια και ο ταξικός αποκλεισμός. Του Ουίλιαμ Φόκνερ με τις γλωσσικές εναλλαγές ακόμη και στην ίδια φράση. Επίσης, ο Ντιντιέ Εριμπόν με το σημαδιακό αφηγηματικό του δοκίμιο, «Επιστροφή στη Ρενς» (εκδόσεις νήσος) – εμείς, πάλι, θα προσθέταμε και τη σπουδαία Ανί Ερνό ένθα στα σύντομα αυτοβιογραφικά της βιβλία επικεντρώνεται κυρίως στην παιδική της ηλικία και στις σχέσεις με τους γονείς της. Βασικός και ο φιλόσοφος Ζοφρουά ντε Λαγκανιερί. 

Η ιστορία, λοιπόν της μητέρας: οι δυο αλκοολικοί σύζυγοι, τα πολλά παιδιά, το μεγάλωμά τους, η βία των ανδρών, η φτωχή οικογένεια, η διπλή κυριαρχία (τάξης και φύλου), οι ταπεινώσεις, η αναγκαιότητα να φροντίζει ηλικιωμένους όταν παράτησε και τους δυο στον αγώνα της να αλλάξει ζωή στην οριοθετημένη ύπαρξή της. Τα χαμένα από χέρι παιδιά της –πλην ενός– η απελευθέρωσή της, ο αναγεννημένος ερωτισμός της, ο ερχομός της στο Παρίσι, η συμβίωση με τον σύντροφό της, η πλήρης αλλαγή στη μενταλιτέ της. Η ιστορία της, μια ιστορία μεταμόρφωσης.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet