Όσο κι αν είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, η είδηση για τη νέα ταινία του Γουές Άντερσον «Η γαλλική αποστολή» (The French Dispache) είναι πως γυρίστηκε σε φιλμ! Μάλιστα, στην εποχή τη ψηφιακής εικόνας, ο αμερικανός δημιουργός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την παλιά και πολυδοκιμασμένη συνταγή του σελιλόιντ. Από εκεί και πέρα, έκανε ακόμη μια ταινία με το καθαρό δικό του στιλ, παραμένοντας υπερβατικός, χιουμορίστας, εικονολάτρης και βαθιά φιλοσοφημένος.

Μετά τον θάνατο του σπουδαίου εκδότη Άρθουρ Χόβιτζερ, η συντακτική ομάδα του περιοδικού «Γαλλική Αποστολή», όπως και ο τίτλος της ταινίας, συνεδριάζει για να γράψει τη νεκρολογία του. Εκεί, και μέσα από τις αναμνήσεις της συντακτικής ομάδας προκύπτουν τέσσερις ιστορίες οι οποίες συνθέτουν και την υπόθεση –αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι– της ταινίας.

Ο Άντερσον, κάνοντας σαφή αναφορά στο εμβληματικό περιοδικό «The New Yorker», τοποθετεί την ιστορία του σε μια γαλλική φανταστική πόλη την Ενουί Σουρ Μπλας και αρχίζει να ξεδιπλώνει τη φαντασία του. Δημιουργεί ένα πολύχρωμο καρτούν με ηθοποιούς, έναν φανταστικό κόσμο χρωμάτων, κινήσεων και λόγου, έναν μοναδικό κόσμο όπου το ασπρόμαυρο φιλμ εναλλάσσεται με το έγχρωμο, κυριαρχεί το γκροτέσκ με μικρές δόσεις μελαγχολίας, το λεπτό χιούμορ με την ειρωνεία και οι καλλιτεχνικές και άλλου είδους αναφορές.

Μιλώντας για την ταινία του, ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Αυτή η ταινία είναι τρία πράγματα: μια συλλογή διηγημάτων, κάτι που πάντα ήθελα να κάνω. Μια ταινία εμπνευσμένη από το The New Yorker και το είδος των ιστορικών αρθρογράφων με τους οποίους συνεργάζεται το περιοδικό. Τέλος, πέρασα πολύ χρόνο στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια και πάντα ήθελα να κάνω μια ταινία που να συγγενεύει με το γαλλικό σινεμά».

Από την πλευρά της, η Τίλντα Σουίντον, μία από τις πρωταγωνίστριες της ταινίας, περιγράφει την ταινία με τα εξής λόγια: «Μια γαλλική ερωτική επιστολή δια χειρός του Γουές για τον διεθνισμό, την κουλτούρα και την ευλογημένη τέχνη της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας».

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet