Για την επίμονη άρνηση των ΗΠΑ να του χορηγήσουν βίζα, παρά την ιδιότητα του ως ευρωβουλευτής και μέλος επίσημων αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον ΟΗΕ και την Ουάσιγκτον, έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου.

Ολόκληρη η επιστολή σημειώνει:

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε αναπληρωτή υπουργέ

Πρόσφατα, οι αμερικανικές αρχές μού αρνήθηκαν την έκδοση βίζας προκειμένου να ταξιδέψω και να παραβρεθώ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ως μέλος της επίσημης αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για το ζήτημα έχει ήδη ζητήσει «καθαρές εξηγήσεις», με επιστολή του προς την αμερικανική πρεσβεία των Βρυξελλών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Οι αμερικανικές αρχές μού αρνούνται συστηματικά την έκδοση βίζας, τρεις φορές σε αιτήσεις μου ως ευρωβουλευτής την τελευταία πενταετία και από το 2010 με την δημοσιογραφική μου ιδιότητα. Οι πραγματικοί λόγοι των αρνήσεων είμαι πεπεισμένος ότι αφορούν στη δουλειά μου ως δημοσιογράφου και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ, η οποία, παρότι έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων και επαίνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ενοχλήσει τις αμερικανικές αρχές.

Η ενόχληση είχε εκφραστεί το 2004 από τις διπλωματικές αρχές των ΗΠΑ στην Αθήνα, ενώ σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά, γίνεται σαφής αναφορά «για τα προβλήματα τα οποία είχε δημιουργήσει η εκπομπή στον κ. Σημίτη όταν διαπραγματευόταν σοβαρά θέματα στην Αμερική».

Το ζήτημα λαμβάνει πλέον διεθνείς διαστάσεις. Πιστεύω ότι αφορά άμεσα και τη διπλωματία της χώρας μας εφόσον σε ένα εκλεγμένο έλληνα ευρωβουλευτή και δημοσιογράφο απαγορεύεται η πρόσβαση στις ΗΠΑ, αλλά και στον ΟΗΕ.

Θα σας ζητούσα να απευθυνθείτε στις διπλωματικές αρχές των ΗΠΑ, για να σταματήσει αυτή η αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος μου.

Με τιμή

Στέλιος Κούλογλου Ο Στέλιος Κούλογλου είναι ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Επιτροπής για τις εξωτερικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην ΕΕ. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet