Η όπερα του 21ου αιώνα για το ’21
 

 

Το λυρικό έργο «Eλπίς Πατρίδος» είναι η νέα δημιουργία του Γιώργου Κουρουπού σε παραγωγή και ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στον συνθέτη και εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Μεγάρου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ο τίτλος της είναι εμπνευσμένος από πρώιμη Ωδή (1819) του Ανδρέα Κάλβου και μας προσκαλεί να ζήσουμε ξανά την Ιστορία, την ιστορία της Επανάστασης του ’21, την ιστορία της Νέας Ελλάδας. Το λιμπρέτο υπογράφει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου που μέσα από αυτό το λυρικό έργο του 21ου αιώνα για το 1821, μάς ταξιδεύει, μέσα από τα μάτια ενός σημερινού Έλληνα, στην εποχή των μεγάλων ιδεών, στην εποχή των ελπίδων και των αποφάσεων. Η ιστορία ξεκινά από το σήμερα, ένας ερευνητής, ο Πέτρος, μελετά τα κείμενα των αρχών του 19ου αιώνα που επεδίωκαν να αφυπνίσουν το σκλαβωμένο γένος των Ελλήνων. Απορροφημένος από τη μελέτη του μετατίθεται νοερά στην εποχή για την οποία διαβάζει… Το νοητό ταξίδι του στο παρελθόν θα τον φέρει κοντά στον Ρήγα, την περίοδο που τυπωνόταν η Χάρτα, αλλά και κοντά στην οικογένεια του φίλου του Ανδρέα. Η γνωριμία με την οικογένεια –ο πατέρας της οποίας είναι μέλος της Φιλικής Εταιρείας– θα οδηγήσει τον Πέτρο στις ιδέες του Διαφωτισμού για την αυτοδιάθεση των λαών καθώς και στην αφύπνιση του έρωτα, χάρη στην κόρη της οικογένειας, την Λευθερίνα. Στη συνέχεια μετέχει ο ίδιος σε πολλά ιστορικά γεγονότα, από τον όρκο των Φιλικών μέχρι το ξέσπασμα της επανάστασης –που παρουσιάζεται με την Καντάτα του Αγώνα– και διασταυρώνεται έτσι με εμβληματικά πρόσωπα, τον Παπαφλέσσα, τον Καποδίστρια, τους Φιλικούς, τους Ήρωες Αγωνιστές. Απώλειες και νίκες θα οδηγήσουν στην κήρυξη της ανεξαρτησίας, στην πρώτη Εθνοσυνέλευση, αλλά και στη συνέχιση του αγώνα, που βρίσκει τον Πέτρο έτοιμο να συμμετάσχει ενεργά στην ένοπλη δράση, αποχαιρετώντας την Λευθερίνα, με την υπόσχεση μιας ελεύθερης ζωής. Είναι η στιγμή που ο Πέτρος επιστρέφει στο σήμερα και μαζί του επιστρέφει το διαρκές ιδανικό.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Νίκης Ψυχογιού και οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα. Συμμετέχουν οι λυρικοί τραγουδιστές: Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος), Τάσος Αποστόλου (μπάσος), Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), Βασίλης Καβάγιας (τενόρος), Γιάννης Καλύβας (τενόρος), Πέτρος Μαγουλάς (μπάσος), Άρτεμις Μπόγρη (μεσόφωνος) και Μιχάλης Ψύρρας (βαρύτονος). Την προετοιμασία των τραγουδιστών έχει αναλάβει ο Γιάννης Τσανακαλιώτης. Λαμβάνει επίσης μέρος η Χορωδία της ΕΡΤ (μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Κτιστάκης). Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Την Τετάρτη 8 και Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στις 8μμ, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής. Τιμές εισιτηρίων: από 14 έως 50 ευρώ, 9 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι).

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου (6-7μμ), στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, διοργανώνεται συζήτηση με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου και τον Γιώργο Κουρουπό με θέμα «Η συγγραφή ενός λιμπρέτου για όπερα: αλληλεπίδραση λόγου και μουσικής». Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (ηλεκτρονική κράτηση).

 

 

Το φλάουτο του Ρήγα
 

Μια ξεχωριστή συναυλία αφιερωμένη στην άγνωστη πλευρά του Ρήγα Φεραίου και την ιδιότητά του ως φλαουτίστα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο βίος και το έργο του Ρήγα Φεραίου, δημιουργού του Θούριου, μάρτυρα της εθνικής υπόθεσης και προδρόμου της Ελληνικής Επανάστασης, είναι ευρέως γνωστά. Λιγότερο γνωστή, ωστόσο, είναι η ενασχόλησή του με τη μουσική. Το πρόγραμμα της συναυλίας των Δημήτρη Κούντουρα (φλάουτο τραβέρσο, φλάουτο με ράμφος) και Φλώρας Παπαδοπούλου (μπαρόκ άρπα) περιλαμβάνει συνθέσεις από το πλούσιο ρεπερτόριο μουσικής δωματίου της μεταβατικής περιόδου ανάμεσα στο παλαιό, απολυταρχικό καθεστώς και την αλλαγή παραδείγματος που επέφερε η Γαλλική Επανάσταση. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα για φλάουτο και τσέμπαλο γραμμένα από Άγγλους, Γάλλους, Ιταλούς, Αυστριακούς και Έλληνες συνθέτες, όπως οι παραλλαγές στα επαναστατικά τραγούδια «Η Μασσαλιώτιδα» και «Η Καρμανιόλα» του Τζουζέπε Καμπίνι, άριες που εκδόθηκαν στο περιοδικό Chronique de Paris.

Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, στις 8.30μμ, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τιμές εισιτηρίων: 12 και 15 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό 10 ευρώ.

 

 

H οικογένεια Mischa Maisky στη Θεσσαλονίκη

 

Ο παγκοσμίου φήμης τσελίστας Mischa Maisky πρόκειται να προσφέρει στο κοινό μια μουσική πανδαισία και ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα. Ο μοναδικός τσελίστας παγκοσμίως που είχε την τιμή να σπουδάσει δίπλα στον Mstislav Rostropovich και τον Gregor Piatigorsky. Ο Rostropovich εξύμνησε τον Maisky δηλώνοντας πως είναι «ένας από τους πλέον ταλαντούχους τσελίστες της νέας γενιάς. Το παίξιμό του συνδυάζει ποίηση και απαράμιλλη λεπτότητα με εξαιρετικό ταπεραμέντο και άριστη τεχνική».Με την κόρη του Lily στο πιάνο και τον γιο του Sascha στο βιολί, το Maisky Trio, θα αποδώσει έργα της δυτικής κλασικής μουσικής (Schubert: Notturno for Piano Trio, Shostakovich: Piano Trio No2, Mendelssohn: Piano Trio No1), επιβεβαιώνοντας γιατί συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο.

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, στις 9μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Αίθουσα Φίλων Μουσικής» (κτίριο Μ1). Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 25 ευρώ, 10 ευρώ (μειωμένο).

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet