Μήπως και η Frontex λέει ψέματα και προσβάλλει τον πρωθυπουργό τώρα που καταγγέλλει την απαγωγή και επαναπροώθηση του διερμηνέα της στην Τουρκία από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές; Μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να ξαναρχίσει τις φωνές και τις απαντήσεις τύπου «όχι δεν ήσουν ποτέ στην Τουρκία» ή απλά θα συνεχίσει να σιωπαίνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα μετά τις τελευταίες εξελίξεις που διασύρουν τη χώρα διεθνώς;
Ένα μήνα περίπου μετά το περιστατικό με την ολλανδή δημοσιογράφο στο Μαξίμου, ρεπορτάζ των New York Times έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο την ερώτηση που είχε υποβάλλει στον πρωθυπουργό για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά έγινε γνωστό από την αμερικανική εφημερίδα πως τον Σεπτέμβριο οι αστυνομικές αρχές στη Β. Ελλάδα έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο ξυλοκοπώντας, απαγάγοντας και επαναπροωθώντας στην Τουρκία μαζί με 100 πρόσφυγες και έναν διερμηνέα της Frontex –της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής, δηλαδή!
Εγκληματική αστυνομική επιχείρηση
Συγκεκριμένα, πρόκειται για κάτοικο Ιταλίας με καταγωγή από το Αφγανιστάν, που είχε έρθει σε αποστολή με την υπηρεσία στην Ελλάδα. Μια μέρα του Σεπτεμβρίου και ενώ γύριζε με λεωφορείο από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη, η αστυνομία σταμάτησε το όχημα και τον έβγαλε έξω μαζί με άλλους επιβάτες, που ήταν αιτούντες άσυλο, ή πιθανά απλά σκουρόχρωμοι, όπως ο διερμηνέας, καθώς φαίνεται ότι αυτό είναι το βασικό στοιχείο κατά την ταυτοποίηση από την αστυνομία. Έτσι, αφού του έσκισαν τα χαρτιά που δήλωναν την ιδιότητά του και ποιος είναι, τον χλεύασαν όταν προσπαθούσε να τους εξηγήσει πως είναι υπάλληλος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας και αφού τον ξυλοκόπησαν μαζί με τους υπόλοιπους 100 ανθρώπους (γυναίκες, άνδρες και παιδιά), τους πήραν ό,τι πράγματα είχαν (χρήματα, κινητά κτλ), τους έβαλαν μέσα σε βάρκες και μέσω του ποταμού του Έβρου τους επαναπροώθησαν στο τουρκικό έδαφος.
Ο ίδιος κατάφερε ευτυχώς να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί να επικοινωνήσει με την υπηρεσία του και να γυρίσει πίσω. Δυνατότητα και τύχη που δυστυχώς δεν έχουν πολλοί πρόσφυγες, παρότι δικαιούνται να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, αλλά παρανόμως παρεμποδίζονται και προωθούνται στην Τουρκία. Ο διερμηνέας έχει καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία (ηχητικά αρχεία και βίντεο) στην Frontex σχετικά με την κακοποίηση και απαγωγή του από την ελληνική αστυνομία. Βάσει αυτών η υπηρεσία κατέθεσε καταγγελία για κακομεταχείριση και παράνομη επαναπροώθηση στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας του περιστατικού.
Σοκ στην Ευρώπη, αδιαφορία στην Ελλάδα
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε η ευρωπαία Επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, όπου μετά από ερώτηση της «Καθημερινής» κατά τη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, είπε πως επικοινώνησε με τον ίδιο τον διερμηνέα και αυτά που της αφηγήθηκε είναι σοκαριστικά και γι’ αυτά που βίωσε και για τα θεμελιώδη δικαιώματα. «Προφανώς αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό και είμαι σε επαφή με τον έλληνα υπουργό που είναι υπεύθυνος για την αστυνομία, τον κ. Θεοδωρικάκο και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και ότι θα είμαστε σε επαφή», είπε η ίδια, ενώ ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επίτροπος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη πως δεν γνωρίζει τίποτα, γιατί δεν πήρε κανείς τηλέφωνο να του το πει…
Στο ίδιο μήκος κύματος ουσιαστικής αδιαφορίας ήταν και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, σε ερώτηση δημοσιογράφου μία μέρα μετά, που απλά είπε πως «όποια καταγγελία έρχεται από έγκριτες πηγές, η κυβέρνηση την αξιολογεί», προσπερνώντας το θέμα σαν να είναι ήσσονος σημασίας και υπερασπιζόμενος στη συνέχεια την «αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική» της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δεν έχει τοποθετηθεί καθόλου επί του θέματος, ενώ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, πέραν από την ενημέρωση που δόθηκε μέσω της ευρωπαίας επιτρόπου, δεν έχει κάνει σχετική ανακοίνωση. Αντίθετα, την Πέμπτη στο facebook του έδωσε «Συγχαρητήρια στους αστυνομικούς μας στον Έβρο για τον εντοπισμό και την επιτυχή επιχείρηση διάσωσης 17 τούρκων πολιτών. Ανάμεσά τους βρίσκονται και ανήλικα παιδιά. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, φρουρούμε τα σύνορα και φροντίζουμε για την ασφάλεια των πολιτών», σε μια προσπάθεια να διαστρεβλώσει την εικόνα για τις αστυνομικές επιχειρήσεις στο προσφυγικό και να χρησιμοποιήσει αυτό το περιστατικό για να κουκουλώσει τα εκατοντάδες άλλα των επαναπροωθήσεων.
«Μετά τη μόνιμη επίλυση του προσφυγικού που προανήγγειλε πρόσφατα ο κ. Μηταράκης, η κυβέρνηση ολοκληρώνει το διαζύγιό της με την πραγματικότητα, αρνούμενη αυτήν την καταγγελία όπως τόσες άλλες, με το “δεν είναι αυτό που νομίζετε”, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη όλων μας. Κι αν για την κυβέρνηση είναι απλά Τετάρτη, εμείς θεωρούμε ότι η συστηματική καταπάτηση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Δεν αξίζει στη χώρα μας το διεθνές ρεζίλι που της επιφυλάσσουν οι πολιτικές Μητσοτάκη. Και με την ανέμελη αντιμετώπιση τόσο σοβαρών καταγγελιών, η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη το μόνο που πετυχαίνει είναι να αφήσει για άλλη μια φορά τη χώρα μας έκθετη», δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.
Αναγκαία η άμεση διερεύνηση και επίλυση
«Ως οργάνωση γνωρίζουμε πολλούς ασθενείς πρόσφυγες που είχαν κάνει αρκετές προσπάθειες για να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, αλλά οι ελληνικές αρχές τους είχαν απαγάγει και επαναπροωθήσει στην Τουρκία, πριν τα καταφέρουν στο τέλος. Τώρα αυτό συνέβη ακόμα και σε βάρος ενός ευρωπαίου πολίτη, εργαζόμενου της Frontex. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν σε ευρωπαϊκή χώρα, σε κράτος Δικαίου. Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά του, αλλά ποτέ δεν μπορεί να βάλλει κατά της ανθρώπινης ζωής», τονίζει στην «Εποχή» ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής της INTERSOS στην Ελλάδα.
Προσθέτει δε για τη στάση της κυβέρνησης πως «έχουν γίνει πολλές καταγγελίες πια, δεν μπορούμε να μιλάμε λοιπόν για τυχαία, μεμονωμένα περιστατικά. Δεν είναι ότι κάποιοι αστυνομικοί ή λιμενικοί ενεργούν και παραβλέπουν τους κανονισμούς από μόνοι τους. Ακόμα και έτσι, όμως, να ήταν, είναι ευθύνη της πολιτείας να βρει ποιοι είναι και να επιληφθεί του θέματος».
Παρόλ’ αυτά, όπως εξηγεί, δεν είναι μόνο ζήτημα της ελληνικής πολιτείας, αλλά και ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να λυθεί, που «παρά τις δηλώσεις ανησυχίας, τρικλίζει εδώ και καιρό για το Κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης, ενώ επίτροποι, όπως ο Μ. Σχοινάς, κάνουν λόγο για επίθεση και υβριδικό πόλεμο όταν αναφέρονται στους πρόσφυγες, χτίζοντας φράχτες και κλειστά κέντρα για τους ανθρώπους που ζητούν ασφάλεια, δείχνοντας επανειλημμένα ότι στόχος της ΕΕ είναι να αποτρέψει τους πρόσφυγες».