Αυτή τη φορά δεν ανοίξαμε την Αυγή για να εμπλουτίσουμε την καθημερινή ενημέρωσή μας, αλλά η ίδια παρήγαγε στενόχωρες ειδήσεις. Η διεύθυνση της εφημερίδας συγκάλεσε το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης και κατέθεσε πρόταση, που εγκρίθηκε, για εθελούσια έξοδο μέρους των συντακτών και του διοικητικού– εμπορικού δυναμικού της,  ώστε να μειωθούν οι δαπάνες έκδοσής της, για να μπορέσει να συνεχίσει. Οι εργαζόμενοι απάντησαν, ομόφωνα, αρνητικά μέσω γενικής συνέλευσης, στην οποία πήρε μέρος η πλειοψηφία των εργαζόμενων.

Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν ήταν γνωστό πώς θα συνεχιστεί ο διάλογος για την άρση της διαφωνίας, πριν αυτή μετασχηματισθεί σε αδιέξοδο με άδηλες επιπτώσεις. Αυτό που μπορούμε να ευχηθούμε, ιδίως από τις στήλες της Εποχής, είναι να υπάρξει διάλογος προς αναζήτηση γόνιμης λύσης. Η Αριστερά, ιδίως η Ανανεωτική και Ριζοσπαστική, δεν έχει καμιά πολυτέλεια να χάνει θέσεις στην ενημέρωση! Ποτέ, αλλά πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο, που περιλαμβάνει ιστορικά επίδικα μεγάλης σημασίας, τα οποία δεν αφορούν μόνο ένα κόμμα, που είναι εκδότης και στηρίζει την εφημερίδα, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον ευρύτερο χώρο, τον κινηματικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό που αναφέρεται στην Αριστερά ή διαλέγεται μαζί της. Και οι συνάδελφοι στην εφημερίδα δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια, να χαθούν, δηλαδή, θέσεις εργασίας. Όλες και όλοι γνωρίζουμε τις άθλιες συνθήκες εργασίας μας, ανεργία, εξευτελιστικοί μισθοί, επισφάλεια, χωρίς ωράριο.

Μ’ αυτό τον οδηγό, ευχόμαστε να συνεχιστεί ο διάλογος. Όλες οι πλευρές να συμβάλλουν σ’ αυτό, διοίκηση, εργαζόμενοι, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να αναζητηθεί, από κοινού, το όραμα για την Αυγή του μέλλοντος, γιατί η ιστορική αυτή εφημερίδα δεν είναι μια συνήθης εκδοτική παρέμβαση –γνωρίζουμε το περιεχόμενο του “συνήθης”– και χωρίς όραμα που να κινητοποιεί η επιτυχία του και να ενεργοποιεί αντίστοιχη προσπάθεια. Χωρίς αυτά η ιστορικότητά της χάνεται, δεν είναι πλέον συγκριτικό πλεονέκτημα. Χρειάζεται να εξασφαλισθούν -συμφωνημένοι- όροι αμοιβής και εργασίας, που να δεσμεύουν και τις δυο πλευρές. Οι εργαζόμενοι είναι το κρίσιμο στοιχείο μιας εφημερίδας, η ψυχή της μαζί με το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Να επιδιωχθεί, με επιμονή, προσπάθεια για συμμετοχή όλων των συντελεστών της, με οδηγό τη συλλογική αντίληψη στην κοινή προσπάθεια. Να υπάρξει και χώρος για την “επιρροή” που μπορούν να έχουν αναγνώστες και αναγνώστριες στην ποιότητα της εφημερίδας.

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (απόσπασμα)

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε και παραμένει ανέκαθεν πιστός στην αρχή της διαχείρισης των οικονομικών του με άξονα τη διαφάνεια. Στηρίχθηκε και στηρίζεται μόνο στην κρατική χρηματοδότηση και τις εισφορές των μελών του, δεν έλαβε ποτέ θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες που δάνεισαν με σχεδόν 300 εκατομμύρια την ΝΔ, αποπλήρωσε μέχρι και το τελευταίο ευρώ των δανείων του.

Η πολυετής κρίση στον Τύπο, η αρχή της οποίας τοποθετείται ακόμα και πριν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επέφερε βαριά πλήγματα στην ΑΥΓΉ. Με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του κόσμου της Αριστεράς στάθηκε όρθια. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μέσα στο περιβάλλον της πανδημίας, δημιουργούν εκ νέου συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Για τους λόγους αυτούς, τίθεται σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσης της εφημερίδας, το οποίο περιλαμβάνει και τη δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων στην ΑΥΓΉ.

Το πρόγραμμα έχει εθελοντικό χαρακτήρα και προβλέπει ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο για τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτό. Στόχος είναι οι οικειοθελώς αποχωρούντες να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, η Αυγή επέλεξε να μην αξιοποιήσει ουδεμία από τις αντεργατικές προβλέψεις που πρόσφατα ψηφίστηκαν.

Το πρόγραμμα απηχεί τον αναγκαίο σεβασμό στους εργαζόμενους και αναγνωρίζει την προσφορά τους στην εφημερίδα. Η επιτυχία του θα κρίνει και την επιβίωση της.

Η Αυγή, η εφημερίδα της Αριστεράς, πρέπει να μείνει ζωντανή και να ισχυροποιηθεί».

 

Ανακοίνωση των εργαζομένων (απόσπασμα)

 

«Ζητάμε την απόσυρση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, που έθεσε σε εφαρμογή η Διοίκηση, διότι δεν παρουσιάστηκε κανένα σχέδιο που να διασφαλίζει την επιβίωση του καθημερινού και κυριακάτικου φύλλου, όπως και των θέσεων εργασίας. Το αντίθετο, το πρόγραμμα της εθελουσίας θίγει τις τελευταίες και υπονομεύει την επόμενη μέρα της έντυπης έκδοσης.

Ζητάμε μετ’ επιτάσεως από τον βασικό μέτοχο (ΣΥΡΙΖΑ) να μας αποκαλύψει τον σχεδιασμό του κόμματος για το μέλλον της Αυγής, ειδικά από τη στιγμή που το παρόν πρόγραμμα της εθελουσίας τορπιλίζει την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας (2018) για την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση της Αυγής (και του Κόκκινου).

Στο ίδιο πλαίσιο, καταγγέλλουμε το γεγονός της αιφνιδιαστικής κατάθεσης της πρότασης για εθελουσία, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση ή διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Το «δόγμα του σοκ» δεν τιμά κανέναν από τους ιθύνοντες νόες του προγράμματος, καθότι οι εργαζόμενοι έχουμε βάλει πραγματική πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας, τόσο με την αποδοχή των δύο συνεχόμενων μειώσεων στους μισθούς μας το 2014 και το 2017, όσο και με τη σύναψη συμφωνίας να μην διεκδικήσουμε συλλογικά τις παλαιότερες οφειλές

Την ίδια στιγμή, η Διοίκηση δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα ένα συνολικό δημοσιογραφικό και οικονομικό σχέδιο, ενώ δεν έχει προβεί και σε κανένα απολογισμό τι έχει επιτύχει ως προς τα έσοδα από διαφημίσεις, τις συνδρομές και τις ανείσπρακτες οφειλές πελατών προς την εφημερίδα. Πρέπει να πάψει επιτέλους να μεταφέρεται διαρκώς το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων.»

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet