Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη για την πρόσφατη συμφωνία Μακρόν - Ντράγκι. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους για την Ιταλία, ενώ η Γαλλία από το 1963 έχει υπογράψει μια ειδική συνεργασία με τη Γερμανία, η οποία ανανεώθηκε το 2019.
Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει την εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, των πολιτικών για τη νεολαία και για την υλοποίησή της προβλέπεται μια ετήσια διμερής συνάντηση κορυφής. Αφορά επίσης τη μετανάστευση, που παραμένει ένα πεδίο έντασης μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, με τη Ρώμη να διαμαρτύρεται για την απουσία της Γαλλίας στην υπόθεση των αποβιβάσεων μεταναστών στα ιταλικά λιμάνια και με επεισόδια παρουσίας γάλλων συνοριοφυλάκων στα σύνορα από την πλευρά της Ιταλίας. Στο κείμενο διατρανώνεται η «συνεργασία στη Μεσόγειο για την ειρήνη και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της εκμετάλλευσης της "μη κανονικής" μετανάστευσης». Μένει να δούμε αυτό το τελευταίο τι σημαίνει.
Πολύ σημαντικό (και θετικό) το τμήμα της συμφωνίας που αναφέρεται στην ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, για την οποία ο ιταλός πρωθυπουργός λέει ότι «πριν ήταν αναγκαία, τώρα είναι αναπόφευκτη». Η συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης οδήγησε ήδη στην κράτηση δέκα ιταλών προσφύγων από την εποχή των Ερυθρών Ταξιαρχιών, εν αναμονή απέλασης.
Επιθετικός «εκσυγχρονισμός»
Εκεί όμως που πρέπει περισσότερο να διαβάσουμε ανάμεσα στις γραμμές είναι στο θέμα της κοινής άμυνας, που ο Ντράγκι υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, λέει ότι «μια ισχυρότερη Ευρώπη ισχυροποιεί το ΝΑΤΟ». Για να πληρωθεί τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ευρωπαϊκή άμυνα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Il Manifesto», θα είναι αναγκαία μια αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών της Ιταλίας, που ήδη υπερβαίνουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Στο πλαίσιο των «δομικών συμμαχιών» ανάμεσα στις αντίστοιχες πολεμικές βιομηχανίες, η Ιταλία θα βοηθήσει την Γαλλία στην ενίσχυση των στρατηγικών πυρηνικών της δυνάμεων και των σχετικών διαστημικών στρατιωτικών συστημάτων. Ο Μακρόν έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού» που προβλέπει την ανάπτυξη πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων, με νέους πυραύλους, και άλλων πυρηνικών όπλων.
Εκτός των άλλων, προετοιμάζεται μια μεγάλη αύξηση των ιταλικών ειδικών δυνάμεων, με ελικόπτερα, αεροπλάνα και τεθωρακισμένα, στην Task Force Takuba, που επιχειρεί στο Μάλι και στις γειτονικές χώρες υπό γαλλική διοίκηση. Επίσημα, οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται εκεί για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ στην πραγματικότητα ελέγχουν μια περιοχή από τις πλουσιότερες σε πρώτες ύλες, που την εκμεταλλεύονται πολυεθνικές των ΗΠΑ, καθώς και ευρωπαϊκές, οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν την επιρροή τους λόγω της οικονομικής παρουσίας της Κίνας και λόγω των πολιτικών αλλαγών στην Αφρική.
Μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων
Η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να χαίρεται για τη συμφωνία με την Γαλλία, που αναβαθμίζει τον ρόλο της Ιταλίας στην ΕΕ, όμως στο εσωτερικό της χώρας τα προβλήματα αυξάνονται.
Πολλά σύννεφα μαζεύονται πάνω από το μέτωπο της εργασίας. Ανακοινώθηκε ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων για το 2021 που καταλήγουν στον θάνατο του εργαζομένου. Είναι 1.000, με ένα μέσο όρο 3 θανάτων την ημέρα, αριθμό που ανησυχεί ιδιαίτερα την Επιθεώρηση Εργασίας.
Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων. Τα συνδικάτα δεν συμφωνούν με το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε η κυβέρνηση. Διαφωνούν με την επαναφορά του νόμου Φορνέρο για τις συντάξεις, με τις προτάσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων, που φαίνεται να ευνοούν τα μεσαία εισοδήματα, μεταξύ 28.000 και 50.000 ευρώ, αφήνουν κάποια ψίχουλα στην κατηγορία από 15.000 έως 28.000 ευρώ, ενώ για την πλειονότητα των φορολογουμένων μέχρι τις 15.000 ευρώ στην ουσία δεν υπάρχει μείωση.
Το Σάββατο 27 Νοέμβρη, μεγάλες συγκεντρώσεις σε Μιλάνο, Τορίνο, Φλωρεντία, Τέρνι, Παλέρμο, Ούντινε, Μεσίνα και Κατάνια απαίτησαν «τη μείωση της φορολογίας για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, καθώς και πολιτικές συμπερίληψης, πολιτικές για την περιβαλλοντική και ψηφιακή μετάβαση, για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής». Στις 4 Δεκέμβρη ακολουθεί η Σαρδηνία, με διαδήλωση στο Κάλιαρι, ενώ στις 10 Δεκέμβρη προετοιμάζεται γενική απεργία των εκπαιδευτικών.
Τα κόμματα βρίσκονται σε αναβρασμό, εν αναμονή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο και από 58 μέλη των Περιφερειακών Συμβουλίων, τις πρώτες μέρες του Γενάρη 2022. Μέχρι στιγμής έχει σταματήσει η συζήτηση για εκλογή του Μάριο Ντράγκι, με τη Forza Italia, τη Λέγκα, το Κίνημα 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα να προτιμούν τον Ντράγκι στον ρόλο του πρωθυπουργού έως το 2023.
Ο Ματέο Ρέντσι ερευνάται έπειτα από την εμφάνιση στη δημοσιότητα του τραπεζικού του λογαριασμού που αποδεικνύει τη χρηματοδότησή του από διάφορους επιχειρηματίες, από την Benetton, καθώς και από τη Σαουδική Αραβία και εναποθέτει τη διάσωσή του στη συνεργασία με τη Δεξιά.
Το Κίνημα 5 Αστέρων προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί, με τον Κόντε να πρέπει να υποστεί τις ειρωνείες του Γκρίλο για το άτομό του, ενώ ο Ντι Μάιο χειροκροτεί τη συμφωνία Γαλλίας-Ιταλίας, παρόλο που περιλαμβάνει τη μέχρι τώρα μισητή από το Κίνημα συμφωνία για τη σιδηροδρομική γραμμή για τρένα υψηλής ταχύτητας Τορίνο-Λιόν.
Η Ιταλία πάντα επιφυλάσσει εκπλήξεις. Δεν θα βαρεθούμε ποτέ.